@_Jenda
Já vlastně dynamickou veřejnou mám. Takže DDNS použít mohu. To je super, nejspíše zvolím tedy tuto cestu.
IPv6 tunel asi není dobrá cesta, stále ne všichni mají podoru ipv6. Já myslel, že VPN se dělá právě přes tunel.
Mám několik VPS, ale nechci se s tím srát, abych si dělal vlastní VPN. To už bych dal raději pár stovek ročně známému. Ještě raěji bych to ale konfiguroval sítově v DNS přímo v routeru. Vložit jeden DNS záznam mi přijde lepší, než instalovat openvpn klienta, nastavovat ho, ladit ho, kontrolovat logy a spoléhat na VPN server. VPN si nechám jako zálohu. Udělej si průzkum trhu, domluv si předběžné zájemce. Vytvořil bych tu topic a zeptal se, stylem: "Ahoj, mám v plánu tohle, předběžně zjisťuji, zda by o to byl vůbec zájem. Uvítal byste někdo tuto možnost?" Pokud se najde tolik lidí, aby ti to pokrylo náklady na správu, tak můžeš začít.
Hraje roli, že jsem to psal já? :-)
ISP je Vodafone.
Jak vypadá stav a nastavení WAN ti posílám jako screenshoty, je to přes PPPoE. Jestli se mění s restartem nevím, ale čas od času se mění, hádám tak jednou měsíčně, ale píšeš, že při použití DDNS nemusí být statická, když je veřejná, tak to nevadí ne? Chápu ale, že zvažuješ ještě jiné třeba lepší cesty.
Přistupuji lokálně přes FTP/CIFS(asi SMB v 1.0). V noci se mi ještě povedlo zprovoznit tu službu wd2go.com, ale je to k ničemu, je to jen takový něco jako lepší nebo spíše horší webFTP klient. Nejspíše funguje pře něco jako UPnP (nevím co to je, ale aby to fungovalo, musel jsem to aktivovat). :-D
Port forwarding od ISP asi nechápu jak nastaví, resp jak to já pak budu používat při měnící se adrese.
Nejde to = služba wd2go píše "nejde to" chyba může být v tomhle nebo v tomhle a nebo v tomhle a přitom ve finále nebyla a ni v jednom z toho. :-)
Děkuji ti, za takovou snahu a obsáhlou pomoc. Jdu zkusit založit, nastavit DDNS a přidat DNS záznam pro IP adresu NAS.