To je tak, ale tak typicka diskuze s vama...
Ano, je. Někdo něco neví, nadává kvůli tomu ostatním. Já to vysvětlím, jak to je doopravdy – načež dotyčný přijde s nějakým novým výmyslem. A pak se přiřítí další neználek na podporu tomu prvnímu a trvá na tom, že jeho znalosti z 6. třídy jsou vrchol vědění a nic podrobnějšího nemůže existovat.
A mozna i v 6 tride jsem si vsiml, ze Excel vzdycky zaokrouhluje zobrazovane hodnoty (5 zaokrhluje nahoru), ale pocita se skutecnyma hodnotama. Touto metodikou k zadnemu posunu vysledku jednim smerem nedochazi.
Excel si také myslí, že rok 1900 byl přestupný. Nebral bych Excel úplně jako etalon matematiky. Mimochodem, Excel umí minimálně 6 způsobů zaokrouhlování – ten, který znáte vy, pak zaokrouhlování od nuly, k nule, zaokrouhlování na liché a zaokrouhlování na sudé (což je přesně to samé, co dělá
round() v Pythonu). Šestý způsob je zaokrouhlování na násobky libovolného čísla (třeba 12 nebo 0,25).
K posunu výsledků jedním směrem v tomhle případě samozřejmě dochází. On totiž výsledek nemusí být jenom jeden, jak si představujete. Představte si, že máte v Excelu třeba ceník výrobků, které prodáváte. Pak zjistíte, že je inflace a že se vám zvyšují náklady. Nebudete chtít zjišťovat, co přesně se o kolik zdražilo (ono když se vám zvedne nájemné, plat účetní a cena elektřiny, musíte to stejně nějak rozpočítat mezi všechny výrobky), tak se rozhodnete zdražit vše o inflaci. Takže potřebujete inflací přenásobit každou jednotlivou položku. Když budete zaokrouhlovat tak, jak jste se naučil v 6. třídě, zdražíte celkově víc, než je inflace.
Nikdy jsem zadny jiny typ zaokrohlovani nepotreboval, a nepotrebuju ho ani ted! Ta funkce round() je shit!
Že jste to nikdy nepotřeboval vám nikdo nebere. To ale neznamená, že je nepotřebuje nikdo jiný. To, že funkce
round() nezaokrouhluje tak, jak jste se vy naučil v 6. třídě, opravdu není chyba té funkce.