Zamrznutí v přístupu k souborům

Zamrznutí v přístupu k souborům
« kdy: 18. 03. 2021, 15:38:48 »
Hoj, řeším takovou zajímavou věc. Mám jeden komp s WIN7 (WIN10 jsou pro mně nepoužitelné, no flame). Nic zvláštního, Ryzen 7 7200 (8mi jádro na 3.2G) a 64G Ram. Widle jsou aktualizované a s odinstalovanou telemetrikou a dalším neužitečným balastem. Samo o sobě rychlej systém, kterej se mi pod rukama sám od sebe nemění :) K tomu 2x SSD v RAIDu. SpyBot a Zone Alarm (nejspíše to bude on, hajzl, ale jde mi o to jak to zjistit). Pak kupa dev softy, ale to je všechno userland. Nezajímavé. ZA funguje jen jako firewall pro příchozí a odchozí konektivitu pro services/procesy. A všude mám systémem promořený Cygwiny (včetně CY caching serveru), nebo produkční prostředí nejsou Win...

Více než rok není problém, ale poslední dobou systém, při přístupu k souboru zamrzne. Ne celej, ale danej proces, na vteřinu, nebo i 10. Nejčastěji to dělají shelovské skripty. Ale i třeba otevření obrázku v XnView.

Klasické systémové věci - ala procesy, vytížení, sledování disků (až na úrověň souborů - přístupu a zpoždění) - nevyhazuje nic. Všechno se tváří naprosto normálně. Procesy evidetně tuhnou na diskové operací, pouze při čtění, náhodně. Docela to štve. Je možný, že se updatoval ZA a ikdyž to nechcí (a nemám žádný antivir, považuju za zbytečnos) tak se snaží něco skenovat. Vyhodím a zkusím jinou alternativu... Ale...

Teď mi jde principielně o to, než vypínat/měnit jednotlivé služby, jesli existuje nástroj/cesta/postup, kde by se tohle dalo vyzjistit - pokud nějakej proces otevře soubor, uvidět cestu hooků co jsou na to pověšený a kterej kolik sežral času. Nikdy jsem to neřešil, tak netuším, kde případně začít.

Samotnej RAID1 pole nevykazuje rychlostně žádnej problém, ani smart nemá nic zvláštního.

Je to celkem opakovatelný - za den nejčastěji pouštím shell skripty, co dělaj nějaký hovadiny s binárkama na jiné CPU, připravujou release, rvou tam klíče, sekce a podobný blbosti. Nic zvláštního, ale hodně se dělá s diskem, aby se dali dokupy všechny nutný hovadiny. A stane se to rozhodně několikrát denně. Zvláštní je, že ostatní procesy fungujou nezavisle - nové diskové requesty problém nemají. A i ten rozptyl - sekunda, nebo 20.

Typicky stačí pustit "cat ..." a v procesech bude viset, v diskových operacích nic nebude a pak naskočí přístup k souboru za 1ms a vypiše se do konzole. Obvykle hned, ale klidně po 20ti vteřinách. V IO operacích je ale stále 1ms.

Diky :)

P.

Re:Zamrznutí v přístupu k souborům
« Odpověď #1 kdy: 18. 03. 2021, 17:52:11 »
No muzes se podivat do spravce udalosti jestli z toho budes nejak moudrej..