Nova sluchátka práce/hudba

Nova sluchátka práce/hudba
« kdy: 25. 07. 2021, 10:15:16 »
Zdravím.
Začínám se poohlížet po nových sluchátkách na práci takže konferenční volaní/hudba. Aktuálně používám Audio-Technica ATH-M50x + Levný mikrofon na stole na Skype/Teams. Audio-Technica ATH-M50x jsou super ale rád bych šel do bezdrátových které by podaly obdobný zvuk jako stávající sluchátka při poslechu hudby. Ovšem mám pár specifických požadavků a zatím sem nenasel žádná které by je splňovaly, chtěl bych se zde optat zda by neměl někdo doporučení na kvalitní sluchátka. Nejsem Audiofil ale zase nechci aby tam hudba/filmy zněly monotone bez výšek a bassu :)

Pozadavka:
  • cena cca do 7tis.
  • Bezdrátová (+-20 hodin výdrž)
  • Podpora Wireless Dongle+Bluetooth zároveň (možnost mít propojené PC a Mobil zároveň)
  • Kvalita zvuku na poslech hudby
  • Mikrofon odnímatelný/vysouvací
  • Mikrofon s potlačením okolního ruchu (využiti na home office i v kanceláři)
  • ANC (funkce není požadovaná ale bylo by to plus)
  • USB-C (není požadováno ale bylo by to plus)

Zatím jediná sluchátka která jsem našel co splňuji mé požadavky alespoň částečné jsou SteelSeries Arctis 9 ale mají smísené hodnoceni co se týče reprodukce hudby.
Nobody is perfect, but i'll try my best!

Re:Nova sluchátka práce/hudba
« Odpověď #1 kdy: 25. 07. 2021, 11:47:39 »
Pozadavky jsou velmi konkretni, to se tezko hleda... Navrhuju alespon wireless dongle nahradit bluetooth donglem a jit treba do Sennheiser PXC 550-II. Senheiser je vyhlaseny neutralnim podanim zvuku a v oblasti headsetu ma povetsinou kvalitni mikrofony. Apx low latency kodek se taky sikne na sledovani filmu - nebude se ti rozjizdet zvuk ve sluchatkach.

« Odpověď #2 kdy: 25. 07. 2021, 12:27:48 »
Koukám na ty Sennheiser PXC 550-II ale ty mají podle všeho integrovaný mikrofon. To je dost problematické pak při hovorech v kanceláři protože to většinou snímá i okolní ruch. Ty dva způsoby připojeni mam z důvodu abych mohl mít zároveň připojené PC a mobil, telefonuji často pomocí mobilu/skypu/teams a je celkem otrava neustále přepojovat sluchátka nebo přepínat z jakého zdroje to bude zrovna přehrávat zvuk.

« Odpověď #4 kdy: 25. 07. 2021, 13:56:00 »
mam pxc550, muzu ti udelat nejakej test co si vymyslis.. rozhodne doporucuju, v podstate mi vadi jen jedno - touch na pravem sluchatku nejde vypnout, takze si to nekdy mackam kdyz nechci.. kolega ma tu novejsi verzi a vypnout to furt nejde jen tam dali tlacitko pro hlasoveho asistenta...

« Odpověď #5 kdy: 25. 07. 2021, 14:04:11 »
Koukám na ty Sennheiser PXC 550-II ale ty mají podle všeho integrovaný mikrofon. To je dost problematické pak při hovorech v kanceláři protože to většinou snímá i okolní ruch. Ty dva způsoby připojeni mam z důvodu abych mohl mít zároveň připojené PC a mobil, telefonuji často pomocí mobilu/skypu/teams a je celkem otrava neustále přepojovat sluchátka nebo přepínat z jakého zdroje to bude zrovna přehrávat zvuk.

Okolni ruch bude snimat kazdy headset, otazka je jak se s tim popere. PXC 550 maj technologii na potlaceni ruchu z mikrofonu, nebal bych se toho. Taky umi Bluetooth multipoint - soucasny pripojeni ke dvema zarizenim. Doporucuju si dohledat nejakou recenzi, napr. https://www.soundguys.com/sennheiser-pxc-550-ii-review-37850/

« Odpověď #6 kdy: 25. 07. 2021, 16:42:42 »

« Odpověď #7 kdy: 25. 07. 2021, 16:47:17 »

Okolni ruch bude snimat kazdy headset, otazka je jak se s tim popere. PXC 550 maj technologii na potlaceni ruchu z mikrofonu, nebal bych se toho. Taky umi Bluetooth multipoint - soucasny pripojeni ke dvema zarizenim. Doporucuju si dohledat nejakou recenzi, napr. https://www.soundguys.com/sennheiser-pxc-550-ii-review-37850/

OK zkusim nane kouknout a neco o nich nacist, ja tomu BT na PC prave moc neduveruji, mel jsem stim u Windows hrozne problemy v minulosti u nekolika BT sluchatek. Hlavne to ze me to pri hovoru priserne degradovalo kvalitu a nedokazal jsem to nijak obejit. Jak jsem prepnul sluchatka do stereo rezimu ve windows vypnul se mikrofon a pokud sem to prepnul do headset rezimu tak sem skoro nicemu nerozumel :)

« Odpověď #8 kdy: 25. 07. 2021, 17:12:20 »
bohuzel bt na widlich ta sama zkusenost, prijde mi jednodussi se do vikosky pripojit 2x - z pc na sdileni obrazovky a z mobilu na audio..
u tech pxc550 muzes jak usb, tak jacka ale bezdrat jsem nemel nervy.
dokonce se k nim dela takovej bt prijimac ze kteryho jde jack. mam ho ale nejak jsem ho vlastne nikdy nepouzil.

s mobilem to sparis a jede to noprob...

