IČO nebo HPP jako programátor?

Re:IČO nebo HPP jako programátor?
« Odpověď #45 kdy: 05. 03. 2021, 17:05:30 »
Tak ideální je dělat oboje, 8 hodin HPP a 4-8 hodin na ico. Pro banku super a peněz taky. Stejně teď není moc co jiného dělat než makat.
Máš děti?
Ano dvě holčičky 2 a 4 roky, když ráno začnu v 5 tak tak kolem 4-5 končím, pak se jim věnuju do 8-9 a celé víkendy, a po 8-9 večer ještě občas pracuju. Samozřejmě to tak nejde vydržet dlouhodobě

Na předpokládanou odpověď "ne" jsem měl připraveno něco jako "tak na nich začni pracovat, to dělat jiného než makat".

Takhle respekt. Já si se dvěma dětma (3 a 5) neumím představit pracovat (!= být v práci) pravidelně víc než cca 10 h/den (z hlediska produktivity i času s dětma).

nehalem

« Odpověď #46 kdy: 05. 03. 2021, 18:25:46 »
s dětmi je pak rozdíl HPP a IČO také znatelný, když jsou nemocné, na HPP dostanu ošetřovačku a mohu s nimi být doma a příjmy mi neklesnou na nulu, dokonce mám na tohle i ze zákona nároka. Naopak na IČO nedostanu nic (nevím, jestli při dobrovolné platbě zdravotního pojištění se to vztahuje i na tohle), ale hlavně záleží na vůli mého odběratele, jestli mi umožní být doma nebo bude vyžadovat odevzdání dohodnuté práce. Pak záleží, jestli pokaždé bude doma manželka a ty budeš vždy pracovat, nelze bez kontextu jednozačně rozhodnout jestli je IČO/HPP lepší.
A preto keď robíš na IČO všetky také situácie máš mať započítane v MD rate. Ale to tu vysvetľovať je ako hádzať perly sviniam, proste niektorí ľudia potrebujú ISTOTY (ficové, babišové...) a ísť čo i len minimálneho rizika je podľa nich známka hlúposti. Btw poistenie existuje aj komerčné, aj to si môžeš započítať do svojej MD rate ak máš teda čo ponúknuť klientom ofc. No a ten expert čo tu splieta drísty o úverových podvodoch by mal zájsť na políciu a nahlásiť tie desaťtisíce ľudí čo sa toho "podvodu" dopustili. Chlapi, kvôli takým ako ste vy sa niekedy hanbím priznať, že robím v IT.

« Odpověď #47 kdy: 05. 03. 2021, 20:13:44 »
s dětmi je pak rozdíl HPP a IČO také znatelný, když jsou nemocné, na HPP dostanu ošetřovačku a mohu s nimi být doma a příjmy mi neklesnou na nulu, dokonce mám na tohle i ze zákona nároka. Naopak na IČO nedostanu nic (nevím, jestli při dobrovolné platbě zdravotního pojištění se to vztahuje i na tohle), ale hlavně záleží na vůli mého odběratele, jestli mi umožní být doma nebo bude vyžadovat odevzdání dohodnuté práce. Pak záleží, jestli pokaždé bude doma manželka a ty budeš vždy pracovat, nelze bez kontextu jednozačně rozhodnout jestli je IČO/HPP lepší.
A preto keď robíš na IČO všetky také situácie máš mať započítane v MD rate. Ale to tu vysvetľovať je ako hádzať perly sviniam, proste niektorí ľudia potrebujú ISTOTY (ficové, babišové...) a ísť čo i len minimálneho rizika je podľa nich známka hlúposti. Btw poistenie existuje aj komerčné, aj to si môžeš započítať do svojej MD rate ak máš teda čo ponúknuť klientom ofc. No a ten expert čo tu splieta drísty o úverových podvodoch by mal zájsť na políciu a nahlásiť tie desaťtisíce ľudí čo sa toho "podvodu" dopustili. Chlapi, kvôli takým ako ste vy sa niekedy hanbím priznať, že robím v IT.

Porad to nechapu. Ano HPP ma urcite zakonem dane vyhody. Ano jako zivnostnik si to muzu relativne snadno kompenzovat ratem a komercnimy produkty. Ale to prece neznamena ze jedno nebo druhy je jednoznacne lepsi ne?

Pro zamestnance/zivnostnika tam neni zadny velky prinos ani tak ani tak.
Rozdil to muze byt na strane zamestnavatele, pokud chce vetsi pruznost... ale svete div se, existuji zamestnavatele ktere zivnostniky nechteji.

