Ale co když bych chtěl od toho víc? Pak mi přijde, že tam je obrovská propast - neexistuje tak široká komunita, neexistuje tolik návodů a knihoven, celé je to řádově složitější. Jak to vlastně programovat [pod linuxem, samozřejmě]? Jak to provázat s IDE a s jakým? Jak to rozumně debugovat?
Myslím, že nejrozumnější na domácí bastlení je Platformio. Jako IDE používám VS Code, ale to není nutný, šlo by použít jakýkoli jiný C/C++ IDE, platformio se dá v klidu ovládat z příkazové řádky (narozdíl od Arduina, kde to dost dlouho dobře nešlo).
Debugging mají STMka nativní, přes programátor. Ve VS Code je mysím pro to i podpora, ale jak dobře se to používá, nevím, zatím jsem si vždycky vystačil s jednoduchými výpisy i u složitějších projektů.
Kde vzít knihovny pro podporu periferií? Programovat to celé od nuly, nebo se chytit nějakého RTOS/frameworku? Jak to nejlíp projít krok za krokem od toho jednoduššího až po to složité?
To je z toho asi nejsložitější otázka. Pokud chceš hladký přechod z Arduina AVR, tak nejsnazší je použít Arduino. Pokud si chceš zkusit RTOS, tak opět cesta nejmenšího odporu je asi ten FreeRTOS nad Arduino, co jsem linkoval výš. Až by ti to přestalo stačit (pro domácí hraní spíš nepřestane), můžeš se posunout jinam. Platformio pro Blue Pill nabízí celkem šest frameworků, takže přechod jinam je otázka změny jednoho řádku, nemusíš kompletně překopávat žádné makefily, složitě integrovat knihovny atd.
Podpora periferií toho vlastního STMka bude ve všech těch frameworcích velmi slušná až výborná. Horší je to spíš s podporou všelijakých sensorů třetích stran. Tam si s STM32/Arduino oproti AVR/Arduino mírně pohoršíš. Velká část knihoven jde použít, ale ne všechny. Pokud z Arduina přejdeš třeba na LibOpenCM, budeš na tom výrazně hůř. Co se dá dělat, Arduino je prostě fakt rozšířené a knihoven je neuvěřitelné množství. Platformio má na webu prohledávání knihoven, můžeš se sám podívat, jestli tam najdeš všechno, co by tě zajímalo. Posuď sám:
https://platformio.org/lib/search?query=framework:libopencm3%20%20platform:ststm32 vs
https://platformio.org/lib/search?query=framework%253Aarduino%2520%2520platform%253Aststm32Takže když to tak shrnu, jestli si chceš hrát, jdi cestou Platformio + VS Code + Arduino + [volitelně FreeRTOS]. Takhle budeš mít nejvíc muziky s nejmenší námahou a bolestí