IČO nebo HPP jako programátor?

Re:IČO nebo HPP jako programátor?
« Odpověď #60 kdy: 07. 03. 2021, 15:56:04 »
Pokud dostanes RCU akcie (nerozumim moc rozdilum a tem zkratkam, tedy bez googlu), tak tam podminka je.

ten tvuj benefit (moznost nakupit akcie levnejsi) samozjrejme dane platis, jen to ocividne za tebe dela zamestnavatel. (nediskutuji, zda to mas vyhodne, pouze konstatuji).

Takze z rozdilu mezi nakupni cenou a cenou na trhu v okamziku nakupu je zdanen ceskymi zamestnaneckymi danemi. Nakonci je ilustracni copy/paste..

Resil jsem to pro sebe, kde ovsem 15% versus tvych 50% slevy = to vyhodnoceni bylo pochopitelne  zasadne jine, jsou lepsi investice nez jednorazovych 9-10% co zbudou z toho navyseni..

--------
Zaměstnanec  v  souladu  se  stanovami  akciové  společnosti  získal  v  roce  2017  za  sní-ženou  cenu  300  Kč  od  svého  zaměstnavatele  100  zaměstnaneckých  akcií  společ-nosti. V době nabytí těchto akcií činila jejich tržní cena 700 Kč. Zaměstnanec v listo-padu 2019 všechny nabyté akcie prodá za cenu 900 Kč/akcii.ŘEŠENÍPři koupi akcií společnosti za zvýhodněnou cenu je u zaměstnance rozdíl mezi touto zvýhodněnou  cenou  nabývané  akcie  společnosti,  kterou  hradí  zaměstnanec,  a  tržní  cenou akcie, zdaněn jako příjem ze závislé činnosti, a to v měsíci nabytí těchto akcií za-městnancem – jedná se o nepeněžní příjem (700 Kč – 300 Kč) x 100 akcií = 40 000 Kč.Příjem  z  následného  úplatného  převodu  akcií  v  roce  2019  činí  900  Kč  x  100  akcií  =  = 90 000 Kč. Pokud již zaměstnanec v roce 2019 nerealizuje žádný jiný úplatný převod akcií, pak výše příjmu z úplatného převodu akcií za zdaňovací období roku 2019 je niž-ší než limit pro osvobození od daně z příjmů dle § 4 odst. 1 písm. w) ZDP. Proto bude tento příjem od daně z příjmů v roce 2019 osvobozen

anonacct

« Odpověď #61 kdy: 08. 03. 2021, 13:33:46 »
Když to tak čtu, kolik z diskutujících má zkušenosti s prací na HPP i jako OSVČ?

Já když jsem kdysi začal jako OSVČ, tak hned první rok jsem vydělal nad paušál. A od té doby jsem nikdy nebyl pod. Ani s první hypotékou nebyl problém, protože jsem měl vždycky hodně peněz na účtu, takže jsem nepotřeboval půjčit 80%, ale třeba jen 50%. Pak přišla druhá hypotéka, když byla předčasně splacená ta první, a tam už banka viděla i příjem z pronájmu atd... Já když vidím ty nešťastné zaměstnance, kteří dělají za pár korun a nemají ani základ na hypo, tak je mi jich upřímně líto... Na druhou stranu každý má možnost si vybrat. Práce jako OSVČ má výhody i nevýhody. Pokud se někdo chce celý život zašívat někde v jedné firmě, tak pro takového je HPP jednoznačná volba (ale pozor, i takového můžou vyhodit!), pokud ale člověk něco umí a je schopný to prodat, tak OSVČ je lepší volba - mnohem vyšší MD rate než zaměstnanec a možnost mít víc klientů je bezkonkurenční výhoda. Já bych třeba ani nechtěl zkysnout u jednoho projektu třeba 10-20 let.

« Odpověď #62 kdy: 08. 03. 2021, 14:18:06 »
OK, ale tady se mluvilo o platech u nejake velke zahranicni korporace. To je vyrazne nad platy ceskych sro, Takze ten rozdil potom neni tak brutalni.

« Odpověď #63 kdy: 08. 03. 2021, 14:54:51 »
Ahoj,

Pracujete na HPP nebo na IČO? Když budu mít na IČO v jiné firmě skoro o 50% vyšší čistý plat, má cenu do toho jít, když vezmu v potaz, že ještě minimálně rok budu muset žít v nájmu, protože nedosáhnu na hypotéku? A když vezmu v potaz absenci zaměstnaneckých výhod a důchod... Jak je to s tím že "na IČO vás klidně vyhodí ze dne na den"? Má někdo takovou zkušenost?