« Odpověď #48 kdy: 05. 03. 2021, 21:36:01 »

Porad to nechapu. Ano HPP ma urcite zakonem dane vyhody. Ano jako zivnostnik si to muzu relativne snadno kompenzovat ratem a komercnimy produkty. Ale to prece neznamena ze jedno nebo druhy je jednoznacne lepsi ne?

Pro zamestnance/zivnostnika tam neni zadny velky prinos ani tak ani tak.
Rozdil to muze byt na strane zamestnavatele, pokud chce vetsi pruznost... ale svete div se, existuji zamestnavatele ktere zivnostniky nechteji.

A tímhle se zase člověk vrací k úvodní otázce

Když budu mít na IČO v jiné firmě skoro o 50% vyšší čistý plat

Pokud si tam započítám všechny tyhle rizika, pojištění, náklady navíc, už to nemusí být o 50 % víc, ale daleko méně, ta výhodnost může být zdánlivá a bez dalších informací se to nedá spočítat.

Jsem zastánce toho, že když chci podnikat, mám podnikat klasicky se všemi výhodami a riziky ne být převlečený zaměstnanec, kdy vlastně spíše tíhnu po těch jistotách, ale rád bych měl na účtu měsíčně větší částku ač to ve výsledku znamená méně.

« Odpověď #49 kdy: 05. 03. 2021, 21:58:42 »
Jeste jedna poznamka. Jedna potencialni nevyhoda zivnostnika v IT muze byt karierni strop.
Spoustu firem si rado nabere icare na programovani, mozna i jako seniora a nekde mozna i jako team leadra.
Ale co na pozici architekta? Direktora? CTO?
Da se rict, ze sem prece jako zivnostnik nabral dost zkusenosti tak se muzu nechat prece na takovou pozici zamestnat az budu chtit... ale to neni tak jednoduche.
1. Nevi se jestli vas budou chtit zamestnat kdyz cely zivot podnikate.
2. V urcitem veku uz asi zacne byt problem prejit do zamestnaneckeho pomeru a zacit platit zaroven odvody na socku a porad si platit to svoje komercni pojisteni protoze prece duchod od statu je almuzna.... to by mohlo znacne zahybat tim rodinnym rozpoctem.

smoofy

• 1 058
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 06. 03. 2021, 10:50:35 »
Jeste jedna poznamka. Jedna potencialni nevyhoda zivnostnika v IT muze byt karierni strop.
Spoustu firem si rado nabere icare na programovani, mozna i jako seniora a nekde mozna i jako team leadra.
Da se rict, ze sem prece jako zivnostnik nabral dost zkusenosti tak se muzu nechat prece na takovou pozici zamestnat az budu chtit... ale to neni tak jednoduche.
2. V urcitem veku uz asi zacne byt problem prejit do zamestnaneckeho pomeru a zacit platit zaroven odvody na socku a porad si platit to svoje komercni pojisteni protoze prece duchod od statu je almuzna.... to by mohlo znacne zahybat tim rodinnym rozpoctem.

Vyssi manazerske pozice se jako treba CTO a podobne casto resi prave na ICO. Obema stranam to dava znacnou vyhodu pri domlouvani kontraktu. Nebavime se tady o hostingovkach a garazovkach. Naprosto drtiva vetsina vsech tech mercedesu a bavoraku na silnicich je majetkem firmy a ne zamestnance na HPP. Ty vyhody jsou samozrejme od urcite vyse prijmu zjevne.
Neplati ani pravidlo ze jako OSVC nemuzete delat pro jednoho zamestnavatele. Kontrakty jsou ve svete a hlavne v IT uplne bezna zalezitost a neni to nic proti nicemu.

Co se HPP a ICO tyce - rekni si sam jestli ses dost podnikavej na to do toho jit. Neni to zase o tolik vic papirovani a pokud umis rozumne investovat a diverzifikovat tak se na duchod zajistis lip nez by ti to zaridila Malacova. Drtiva vetsina jakoze vyhod HPP je validni jen do urcite vyse prijmu.

