Používání nějakého tunelu pro IPv6

Používání nějakého tunelu pro IPv6
« kdy: 23. 04. 2021, 19:15:38 »
Zdravím používám internet VDSL od T-Mobile a v poslední době se mě tam oběvuje že používám nějaký tunel. Neví někdo prosím co s tím. Router je Turris Omnia.
« Poslední změna: 23. 04. 2021, 19:22:49 od Petr Krčmář »

McFly

• 605
    • Zobrazit profil
Re:Používání nějakého tunelu pro IPv6
« Odpověď #1 kdy: 23. 04. 2021, 19:44:58 »
Přemýšlím, zda to není tím, že IPv4 a IPv6 adresy jsou v rozdílném AS? I u mého testu to píše info o tunelování. Mám nativní IPv6, tunel už nepoužívám. A taky mám IPv4 AS odlišný od IPv6 AS.

« Odpověď #2 kdy: 23. 04. 2021, 20:52:35 »
Přemýšlím, zda to není tím, že IPv4 a IPv6 adresy jsou v rozdílném AS? I u mého testu to píše info o tunelování. Mám nativní IPv6, tunel už nepoužívám. A taky mám IPv4 AS odlišný od IPv6 AS.

No já to zjistil díky VOIP. Protože to začalo blbnout a hádali se semnou, že používám  SIP ALG jelikož prý mám schovanou vnitřní adresu. Zkoušel jsem souseda ten má VDSL O2 kabelem jsme připojili modem k Turrisu a vše běželo zase normálně i na Odoriku. A jak přepnu na domácí T-Mobile tak je zase problém.. Tak si říkám jestli nebude zakopaný pes tady.

« Odpověď #3 kdy: 24. 04. 2021, 07:58:38 »
A on uz Odorik pouziva IPv6? Jeste nedavno to nedelal.

Jinak ta hlaska je zpusobena rozdilnym autonomnim systemem, resp. registraci IPv4 adres pod nekdejsi GTS. Taky jsem to videl: https://twitter.com/zajdee/status/1324034598502883330?s=21

Realne to nicemu nevadilo. Je to jen dusledek nedostatku IPv4 adres, takze TM ted na DSL rozdava adresy, ktere "koupil" s GTSkou a nevyuzil je jinde. Mozna by stalo za to jim to nahlasit.

K problemu se SIPem, co je to za problemy? A mate na Turrisu aktivni ten SIP ALG? Vyhoda Turrisu je, ze ho muzete zakazat/povolit, coz na beznych domacich routerech obvykle nejde.

« Odpověď #4 kdy: 24. 04. 2021, 08:54:35 »
A on uz Odorik pouziva IPv6? Jeste nedavno to nedelal.

Jinak ta hlaska je zpusobena rozdilnym autonomnim systemem, resp. registraci IPv4 adres pod nekdejsi GTS. Taky jsem to videl: https://twitter.com/zajdee/status/1324034598502883330?s=21

Realne to nicemu nevadilo. Je to jen dusledek nedostatku IPv4 adres, takze TM ted na DSL rozdava adresy, ktere "koupil" s GTSkou a nevyuzil je jinde. Mozna by stalo za to jim to nahlasit.

K problemu se SIPem, co je to za problemy? A mate na Turrisu aktivni ten SIP ALG? Vyhoda Turrisu je, ze ho muzete zakazat/povolit, coz na beznych domacich routerech obvykle nejde.

Samozřejmě, že Odorik IPV6 nepoužívá ani prý nebudou je to "nebezpečné vidět na zařízení ;D". Alg mám taky vypnuté jen se prostě snažím zjistit příčinu. A popravdě nevěděl jsem co ta hláška znamená a jestli to nesouvisí. Děkuji za vysvětlení. Jen mě právě zarazilo, že ze sousedního bytu s O2 a stejným routerem to funguje a když dám do routeru svůj net od T-M tak se vnitřní adresa ztratí. Děkuji za vysvětlení toho hlášení.

« Odpověď #5 kdy: 24. 04. 2021, 09:19:09 »
Samozřejmě, že Odorik IPV6 nepoužívá ani prý nebudou je to "nebezpečné vidět na zařízení ;D".
Pro poskytovatele internetové telefonie nepochybně je nebezpečné, když na sebe zařízení v internetu vidí a nepotřebují prostředníka ;-)