No moje zkusenost je zase jina. Napriklad firma s businessem v logistice. Skoro vsechen vyvoj si outsourcuji, ale maji tym architektu internich kteri maji drzet lajnu... Prave z duvodu, ze pak muzou vystridat dodavatele a neutece jim klicova znalost.
Samozřejmě asi najdeš příklady na obě strany, já těch společností navštívil několik desítek a z principu jen ty, kteří mají tyhle lidi externě, jinak bych tam nebyl.
DHL v německu má řadu architektů externě, u české pobočky nevím, ta hodně outsourcuje a je tam dost zmatek, pro UPS jsem také dělal, u PPL jsem nepotkal architekta ani toho interního, Zásilkovna má vše vlastní, co jsem pochytil.
Např. česká Škodovka to dělá podobně, interní tým architektů, kteří drží znalosti a vývoj kompletně outsourcovaný. To je dobrý patern, ale musíš si ty architekty zaplatit a pak i ten externí vývoj, vidím to jen u těch hodně velkých společnostní (na našem trhu), které primárně nedělají online služby, ale jsou zejména z průmyslu.
Tím se dostáváme zase k původní otázce, podle mě rozdíl stará práce na HPP a nová na IČO s o 50 % vyššími neočištěnými příjmy mi nepříjde tak moc výhodné a něco, proč bych do toho měl jít. Nejspíš při změně práce si jinde umíš vyhádat aspoň o 20 % víc i na HPP. Práci na IČO právě vidím výhodnou pro tyhle vyšší pozice, kdy pracuješ opravdu pár dní týdně na projektu, můžeš mít více projektů, takže žádné problémy s vysvětlování švarcu a rozdíl v penězích už je opravdu vysoký.