Randonautica

cziss

Randonautica
« kdy: 01. 06. 2021, 14:40:57 »
Ahoj, včera jsem "objevil Ameriku" a zjistil, že existuje jakási aplikace Randonautica. Je to IT záležitost, tak mi to pro root přijde vhodné téma...

Na českém internetu jsem o tomto fenoménu moc nezjistil, vlastně ani na tom anglicky psaném. Většinou tam píšou jen takové obecné tlachy. Jediné co mi přišlo celkem zajímavé 45 min. trvající podcast https://www.audiolibrix.com/cs/Podcast/Episode/245056/59-desive-zahady-a-konspirace-ft-zohar-randonautica jakési slečny, která (bohužel) má vyjadřovací a inteligenční schopnosti malého dítěte, nicméně její kolega nastínil zajímavé možnosti, které když shrnu:
  • aplikace je fejk - resp. většina videí a svědectví jsou fake
  • co není fejk může být v tak velkém množství uživatelů prostá náhoda navíc "navlečená" ve smyslu "přání je otcem myšlenky" (viz třeba nalezení toho klíče nebo meče)
  • aplikace může nějakým způsobem hackovat záchranné složky
  • vede to parta uchylů přes darknet
  • k předchozímu bodu se trochu vážou historky o "pocitu" uživatelů, že jsou "sledování" nějakými osobami - fyzicky
  • je možné, že vás appka nějakým způsobem monitoruje - ovšem nevím jak by ty data někdo zpracovával ve smyslu dešifrování mluvené řeči atp.

Co si o tom myslíte? Zkusili jsme tuto appku někdy? (Mě to láká, ale registrace atd...) Věříte, že na pozadí toho je nějaký funkční kvantový počítač? To je přeci jenom trochu drahá sranda - stálo by jeho využití na takový "pouhý" sociální experiment (tedy když pominu ty éterické nesmysly o energiích atd.)?

« Poslední změna: 01. 06. 2021, 14:44:02 od cziss »

cziss

Re:Randonautica
« Odpověď #1 kdy: 01. 06. 2021, 14:52:56 »
Ještě mi to nedá a uvedu jeden příklad těch teenagerů co vlezli do opuštěného bývalého blázince. Je jasné, že pokud máte takové body ne vašem okolí (upuštěné blázince, hřbitovy, nemocnice...), tak tam je záruka strašidelnosti daná předem. Oni tam ale zmiňují to, že do objektu se dostali pouze proto, že nefungoval alarm, přestože elektřina ano. A že tam našli divné obrázky, trička od krve... K tomu mám dva body:
1. jaká může být pravděpodobnost, že zrovna jdu do opuštěného hlídaného objektu a hlídací systém nefunguje
2. osobně bych předpokládal, kromě odpadu / starého nábytku bude takový objekt "vyčištěn" - tedy zbaven veškerého inventáře vč. oněch obrázků a triček od krve...

robac

• 206
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01. 06. 2021, 15:11:27 »
1. jaká může být pravděpodobnost, že zrovna jdu do opuštěného hlídaného objektu a hlídací systém nefunguje
2. osobně bych předpokládal, kromě odpadu / starého nábytku bude takový objekt "vyčištěn" - tedy zbaven veškerého inventáře vč. oněch obrázků a triček od krve...
  • Asi řádově menší než to, že si tu historku někdo vymyslel.
  • Opravdu Vám to přijde jako IT téma?
  • Nechci být hrubý, ale vezměte si prášek nebo se do tý pakárny zaregistrujte nebo dělejte cokoliv jiného. Pokud o tom pak opravdu nutně potřebujete diskutovat, tak nemyslím, že fórum root.cz je to pravé místo...

cziss

« Odpověď #3 kdy: 01. 06. 2021, 15:17:32 »
  • Asi řádově menší než to, že si tu historku někdo vymyslel.
  • Opravdu Vám to přijde jako IT téma?
  • Nechci být hrubý, ale vezměte si prášek nebo se do tý pakárny zaregistrujte nebo dělejte cokoliv jiného. Pokud o tom pak opravdu nutně potřebujete diskutovat, tak nemyslím, že fórum root.cz je to pravé místo...

Je to appka v mobilu? Je. Existuje Darknet? Existuje. Nevím proč by to nemělo být IT téma vhodné na root. A pokud nechcete být hrubý, tak nebuďte hrubý nebo sprostý a ten prášek si vezměte sám.

