Editor VIM - tabelátory

Editor VIM - tabelátory
« kdy: 23. 05. 2021, 23:23:34 »
ahoj

Chtěl bych ve Vimu psát údaje do pěti sloupců o různé šířce.
Potřeboval bych příkaz, který by po stisku "Tab" posouval kursor na předem definované pozice ( sloupce ) v řádku.
Představuji si to tak, že bych do .vimrc zadal něco takového:

set příkaz=3,8,20,30,50

...a po stisku "Tab" by se kursor posunul na pozici 3 v řádku, po zadání údaje a stisku "Tab" by se kursor posunul na pozici 8 v řádku, atd.

Nevíte někdo o něčem takovém?

Re:Editor VIM - tabelátory
« Odpověď #1 kdy: 23. 05. 2021, 23:31:05 »
org mode, AFAIK existuje i pro Vim

« Odpověď #2 kdy: 25. 05. 2021, 18:33:54 »
org mode, AFAIK existuje i pro Vim

Díky za tip.

Nyní zkouším vimwiki - https://github.com/vimwiki/vimwiki , což je něco podobného.
Mají tu tvorbu tabulek pěkně řešenou, je možné i nastavit zarovnání textu ve sloupcích.
Trochu rušivě působí to vyznačení čar mezi sloupci. Zatím jsem nenašel způsob, jak ty čáry vypnout.
Asi by bylo řešení nastavit barvu těch čar na barvu pozadí, ale zatím jsem nenašel, kde jsou ty barvy definovaný.
Problém je i to, že vim podporuje jen základní barvy a nechce se mě používat gvim.

« Odpověď #3 kdy: 26. 05. 2021, 06:35:21 »
Nestačí nějaká varianta na tohle?
Kód: [Vybrat]
:map <F5> <esc>04l
:map <F6> <esc>08l
:map <F7> <esc>012l

« Odpověď #4 kdy: 27. 05. 2021, 00:13:49 »

No mě to nefunguje, co by to mělo dělat? Začal jsem Vim používat před pár dny a tak se to zatím učím.
Ale spíše by mě vyhovovalo tak jak to má vim.wiki, že bych se posouval po jednotlivých pozicích ( sloupcích ) tabelátorem.
Budu asi používat vim.wiki, to bude dostačující.

Kit

• 721
    • Zobrazit profil

« Odpověď #6 kdy: 27. 05. 2021, 14:38:37 »

No mě to nefunguje, co by to mělo dělat? Začal jsem Vim používat před pár dny a tak se to zatím učím.
Ale spíše by mě vyhovovalo tak jak to má vim.wiki, že bych se posouval po jednotlivých pozicích ( sloupcích ) tabelátorem.
Budu asi používat vim.wiki, to bude dostačující.

No to je jen rychlá pomůcka, která jen posune v již existujícím textu kurzor na pozici 4, 8 nebo 12 při stisku kláves F5, F6, F7 (namapuje ty klávesy - můžete upravit podle, toho co to má dělat). Pro editaci sloupcového textu (tabulek) se ještě hodí blokový mód CTRL+SHIFT+V a pohyb kurzorem. Je to spíš námět na vlastní tvorbu než hotové řešení :)