Za 10 let práce na IČO mě ještě ani jednou nevyhodili. Za předchozích 6 let na HPP mě vyhodili 2x, z toho jednou s odstupným.
Tohle bych moc neřešil, na IČO musí být člověk trošku zodpovědnější a víc vytvářet rezervy. Prostě může se stát, že člověk chytne covida a bude v březnu bez peněz, pak zjistí, že má zaplatit nějaký větší doplatek na daních nebo pojištění a pak po něm budou chtít v práci, aby si koupil vlastní komp a licenci na IDEA. Ale v zásadě to není nic hrozného není. Mnohonásobně se to vyplatí na tom 60% paušálu a nižších odvodech.

« Odpověď #64 kdy: 08. 03. 2021, 16:47:00 »
Mám zkušenost s obojím a IČ se vyplatí finančně, divil bych se, kdyby to bylo někde naopak. I být "zaměstnanec na živnosťák" (což je taková šedá zóna) je finančně výhodné. Zaprvé máte paušál (na náklady), zadruhé nemáte ty náklady, protože vám všechno poskytne "zaměstnavatel".  Neříkám, že takto pracuji nebo jsem pracoval, pozor ("IP adresa zaznamenána") ;-) I když jste jaksi méně v té šedé zóně a máte svůj hardware, software a platíte si telefon a pracujete převážně ze svých vlastních prostor (kde si platíte náklady na energie atd.), tak se to pořád hodně vyplatí (on třeba pro vývojáře ten software není tak drahý a hw bych si koupil tak jako tak). Pořád jde o to, že ty skutečné náklady jsou nepoměrně nižší, než je ten paušál (60% z faktury).

Vše se ale může změnit s perspektivou věku, kdy už přestane jít jenom o ty okamžité peníze na účtu. Velké IT korporace mají často kompenzace (nebo určité "sociální jistoty") nastavené úměrně délce vašeho angažmá. A to dost radikálně. Byl jsem v jedné takové.  Zaprvé senioři (myšleno dobou trvání) brali i odstupné ekvivalentní ročnímu platu a víc a když se začalo propouštět, lidi měli strach (jestli na ně skutečně dojde a chtěli být mezi prvními) a za druhé jsem věděl, že po N letech proplácí 80% reálné mzdy i při dlouhodobé nemoci (rok i víc) a slyšel jsem o jednom reálném případu (pán s vážnou nemocí a dlouhodobou prac. neschopností). Tohle komerčním pojištěním nevyvážíte...

A trošku z psychologické strany věci takového působení na IČ v tomto korporátu navíc s US kořeny (a kulturou přístupu ke kontraktorům) - kontraktoři v té firmě nejsou plnohodnotní lidi. Když se dělala firemní oslava, nemohli tam (a museli pracovat nebo nefakturovali). To bylo trochu dost potupné. Když se propouštělo, oznámilo se jim, že příští týden už nepřijdou. Americký přístup. A s tím kariérním stropem to minimálně zde byla pravda - developer ano, senior developer ano, team lead už ne (pokud chtěl mít peníze jako manažer L1 a nebýt jenom developer s přidanou zodpovědností navíc a za stejné peníze), musel pozastavit IČ (firma to měla dokonce jako podmínku a vyhrožovala právními důsledky, kdyby člověk podnikal "na vedlejšák" v IT) a jít na HPP.

« Odpověď #65 kdy: 08. 03. 2021, 18:25:34 »
Mám zkušenost s obojím a IČ se vyplatí finančně, divil bych se, kdyby to bylo někde naopak. I být "zaměstnanec na živnosťák" (což je taková šedá zóna) je finančně výhodné.

Zaprvé máte paušál (na náklady), zadruhé nemáte ty náklady, protože vám všechno poskytne "zaměstnavatel".  Neříkám, že takto pracuji nebo jsem pracoval, pozor ("IP adresa zaznamenána") ;-) I když jste jaksi méně v té šedé zóně a máte svůj hardware, software a platíte si telefon a pracujete převážně ze svých vlastních prostor (kde si platíte náklady na energie atd.), tak se to pořád hodně vyplatí (on třeba pro vývojáře ten software není tak drahý a hw bych si koupil tak jako tak). Pořád jde o to, že ty skutečné náklady jsou nepoměrně nižší, než je ten paušál (60% z faktury).

Zalezi na tom , jak to ten Icar ma nastavene. Kdyz bude fakturovat hruby plat a vse i dovolenou bude mit za svy , tak se bude spis smat ten chlebodarce. Pokud bude fakturovat plne naklady co by on stal jako zamestnanec , tak se fakt bude smat on a chlebodarce ale bude taky spokojenej.

