Vážené kolegyne, vážení  kolegovia!
Stala sa mi  podivná vec s ext4 a poprosil by som o radu
 na openSUSE Tumbleweed  zmizli  všetky súbory z oddielu mapovaného na adresár  /usr
Tým pádom sa stal systém nepoužiteľným...
Po  reštarte nevedel  nájsť ani /bin/sh ani init.
v SystemRescueCD (viem dnes už  bez  CD, ale toto je stará  osvedčená verzia), fsck -pvcf na všetky oddiely sa súbory sa "objavili" na všetkých pripojených oddielocjh (tam, kde majú byť pre chroot ./suse /bin/bash, ktoré  mi  v minulosti  fugovalo) Práva sú  OK(755)  ls -la /usr/bin/bash je ok. cp so súborom ide, file zo SystemRescueCD hlási  ELF 64 bit x86 dynamicky linkovaný ldd  zo  SystemRescueCD hlási, že nie je dynamicky linkovaný a teda nedá  zoznam  potrebných  knižníc a sputenie  ./suse/usr/sbin/bash dá  file not found. Ale chroot  padne na file not found a som teda  mimo  možnosti použiť yast, zypper.. . Bash z System  rescue CD  potrebuje ncurses5 ale   na disku  je ncurses 6.2, takže sa nespustí ale nedá  file not found  ldconfig nejede, keďž chroot spadne na bash-i. pridanie položky .  do LD_LIBRARY_PATH  pre  chroot nefunguje, lebo  nevie, čím to interpretovať.
zdrojáky rozpúaracovaného projektu v C a Qt5 ostali  nedotknuté ale nemám ich  čím skompilovať inde.
Vie mi  niekto poradiť, čo sa mohlo stať a ako to  opraviť, prosím... Ja už  strácam nápady.
S vďakou  za radu
Peter Fodrek.