« Odpověď #9 kdy: 25. 07. 2021, 17:46:04 »
bohuzel bt na widlich ta sama zkusenost, prijde mi jednodussi se do vikosky pripojit 2x - z pc na sdileni obrazovky a z mobilu na audio..
u tech pxc550 muzes jak usb, tak jacka ale bezdrat jsem nemel nervy.
dokonce se k nim dela takovej bt prijimac ze kteryho jde jack. mam ho ale nejak jsem ho vlastne nikdy nepouzil.

s mobilem to sparis a jede to noprob...

To je sice funkcni reseni ale bouhuzel to pak zabije tu bezdratovou funkci sluchatek kdyz musim byt stejne na kabelu  ;D

« Odpověď #10 kdy: 25. 07. 2021, 18:14:41 »
Za mě jednoznačně Bose QuietComfort 35. Druhá generace je už delší dobu na trhu, takže nejde o nic neověřeného nebo nepodporovaného (pulseaudio i pipewire excelentně). Z požadavků nesplňuje akorát USB-C a odnímatelný/vysouvací mikrofon. Jinak:

* cena dnes pod 6 tisíc
* výdrž skutečně 20 hodin
* podpora dvou bluetooth zařízení naráz (typický use case: Programuju a poslouchám hudbu, zavolá zákazník, sluchátka pošlou do počítače přes HID stisk tlačítka Pause, film se zastaví, já vyřídím hovor. Hovor ukončím tlačítkem na sluchátkách, ta pošlou stisk Play, hudba pokračuje.)
* kvalita zvuku výborná (Bose má silně neutrální zvuk, je prostor si doladit v EQ)
* mikrofon fyzicky neexistuje (audio se bere z ANC baterie mikrofonů)
* okolní hluk je potlačen, protistrana slyší jenom Vás (odkroutil jsem si s nimi 5 let tech supportu)
* ANC pořád mezi nejlepšími na trhu (srovnávám s Bose 700 a Sony XM4)

Navíc jestli Vám vyhovuje tvarem ATH-M50x, tak vám tohle sedne perfektně. Materiály jsou podobné, jen to je o něco lehčí.

« Odpověď #11 kdy: 25. 07. 2021, 19:14:51 »
jo a malej protip - zdaleka ne vsechny sluchatka se daj nosit s brejlema, jestli se to tyka tak pxc550 v poho

« Odpověď #12 kdy: 25. 07. 2021, 19:39:07 »
Za mě jednoznačně Bose QuietComfort 35. Druhá generace je už delší dobu na trhu, takže nejde o nic neověřeného nebo nepodporovaného (pulseaudio i pipewire excelentně). Z požadavků nesplňuje akorát USB-C a odnímatelný/vysouvací mikrofon. Jinak:

* cena dnes pod 6 tisíc
* výdrž skutečně 20 hodin
* podpora dvou bluetooth zařízení naráz (typický use case: Programuju a poslouchám hudbu, zavolá zákazník, sluchátka pošlou do počítače přes HID stisk tlačítka Pause, film se zastaví, já vyřídím hovor. Hovor ukončím tlačítkem na sluchátkách, ta pošlou stisk Play, hudba pokračuje.)
* kvalita zvuku výborná (Bose má silně neutrální zvuk, je prostor si doladit v EQ)
* mikrofon fyzicky neexistuje (audio se bere z ANC baterie mikrofonů)
* okolní hluk je potlačen, protistrana slyší jenom Vás (odkroutil jsem si s nimi 5 let tech supportu)
* ANC pořád mezi nejlepšími na trhu (srovnávám s Bose 700 a Sony XM4)

Navíc jestli Vám vyhovuje tvarem ATH-M50x, tak vám tohle sedne perfektně. Materiály jsou podobné, jen to je o něco lehčí.

Vypadaji velice dobre ale zase pouze BT nechci sluchatka primarne k mobilu ale k PC coz je u Windows problem, s BT sluchatky jsem mel jenom problemy na Windows ale na mobilu bez problemu. Proto pozadavek na Wireless+BT zaroven mohu mit pripojena dve zarizeni a nemusim resit problemy s BT na Windows.

« Odpověď #13 kdy: 25. 07. 2021, 23:54:57 »
Jak píšu, není to žádná horká novinka, bugy jsou už dávno odladěny na všech platformách. Mám v nich odehráto přes deset tisíc hodin (v první i druhé generaci dohromady) a problémy jsem měl jen na začátku (2016), kdy koexistence BT a 2.4GHz wifi nebyla moc dobrá. Nejvíc hodin mám na Linuxu, na Windows to používám občas jako herní headset. A vždycky je paralelně připojen i Android telefon, kde to funguje jak jsem popsal v předchozím postu.

Co se brýlí týče, dá se zvýšit síla stisku hlavového mostu, aby to lépe sedělo. Tovární stisk je adekvátní a velmi komfortní, ale pouští to kolem obrouček vyšší frekvence (např. sykavky v řeči kolegů). Po přitažení o asi 2 cm v klidu to zmizí, ale hlavu to nějak významně nedrtí.

Jediná nevýhoda je životnost polštářků, po cca roce se už začínají trhat a je třeba kopit nové (i když to má hygienicky docela smysl).

« Odpověď #14 kdy: 26. 07. 2021, 19:44:10 »
Obava z nutnosti řešení problémů BT na Windows je opravdu zbytečná. Resp. značně vybledne po řešení problémů s BT audiem na Linuxu, cf. https://forum.root.cz/index.php?topic=24912.msg353747#msg353747