1. Vypovedni doba - da se domluvit u kontraktu na ico explicitne
2. Podpora v nezamestnanosti - super benefit brat 6 mesicu asi 60% platu v maximalni vysce cca 19k je super pokud berete 32k.
3. Odstupne - famozni zalezitost. Po 2 letech 3 platy. Pokud ho dostanete jeste vam socialka posune vyplaceni podpory o pocet vyplacenych mesicu. Na rozdil od jinych zemi kde odstupne skutecne roste s dobou u zamestnavatele tady jste po 2 letech skoncili. Celkem i s podporou dostanete tedy cca 6.5 platu. Coz je asi 200k. Troufam si tvrdit ze to je castk kterou na rozdilu ico HPP udelate za 1-2 roky pokud uz ji davno nemate.

Ta modelace je pro prijem okolo prumeru ceskeho platu. Cokoliv navic co vydelate uz vas dostava do nevyhodne situace.
Samozrejme musim resit dovolenou, ale spocitat si kolik dostanu na hpp a na ico kdyz pocet man day snizim o dovolenou snad umi kazdej.

« Odpověď #51 kdy: 06. 03. 2021, 12:17:30 »
......

Samozrejme musim resit dovolenou, ale spocitat si kolik dostanu na hpp a na ico kdyz pocet man day snizim o dovolenou snad umi kazdej.

Lepsi je se na to podivat skrze rocni plat / naklady a tam ten rozdil vynikne hned a bude vyraznejsi.

« Odpověď #52 kdy: 06. 03. 2021, 13:56:48 »
Vyssi manazerske pozice se jako treba CTO a podobne casto resi prave na ICO.

Jeste sem to nevidel... Mozna ze se to nekde dela, ale pochybuju ze casto.

Naprosto drtiva vetsina vsech tech mercedesu a bavoraku na silnicich je majetkem firmy a ne zamestnance na HPP.

Rekl bych ze jeste vetsinou jine firmy. Aspon "moje" auto nepatri "moji" firme, ale je pronajate.

Ty vyhody jsou samozrejme od urcite vyse prijmu zjevne.

A kde je ta urcita vyse? A co je zjevne?

Me treba vychazi lip byt zamestnancem.
Ano, mohl bych se spokojit s horsim autem (nebo nemit kazde 3 roky nove), horsim zivotnim pojistenim, nemusel bych nakupovat firemni akcie ... a pak by mi treba pristalo na uctu o par drobnych navic.

Ale pokud bych chtel stejne auto a platil si sam vsechny pojisteni.. a nakupoval akcie za plnou cenu... Tak z toho vyjdu jako ICar hur.

« Odpověď #53 kdy: 06. 03. 2021, 19:57:23 »
nakupujes firemni akcie se slevou 15% nebo tak nejak? Pokud jeste k tomu rostou tak super. Pokud tedy mas za co.
Ja mam spis zkusenost, ze pokud mluvime o Cechach, tak z toho platu toho moc nezustane a nakup akcii je spis pro lidi z americke pobocky s jejich 2.5x vetsimi cistymi platy..

Pokud clovek dostava nejake RCU akcie, tak na to samozrejme rok ceka. a rozhodne neplati blaboly recruiteru " casovy test 5 let, zadne dane se neplati".

Takze za mne akcie neni duvod pro HPP, dostal jsem, mel jsem moznost nakupovat, nevyplati se .
U nejakeho startupu po IPO, ktery agresivne roste, tak to jo.

« Odpověď #54 kdy: 06. 03. 2021, 20:10:59 »
nakupujes firemni akcie se slevou 15% nebo tak nejak? Pokud jeste k tomu rostou tak super. Pokud tedy mas za co.
Ja mam spis zkusenost, ze pokud mluvime o Cechach, tak z toho platu toho moc nezustane a nakup akcii je spis pro lidi z americke pobocky s jejich 2.5x vetsimi cistymi platy..

Pokud clovek dostava nejake RCU akcie, tak na to samozrejme rok ceka. a rozhodne neplati blaboly recruiteru " casovy test 5 let, zadne dane se neplati".

Takze za mne akcie neni duvod pro HPP, dostal jsem, mel jsem moznost nakupovat, nevyplati se .

50% S mesicnim limitem.

« Odpověď #55 kdy: 06. 03. 2021, 21:00:17 »

Projekťák, architekt a CTO je za mě poměně často právě ičař. Sám dělám na IČO architekta v českém prostě už asi 15 let, ač mám svoji malou firmu na IT, tak právě ty vyšší IT pozice je potřeba řešit osobně, na to se firma nenajímá, stejně tak nelze to řešit přes zaměstnání, protože často moje alokace na projekt je do 10 MD a dělám 6 projektů najednou u různých firem. Kmenový zaměstnanec vs. externista je v finančím sektoru odhadem 50:50 u těhle pozic, v menších společnostech je to různé, zpravidla si mě najímají na konkrétně technologie nebo konkrétní problém. Většina malých společnosti archiktekta neuživí a ani pro něj nemá práci, takže jsme přelétaví.

