Mám zkušenost s obojím a IČ se vyplatí finančně, divil bych se, kdyby to bylo někde naopak. I být "zaměstnanec na živnosťák" (což je taková šedá zóna) je finančně výhodné. Zaprvé máte paušál (na náklady), zadruhé nemáte ty náklady, protože vám všechno poskytne "zaměstnavatel". Neříkám, že takto pracuji nebo jsem pracoval, pozor ("IP adresa zaznamenána") ;-) I když jste jaksi méně v té šedé zóně a máte svůj hardware, software a platíte si telefon a pracujete převážně ze svých vlastních prostor (kde si platíte náklady na energie atd.), tak se to pořád hodně vyplatí (on třeba pro vývojáře ten software není tak drahý a hw bych si koupil tak jako tak). Pořád jde o to, že ty skutečné náklady jsou nepoměrně nižší, než je ten paušál (60% z faktury).
Vše se ale může změnit s perspektivou věku, kdy už přestane jít jenom o ty okamžité peníze na účtu. Velké IT korporace mají často kompenzace (nebo určité "sociální jistoty") nastavené úměrně délce vašeho angažmá. A to dost radikálně. Byl jsem v jedné takové. Zaprvé senioři (myšleno dobou trvání) brali i odstupné ekvivalentní ročnímu platu a víc a když se začalo propouštět, lidi měli strach (jestli na ně skutečně dojde a chtěli být mezi prvními) a za druhé jsem věděl, že po N letech proplácí 80% reálné mzdy i při dlouhodobé nemoci (rok i víc) a slyšel jsem o jednom reálném případu (pán s vážnou nemocí a dlouhodobou prac. neschopností). Tohle komerčním pojištěním nevyvážíte...
A trošku z psychologické strany věci takového působení na IČ v tomto korporátu navíc s US kořeny (a kulturou přístupu ke kontraktorům) - kontraktoři v té firmě nejsou plnohodnotní lidi. Když se dělala firemní oslava, nemohli tam (a museli pracovat nebo nefakturovali). To bylo trochu dost potupné. Když se propouštělo, oznámilo se jim, že příští týden už nepřijdou. Americký přístup. A s tím kariérním stropem to minimálně zde byla pravda - developer ano, senior developer ano, team lead už ne (pokud chtěl mít peníze jako manažer L1 a nebýt jenom developer s přidanou zodpovědností navíc a za stejné peníze), musel pozastavit IČ (firma to měla dokonce jako podmínku a vyhrožovala právními důsledky, kdyby člověk podnikal "na vedlejšák" v IT) a jít na HPP.