« Odpověď #4 kdy: 01. 06. 2021, 15:51:57 »
asi se Vás také dotknu, ale zamyslel bych se nad základní poučkou "qui bono" a přemýšlel bych, kdo může ty historky šířit a proč
jak sám píšete, subscription není levné, ale extra drahé také ne - pokud toužíte aplikaci vyzkoušet, směle do toho, s IT to skutečně nic společného nemá, ty kecy kolem trochu ano - dle mého klasická manipulace na Internetu

pro mě mohou existovat spíše víly a skřítci než tyhlety kecy, ale samozřejmě je na Vás, čím se chcete bavit a čemu věřit, jinak na webu se o tom píše, např:
https://www.nytimes.com/2020/07/31/style/randonautica-app.html

cziss

« Odpověď #5 kdy: 01. 06. 2021, 19:58:13 »
Já jsem chtěl rozvířit diskusi na téma, jestli může existovat nějaká skupina, třeba na Darknetu, které by dokázala vytvořit to zdání skutečnosti. Myslím tím, hackovat třeba tu policejní komunikaci (asi hlavně v USA, ale "funguje" to i dalších státech). Před Silkroad si asi také nikdo neuměl představit, že může takový projekt fungovat. A o tomto projektu se zde jednu dobu diskutovalo dost. Předpokládal jsem, že z mého původního příspěvku je jasné, že nějaké mentální propojení člověka a aplikace považuji za nesmysl. No nevadí.

Btw. Nemusíte se bát, že byste se mě doktnul. Jen nemám rád alibismus typu "nechci být hrubý..." a pak padne nějaká sprosťárna, to je celé :)

Jose D

• 908
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 01. 06. 2021, 20:11:00 »
Já jsem chtěl rozvířit diskusi
A jak si představuješ formát takové diskuse? Že ti tady postupně budeme psát, že to co naznačuješ je poměrně nepravděpodobné, a ty nám budeš psát "ale stát by se to mohlo"? Není to trochu stupidní?

Prostě jedna z dalších urban legend.

« Odpověď #7 kdy: 01. 06. 2021, 22:13:40 »
Tak věřím že v ČR by to třeba se mohlo uchytit, mohlo by to být něco na způsob jako Honest guide nebo naopak Korupční zájezdy. A ten generátor souřadnic, když je kvanvový, znamená něco víc?

« Odpověď #8 kdy: 05. 09. 2021, 14:43:21 »
Ahoj, včera jsem "objevil Ameriku" a zjistil, že existuje jakási aplikace Randonautica. Je to IT záležitost, tak mi to pro root přijde vhodné téma...

Na českém internetu jsem o tomto fenoménu moc nezjistil, vlastně ani na tom anglicky psaném. Většinou tam píšou jen takové obecné tlachy. Jediné co mi přišlo celkem zajímavé 45 min. trvající podcast https://www.audiolibrix.com/cs/Podcast/Episode/245056/59-desive-zahady-a-konspirace-ft-zohar-randonautica jakési slečny, která (bohužel) má vyjadřovací a inteligenční schopnosti malého dítěte, nicméně její kolega nastínil zajímavé možnosti, které když shrnu:
  • aplikace je fejk - resp. většina videí a svědectví jsou fake
  • co není fejk může být v tak velkém množství uživatelů prostá náhoda navíc "navlečená" ve smyslu "přání je otcem myšlenky" (viz třeba nalezení toho klíče nebo meče)
  • aplikace může nějakým způsobem hackovat záchranné složky
  • vede to parta uchylů přes darknet
  • k předchozímu bodu se trochu vážou historky o "pocitu" uživatelů, že jsou "sledování" nějakými osobami - fyzicky
  • je možné, že vás appka nějakým způsobem monitoruje - ovšem nevím jak by ty data někdo zpracovával ve smyslu dešifrování mluvené řeči atp.

Co si o tom myslíte? Zkusili jsme tuto appku někdy? (Mě to láká, ale registrace atd...) Věříte, že na pozadí toho je nějaký funkční kvantový počítač? To je přeci jenom trochu drahá sranda - stálo by jeho využití na takový "pouhý" sociální experiment (tedy když pominu ty éterické nesmysly o energiích atd.)?

Ja si myslim ze ide o zaujimavy projekt. Skusal som tuto apku a skutocne som nasiel rozne anomalie. A ked som nenasiel anomaliu vzdy to dobre padne prejst sa lesom a precistit si hlavu. Ked bol najvacsii boom tejto apky pred rokom tak paradoxne nefungovala alebo skor lagovala, opravili to len pred mesiacom a teraz znova nabera na popularite. Na SK sa rozbieha projekt na https://randonautica.sk , podla mna je otazka casu kedy randonautica bude rovnako popularna ako napr. geocaching ci munzee.