Mikrotik SW mam doma a RouterOS je hrozne, trvalo mi dva dny to nastavit jen jako "hloupy managed switch" a to uz jsem par chytrych switchu od jinych vyrobcu nastavoval.
Základy RouterOS jsem se učil měsíc, než jsem vůbec něco zprovoznil. Ono to bude taky tím, že směrování (atd.) není tak jednoduché, jak předstírají čínské krabičky, takže šlo vlastně o seznámení s problematikou. To by ale julínci měli zvládnout rychlonastavením.
Nastavení směrovače jako přepínač je logicky složitější, protože je tam logicky něco navíc.
SwitchOS je sice jednoduche, ale zas osekane az na kost (a neni mu venovana patricna pozornost)...
A co vám v něm chybí? Ze zkušenosti je SwOS poměrně přímočarý a především extrémně spolehlivý. Jediná věc, která mi tam chybí, je administrace přes IPv6 (nevím, zda to už nemají v nových verzích).
OpenWRT je fajn, urcite zvladne to same co pfSense ci OPNsense, ale me se uplne nezamlouvalo. GUI na jednoduche veci mi prislo (cca 2 roky zpatky, mozna se to zmenilo) takove neohrabane a neintuitivni.
S Openwrt jsem skončil ve chvíli, kdy se mi nepodařilo nastavit na 1 rozhraní zaráz IPv4 a IPv6 a chtělo to po mně vytvářet rozhraní 2. Možná jsem něco udělal špatně, ale na řešení jsem nepřišel. Asi to není šystém pro mě.