Webkamera pre Ubuntu 11.04

Peter

Webkamera pre Ubuntu 11.04
« kdy: 18. 06. 2011, 14:27:52 »
Mám trust WB-3320X v Ubuntu sa mi ju nepodarilo spojazdniť....
Možno sa to dá ale nechcem stráviť hodiny pri PC...
Prosím Vás o odporúčanie akú web kameru si mám kúpiť aby išla v UBUNTU 11.04 /najlepšie obraz + mikrofón spolu/. Niečo medzi 10-20 Euro.Ďakujem.
Pozrel som si aj http://www.abclinuxu.cz/hardware/vstupni-zarizeni/digitalni-kamery ale väčšina kamier sa už nepredáva.
PS:Mám Intel Mini ITX dosku
« Poslední změna: 08. 07. 2011, 11:55:28 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re: Webkamera pre UBUNTu 11.04
« Odpověď #1 kdy: 18. 06. 2011, 18:22:50 »
Pokud chvili vydrzite, zkuste si na ebay nebo podobne webu pocihat na nekterou z Philips kamer s CCD chipem. PCVC740K "ToUCam Pro", PCVC840K "ToUCam Pro II" a mela by chodit i Philips SPC900NC.

Pri trose stesti se vejdete do tech 20€ a ziskate kameru s VGA rozlisenim se slusnou kvalitou obrazu (na webkam uplne uzasnou), vysokou citlivosti (nebudete na sebe muset svitit, jak pri vyslechu u CIA) a malym sumem v obrazu. Pozor, ne vsechny ToUCAM kamery jsou tak dobre, jako tyto tri. Ty ostatni asi maji CMOS chip a odpovidajicim zpusobem horsi obraz.

Tyto kamery pouzivaji pwc driver, ktery je nyni v jadre (revers enginered Philips driver). Je k nim command line utilitka na nastaveni nekterych parametru (tusim setpwc nebo tak nejak), ktere lze nasledne ulozit do profilu. Program Camstream ma na Philips kamery primo soupatka na nastavovani jasu a dalsich veci a nastavani lze pak ulozit pomoci te utilitky. Neni to uplne pohodlne, spise ponekud drevni, ale furt lepsi, jak nic, jako u jinych kamer.

Pokud vas to zajima, existuje k temto kameram adapter na objektive (viz ebay), ktery vam umozni nasazeni objektivu z fotoaparatu a vyuziti napriklad na amaterskou astronomii (napr. http://www.grandeye.com.hk/pcvc840k.htm).

Ja mam PCVC740K "ToUCam Pro" koupenou kdysi v krame. Ale s ohledem na jeji naprosto smesnou a nepraktickou mechanickou konstrukci a s ohledem na to, jak na fotkach vypada SPC900NC, bych vam doporucil zejmena PCVC840K "ToUCam Pro II", ktera jedina nevypada uplne debilne uz na prvni pohled - vnitrne by mely byt vsechny v podstate stejne. PCVC840K ma moje polovicka, sehnal jsem ji pro ni kdysi na ebay. Rekl bych, ze je docela dost dobra, urcite lepsi, nez jakakoliv CMOS kamera, kde clovek casto skonci v nejakych divnych barvach, napriklad zeleny, jak vodnik, casto se zasumenym, tmavym a malo kontrastnim obrazem. V obraze z kamer Philips se clovek i pozna.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re: Webkamera pre UBUNTu 11.04
« Odpověď #2 kdy: 18. 06. 2011, 18:44:34 »
Pozor, nezamente ToUCam Pro I za jinou kameru, jsou kamery, patrne s CMOS chipem, ktere se lisi akorat barvou objektivu (u Pro I je oranzova).

BTW, nespolehejte na vestaveny mikrofon, je prilis daleko a ma bidnou kvalitu a to patrne nejen u kamer Philips. Pokud tedy nehodlate pridrzovat kameru u pusy, je lepsi pouzit nejaky normalni mikrofon. Tez je otazka, jestli ma vestaveny mikrofon v Linuxu podporu. Tusim, ze napriklad autori pwc driveru usoudili, ze je to tak strasny smejd, ze za podporu nestoji.