Hele první věc, doporučuji určitě značkový počítač, já mám HP EliteDesk. Nevím co se tu lidi baví o výkonu, ale já mám bazarovou mašinu za 20k, cca. 32GB RAM, 512GB SSD + 1 TB HDD, Intel i7 9700, Geforce 1660 a na vše, včetně Adobe Premiere i VS Code to s přehledem stačí, a to mám 2x 32 palců monitory.
Jeden hlavní důvod proč značkový počítač je určitě to, že to má TPM čip (=lepší přístup k šifrování disku) + v ceně je taky licence na Windows 10 Pro, což je směšné, protože ta licence samotná stojí tak 5k OEM a v bazarovém kompu za 20k jí automaticky máš. Windows 10 Pro je důležité kvůli podpoře HyperV i vzdálené ploše.
Myslím, že to jak někteří píšou o nutnosti toho nejvýkonnějšího, tak to prostě je blbost. Na druhou stranu jsem dřív měl počítač za 5k, starou Dell workstation a když mi přišel účet za elektřinu, tak se mi protáčeli oči, a došlo mi, že jsem vůbec neušetřil. Proto co tu někdo zmiňoval o Xeonu, tomu bych se obloukem vyhnul, teda pokud si nechceš ročně připlatit 10.000 Kč jen za elektřinu.