Intel NUC jako pracovní počítač

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
Re:Intel NUC jako pracovní počítač
« Odpověď #15 kdy: 26. 04. 2021, 11:47:23 »
Pokud bych chtel neco maleho a vykonneho, tak bych zvazoval tohle Intel® NUC 9 Extreme Kit - NUC9i9QNX
Tohle je novější: https://simplynuc.co.uk/phantom-canyon/

« Odpověď #16 kdy: 26. 04. 2021, 13:55:45 »
Pokud bych chtel neco maleho a vykonneho, tak bych zvazoval tohle Intel® NUC 9 Extreme Kit - NUC9i9QNX
Tohle je novější: https://simplynuc.co.uk/phantom-canyon/

Nj, ale tohle je trosku neco jineho (ac s aktualni generaci CPU)... :)
Muj link je na masinku, ktera pouziva tzv. compute moduly (snad nekecam), takze se teoreticky (jestli to uz zase neni mrtva vetev) da koupit "jen" PCIe karta s lepsim CPU pro upgrade (ono to je vlastne cela MB s CPU, RAM...) a da se k tomu pripojit GPU. Libi se mi ta castecna modularita. Proto jsem za me vybral tento stroj, ac se starsim CPU. Nevidel jsem benchmarky a ani me to az tak nezajima, ale troufam si tvrdit, ze vykon bude "plus-minus-autobus" podobny (vykon v tomhle pripade ovlivni mnohem vice adekvatni chlazeni nez CPU samotne).

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 26. 04. 2021, 14:57:41 »
vykon v tomhle pripade ovlivni mnohem vice adekvatni chlazeni nez CPU samotne
Chlazení je dost velká slabina NUCů (aspoň těch, co jsem měl). Ty compute moduly ještě mají i s novějšími CPU.

« Odpověď #18 kdy: 26. 04. 2021, 20:06:21 »
Používám NUC 8i5BEK + 16GB RAM jako hlavní počítač na vývojařinu a v pohodě. Běží mi tu PHPStorm, prohlížeč, pár docker kontejnerů a nějaké ty terminály.

Chlazení je v defaultu v biosu nastavené dost divně - něco jako "zapni větrák při 40C na 60% a při 60C začni inkrementovat až dosáhneš 100%". Když s tím člověk trošku pohejbe, tak z toho je docela tichý stroj. Dále tomu trošičku pomůže intel-undervolt utilitka - u mého modelu jsem nastavil na CPU -100mV. Jako pořád to je hlučností nad novým čerstvým Thinkpadem, ale třeba se sluchátky (i když v nich nic nehraje) nemáte šanci ten NUC v idle nebo lehké zátěži slyšet.

HW v Linuxu je rozpoznán až na čtečku SD karet a interní mikrofon (ale nějak zvlášť jsem to nezkoumal).