Ku klientovi sice dorazi, hned na to ale prebehne redirect na ziadanu stranku, pricom sa ten token neulozi pretoze by bolo mozne ho zneuzit. OAuth2 funguje inak tam este server poziada cez api o token ktori si ulozi.
Vy mate ten dojem ze rozlisovacim znakom pre monolit je pritomnost session? Nie je to nahodou bezstavovost aplikacie? Session do aplikacie stavovost nezanasa. Maximalne si nejaka lopata moze do tej session zacat ukladat stavove premenne, ale to sa da odchytit pri code rewiev.
Token dorazí ke klientovi, takže uživatel ho může získat a může si ho uložit. Což ale vůbec ničemu nevadí, protože jej nemůže vůbec nijak zneužít – je to jen potvrzení, že se přihlásil opravdu on. Je to asi jako kdyby se někdo pokoušel zneužít svou vlastní občanku.
Nic o rozlišovacích znacích monolitu jsem nepsal. Pouze jsem reagoval na vaše komentáře o monolitické aplikaci používající session. Session samozřejmě stavovost do aplikace zanáší. HTTP protokol jako takový je bezestavový, proto bylo vynalezeno to, že si server uloží stav pod nějakým identifikátorem a ten identifikátor se pak posílá klient s každým požadavkem. Tím se nad bezestavovým protokolem dá vytvořit stavovost. Takže HTTP session se používá právě proto, abyste do aplikace používající nestavové HTTP dostal stavovost. Ve stavu si pak můžete uložit třeba o jakého se jedná uživatele nebo jaké zboží má právě v košíku. Když si server nepamatuje stav, tyhle informace si musí pamatovat klient a předat je serveru pokaždé, když jsou potřeba.
No a tomu principu se začalo říkat session, protože to udržuje stav, ale ne trvale, pouze po dobu práce uživatele s tou aplikací. Což je v angličtině právě „session“, v češtině by tomu bylo asi nejblíž „sezení“ nebo „seance“.
Co je
HTTP session se dočtete třeba na Wikipedii, kdybyste mi to nevěřil.