Všetko je to ľudoch a prioritách.
Momentálne, jedinú výhodu zahraničia vidím iba zlepšenie cudzieho jazyka a získanie viac kontaktov.
Situácia v Prahe, hlavne ak človek pracuje na IČO, je skvelá.
Praha
- veľmi veľa startupov so super nápadmi, rozpočtom a pomerne aj dosť veľa etických firiem.
Praha pochopila, že na etiku vývojari počujú, lebo prácu si môžu vyberať a naozaj je z čoho.
- v strede Európe najbližšie k západu. Rozumná vzdialenosť lietadlom všade po Európe.
- nemáš pocit, že si cudzinec.
- jedlo je OK. Veľmi OK. Stačí sa stravovať v lepších reštauráciach.
- šport, ľudia, priatelia, rodina..
V Prahe ak si schopný, tak alebo pracuješ na veľmi zaujímavej veci v malom startupe alebo v zahraničnom korporáte, ktorý robí všetko preto, aby nevyzeral ako korporát, teda komunikácia so zahraničím na dennej báze.
IT je v Prahe vysoko hodnotené. Ak robiš na IČO, tak v Nemecku môžeš zarábať aj 10 000 EUR v hrubom, ale v Prahe potom, čo to všetko sčítaš, ostane viac.
V Prahe je naozaj kvantum možností a vývojar si žije na veľmi vysokej nohe.
Vtipná príhoda.
Išiel som na dovolenku a hotel som si vybral na základe toho, že tam úplne všetci chválili jedno. Bol som trochu sklamaný, lebo jedlo bolo iba OK. Ale potom mi vraví kolega, že nech si uvedomím, kde sa stravujem. Mám veľmi dobré jedlo aspoň každý druhý deň. Pre človeka z dediny, ktorý ide na dovolenku a má moje bežné jedlo, tak je to pre neho luxus.