Dotaz: Víte o nějakém, přehledném, pro laika srozumitelném online obsahu o tvorbě virtuálních sítí a jejich komunikaci mezi nimi?
Co mě trápí: Bezpečnost vlastní sítě.
Současný stav: V jedné LAN mám několik telefonů, počítačů, NAS s dockerem, další server s Dockerem, televizi, různé smart brány (HUE, FLIC, atp.), ale hlavně až děsivé množství různých IOT prvků a zařízení, které kontroluju pomocí
Home Assistant. Trápí mě, že pokud někdo prolomí byť jediný IOT prvek, dostane se do sítě, kde mám důležitá data (PC a NAS ) a to bych vážně nerad. Návštěvy směruju na síť pro hosty, ale potřebuju, aby tyto hosty uměl zachytit právě i
Home assistant.
Moje znalosti: V podstatě základní. Zvládnu přidělení statických IP adres a směrování/zakázání portů na jedné síti (router Omnia), ale nějaké hlubší znalosti nemám. Nemám zkušenost, jak vytvořit další síť s jiným rozsahem IP adres tak, abych mohl navíc určit, která zařízení se mohou vzájemně 'vidět'. Potřebuju větší osvětu.
Beru cokoli... videa, texty, hlavně ať je to srozumitelný
Ideálně praktické zkušenosti, ukázky atp. Překvapuje mě, že je milion článků o chytré domácnosti, ale minimum srozumitelných o související bezpečnosti. Dííky!