« Odpověď #56 kdy: 06. 03. 2021, 21:30:18 »

Projekťák, architekt a CTO je za mě poměně často právě ičař. Sám dělám na IČO architekta v českém prostě už asi 15 let, ač mám svoji malou firmu na IT, tak právě ty vyšší IT pozice je potřeba řešit osobně, na to se firma nenajímá, stejně tak nelze to řešit přes zaměstnání, protože často moje alokace na projekt je do 10 MD a dělám 6 projektů najednou u různých firem. Kmenový zaměstnanec vs. externista je v finančím sektoru odhadem 50:50 u těhle pozic, v menších společnostech je to různé, zpravidla si mě najímají na konkrétně technologie nebo konkrétní problém. Většina malých společnosti archiktekta neuživí a ani pro něj nemá práci, takže jsme přelétaví.

No moje zkusenost je zase jina. Napriklad firma s businessem v logistice. Skoro vsechen vyvoj si outsourcuji, ale maji tym architektu internich kteri maji drzet lajnu... Prave z duvodu, ze pak muzou vystridat dodavatele a neutece jim klicova znalost.

« Odpověď #57 kdy: 07. 03. 2021, 00:11:33 »
Tak mi prijde jako dost zazracne cislo. Ve smyslu, ze pokud je to pravda, tak to ma dopad.

Nicmene porad, zakladu platu musi byt dost velky, jinak neni za co nakupovat.

A dani se rozdil mezi nakupem a prodej, a to jako plat. Ted jsi nejsem jak to je, pokud je to jako zdaneni "superhrubeho platu" (to slovo fakt nenavidim), tak je to nejakych 48.5%. V pripade, ze ty akcie neporostou, tak je "okamzity zisk" z investice 25%. Okamzity asi ne, bude tam nejaka pozadovana doba drzeni?

Porad o

50% S mesicnim limitem.
[/quote]

« Odpověď #58 kdy: 07. 03. 2021, 13:32:44 »

No moje zkusenost je zase jina. Napriklad firma s businessem v logistice. Skoro vsechen vyvoj si outsourcuji, ale maji tym architektu internich kteri maji drzet lajnu... Prave z duvodu, ze pak muzou vystridat dodavatele a neutece jim klicova znalost.

Samozřejmě asi najdeš příklady na obě strany, já těch společností navštívil několik desítek a z principu jen ty, kteří mají tyhle lidi externě, jinak bych tam nebyl.

DHL v německu má řadu architektů externě, u české pobočky nevím, ta hodně outsourcuje a je tam dost zmatek, pro UPS jsem také dělal, u PPL jsem nepotkal architekta ani toho interního, Zásilkovna má vše vlastní, co jsem pochytil.

Např. česká Škodovka to dělá podobně, interní tým architektů, kteří drží znalosti a vývoj kompletně outsourcovaný. To je dobrý patern, ale musíš si ty architekty zaplatit a pak i ten externí vývoj, vidím to jen u těch hodně velkých společnostní (na našem trhu), které primárně nedělají online služby, ale jsou zejména z průmyslu.

Tím se dostáváme zase k původní otázce, podle mě rozdíl stará práce na HPP a nová na IČO s o 50 % vyššími neočištěnými příjmy mi nepříjde tak moc výhodné a něco, proč bych do toho měl jít. Nejspíš při změně práce si jinde umíš vyhádat aspoň o 20 % víc i na HPP. Práci na IČO právě vidím výhodnou pro tyhle vyšší pozice, kdy pracuješ opravdu pár dní týdně na projektu, můžeš mít více projektů, takže žádné problémy s vysvětlování švarcu a rozdíl v penězích už je opravdu vysoký.

« Odpověď #59 kdy: 07. 03. 2021, 14:53:11 »
...
Ja se v tom daneni moc nevyznam... Nemusim to resit.
Kdyz neco prodavam tak do 100000,- rocne prave abych nemusel danit. Zbytek drzim. Nebavime se taky o velkych caskach. Jde max o 10-15k mesicne (takze nakoupim tak 20-30k). Cena roste, ale zhruba s inflaci.

Jinak nevim o tom, ze by tam byla nejaka povinnost drzet... ze strany firmy.