Zdravím,
každopádně zajímavá diskuze, díky za relevantní info některých, netušil jsem.
Ale..když radíte M1, bylo s nimi také víc než dost problémů. Nevím jak s chlazením a surovým výkonem, ale už jen věčné odpojování wifi a BT Apple zařízení, zámrzy vynucující tvrdý restart, glitche interního obrazu apod. mě na Apple dost překvapilo.. Když už mi jednou za x let v macu něco zamrzlo, šlo vždy natvrdo ukončit jen tu app, s M1 ne, total zámrz.
Já si před pár lety koupil refurbished Macbook pro 2012 i7 16gb RAM, místo mechaniky HDD a místo HDD SSD a jsem naprosto vysmátý, sice neprogramuju ani nerenderuju, ale na mou běžnou práci tzn spuštěno 10-20 SW, 2-3 prohlížeče s 30-50 otevřenými taby, do toho nějaká vzdálená plocha, sem tam střih videa, grafika, to bohatě stačí. Zahučí někdy když pouštím nějaký film na TV který má 10gb a víc + surround sound např., ale za chvíli se zase uklidní. Stál mě 13,5tis., SSD jsem měl. Ale stejně tak jako mi nesedí čím dál víc macbooky, tak mi nesedí ani poslední OS, takže jsem na verzi asi 2019 mám pocit.
Tím jsem chtěl jen říct, že když do toho aspoň trochu vidíš, proč si nekoupit něco staršího? Proč si koupit skoro nejnovější marketingový výstřelek, machrovačku pod pažu, když můžeš něco staršího, levnějšího a měl jsi i ověřeno, že funkčního? Tím se prostě musíš automaticky degradovat na iOvci, obzvlášt zde