Programovat je jednoduché - a technicky zaměřený člověk na to může přijít intuitivně relativně rychle. Dobře programovat v něčem - to už intuitivní rozhodně není. Na to jsou potřeba zkušenosti, příležitost použít dostatečně dlouho nějakou technologii, mít možnost řešit problémy, řešit dostatečně komplexní úlohy.
Mám pocit, že žijete ve světě "Šťastných skřítků".
Ano, jsou lidé, kteří mají čas se roky v něčem vrtat, cizelovat svoje znalosti, leštit své certifikace.
No a někdo má práci:
"Proboha, zákazník řve, že na projektu XY zlobí formulář v javascriptu, proboha sprav to, nebo nám vypoví smlouvu! A až to budeš mít, prosím, hned se vrhni na ten mikrokontroler, jak nám odešel Josef do důchodu, nikdo tomu nerozumí a ty jediný to dáš! A pak, hoří ten termín s projektem vodárny! Hlavně to nějak rychle sprav, nebo bude dusno."
V zemi šťastných skřítků se samozřejmě nic takového neděje.
Každý má spoustu času si svoje dotazy modelovat, vizualizovat, testovat a precizovat jako samurajský meč.
Oproti tomu v reálném světě je tlak na rychlé naprasení za každou cenu (CC+CV), hlavně aby to fungovalo a mohlo se jít na další projekt. Proto je software v takovém stavu, v jakém je. Projekty se lepí z hromady cizích knihoven a v nejlepším případě výsledek vypadá nějak takhle:
https://images.app.goo.gl/tCpW74BZRCi438vx7Příkladem země šťastných skřítků je myslím FreeBSD (nebo nějaký podobný BSD systém, už si přesně nepamatuji).
Údajně tam programátor za den napíše v průměru JEN 6 řádků kódu, zbytek dne se zabývá řešením toho, co jeho kód ovlivní a jestli je bezpečný. Před milionem let jsem to četl tady na Rootu, jestli to je pravda netuším, ale to je země šťastných skřítků.
Já oproti tomu měl někdy za den v ruce HTML, JavaScript, C#, SQL dotazy, SQL na trigry, CrystalReports.
Což připomíná život běžného Full stack developera:
https://images.app.goo.gl/33gSDZyVvxPzfcVT7Moralizovat z vršku potravního řetězce, kdy se člověk zabydlí na teplém místečku, je jako když Babiš s Hamáčkem rozdávají svoje rady podnikatelům s prodejnami, které jsou už několik měsíců zavřené.
EDIT: Ale to není jen váš problém, vy si děláte svojí práci, běžnější to je u magorů vedoucích, kteří říkají "Měli byste svou práci dělat lépe, programovat jako bozi a teď běžte naprasit tři úplně jiné projekty a použijte k tomu šest různých technologií...a udělejte to rychle!! RYCHLE! RYCHLEEEE!"