Kdyz dam hrubej mesicni plat 50 kkc tak mne ten clovek stoji cca 68 kkc i s odvody. Realne pracuje 10 mesicu v roce , zbytek je dovolena, benefity , OCR , svatby, umrti , doktori a ja nevim co jete podle zakoniku prace. Takze mne ten clovek stoji na mzde cca 820 kkc. K tomu ma nejakou bizuterii - ntb / pc / telefon / auto / zidli stul ... . Pokud ten clovek ma 50 kkc hrubyho , tak celkove naklady jsou cca mego rocne .

Dalsi vliv ma DPH. Pokud bude Icar platce DPH , klidne ma doma dalsich 5kkc mesicne , coz za rok dela v pohode jednu vyplatu zdarma.

- pri 50 kkc mesicne hrubeho a dvou detech mate cisteho 37 kkc .
- pri rocni fakturaci tech 820 a dvou detech , ma navic danovy bonus 10 248 a k tomu to dph.

Takze  mesicne muze mit Icar 74 kkc , neboli 2 x tolik. Zalezi na detailech smlouvy a vztazich s chlebodarcem.

Vše se ale může změnit s perspektivou věku, kdy už přestane jít jenom o ty okamžité peníze na účtu. Velké IT korporace mají často kompenzace (nebo určité "sociální jistoty") nastavené úměrně délce vašeho angažmá. A to dost radikálně. Byl jsem v jedné takové.  Zaprvé senioři (myšleno dobou trvání) brali i odstupné ekvivalentní ročnímu platu a víc a když se začalo propouštět, lidi měli strach (jestli na ně skutečně dojde a chtěli být mezi prvními) a za druhé jsem věděl, že po N letech proplácí 80% reálné mzdy i při dlouhodobé nemoci (rok i víc) a slyšel jsem o jednom reálném případu (pán s vážnou nemocí a dlouhodobou prac. neschopností). Tohle komerčním pojištěním nevyvážíte...

Tohle vyvazite komercnim pojistenim na jeden rok a pak mate invaldni duchod a svoje uspory. Holt musite mit rozum v hrsti a neprohyrit celou fakturaci. To co fakturujete fakt neni vase vyplata.

A trošku z psychologické strany věci takového působení na IČ v tomto korporátu navíc s US kořeny (a kulturou přístupu ke kontraktorům) - kontraktoři v té firmě nejsou plnohodnotní lidi. Když se dělala firemní oslava, nemohli tam (a museli pracovat nebo nefakturovali). To bylo trochu dost potupné. Když se propouštělo, oznámilo se jim, že příští týden už nepřijdou. Americký přístup. A s tím kariérním stropem to minimálně zde byla pravda - developer ano, senior developer ano, team lead už ne (pokud chtěl mít peníze jako manažer L1 a nebýt jenom developer s přidanou zodpovědností navíc a za stejné peníze), musel pozastavit IČ (firma to měla dokonce jako podmínku a vyhrožovala právními důsledky, kdyby člověk podnikal "na vedlejšák" v IT) a jít na HPP.

Kontraktori jsou plnohodnotny lidi , ale nejsou zamestnanci. Coz je docela normalni. Nekde vybrane dodavatele zvou , nekde nezvou. Kdyz je fakticky dodavatel , nemuze se divit kdyz neni zvan na vnitropodnikovy mejdan.
« Poslední změna: 08. 03. 2021, 18:35:19 od petrisdiver »

« Odpověď #66 kdy: 08. 03. 2021, 22:06:34 »
Nevim, obcas to chovani vuci kontraktorum nebylo zrovna "plnohodnotne".

Jinak o te vyhodnosti nakonec rozhoduji vypadky mezi projekty. Pokud clovek nebere vsechno a soucasne neni v exkluzivnich oborech, kde je developer druhy den 4 nabidky, tak snadno skonci s 3 mesicnimi letnimi prazdninami a 1 mesicem vanoc. Coz nebude tak skvele obdobi na relaxaci, pokud musi brat telefony recruiterum.(Ty zase ja povazuji za neplnohodny zivocisny druh, protoze .. jak se do lesa vola, tak z neho ozyva).

Pokud se zapocitaji i tyhle ztratove mesice, tak dlouhodoby prumer cisteho na ICO bude velmi blizky nebo dokonce nizsi nez velmi slusny korporatni plat s bonusy a akciemi.

Osobne mi zamestnani sedi min, ale takhle my vychazeji dlouhodoba cisla.