Jasne... kazdej ma jiny pozadavky. Moje zkusenost je teda takova, ze kdyz se v necem hrabu, tak ty svetla stejne nakonec zhasnou, nekdy i u sousedu...
Osobne jsem zamerenim HW, takze o soft PLC mam pouze mlhavou predstavu. Ale zmena promenne / konstanty mi prijde jako standardni funkce. Ukladani vnitrnich stavu jako presistenni promenne je o uroven vys, ale taky relativne bezne.
O zmene casti algoritmu jsem neslysel, ale predpokladam, ze existovat bude, minimalne na urovni celych tasku. Zmena uvnitr beziciho tasku mi prijde celkem neobvykla/potencialne nebezpecna.
Teď si nejsem jisté, jestli si rozumíme. Děláte HW PLC a nemáte představu o tom, co umí?
Program je zkompilován po malých částech (funkce, bloky). Takže když uděláte změnu v daném bloku, tak ten se překompiluje, nahraje se do paměti PLC a nastaví se mu nějaký flag "nový". A PLC v dalším cyklu až dojde řada na ten blok, tak zavolá ten nový (a ten starý označí jako smazaný).
Pokud uděláte změnu ve více blocích, udělá se nahraje těch více bloků. Běžně potřeba nahrát i ty bloky, které s tím změněným nějak blíže interagují (v překompilovaném bloku se mohlo změnit adresování proměnných). Občas to skončí tím, že kvůli zdánlivě malé změně nahráváte skoro celý program nový - a potřebujete tedy, aby se ten program vešel do paměti programu skoro dvakrát.
Ne všechny změny jdou nahrát bez rizika, že se něco pokazí (vinou programátora). Ne všechny změny jsou nahrát bez inicializace nějaké podstatné části dat (což se z hlediska výsledku může rovnat restartu). Celkově je toho ale celkem dost, co se dá udělat bez restartu.