Poplatky za studium na VŠ

Poplatky za studium na VŠ
« kdy: 01. 02. 2021, 19:22:46 »
Dobrý den,

studuji 2 vysoké školy zároveň. Studovala jsem bakalářské studium, které jsem úspěšně dokončila po 3 letech. Ve třetím ročníku jsem začala studovat kombinovaně další školu, kterou jsem ale po dvou letech neúspěšně skončila. Po bakaláři jsem začala studovat navazující magisterské studium. Nyní ho studuji třetím rokem. Navíc od září studuji bakalářské studium místo toho neúspěšného na jiné škole. Na magistru mám už za nadcházející semestr zaplatit školné. Budu platit plné školné zároveň i na druhé škole? Odtud mi zatím pokyn z placení nepřišel, ale abych věděla případně, co očekávat.

Děkuji za odpověď

mukel

Re:Poplatky za studium na VŠ
« Odpověď #1 kdy: 01. 02. 2021, 19:29:55 »
Skús sa spýtať na študíjnom. Tam ti lepšie poradia.

« Odpověď #2 kdy: 02. 02. 2021, 00:01:51 »
Na ceskych verejnych VS se skolne neplati, plati se poplatky za dalsi a delsi studium podle zakona o vysokych skolach. Problem je v tom, ze zakon si kazda VS vyklada jinak, nebo bylo to tak pred 5 lety, mozna se to od te doby zmenilo. Na prostou odpoved ze studijniho se nejde spolehnout, nejlepsi je precist si oficialni dokumenty (Statut VS), FAQ na webu, zeptat se na studijnim a zeptat se ostatnich studentu. To je podstatne, protoze nektere VS (hlavne ty horsi) se snazi studenty co nejvic zkasirovat, ale jine VS jsou benevolentni s odvolanimi a poplatky pri odvolani temer vzdy snizi nebo odpusti.

murf

« Odpověď #3 kdy: 02. 02. 2021, 09:27:47 »
Poplatky za studium se řídí dle § 58 zákona č. 111/1998 Sb., samotnou výši poplatků si stanoví pak následně škola. Praktikovalo se to tak, že na bakaláře, navazujícího magistra, klasického magistra je standardní doba studia + 1 rok zdarma a počítalo se to samozřejmě zvlášť, tj. překročení doby u bakaláře nemá vliv na studium na navazujícím. Všechny záznamy o studiu se zároveň ukládají do SIMS databáze, takže k tomu má přístup každá VŠ, kde jste zapsaná a měla by vám umožnit do těch záznamů nahlédnout např. pomocí školního IS.

Dále paralelní studium dvou stejných programů (např. bakalářských) v jednom roce se stále počítá jako jeden program, ale pouze pokud jsou obě studia úspěšně zakončena. Pokud vás z jednoho toho programu vyhodí, tak se to započítává do celkové doby "zdarma" studia. Např. člověk tedy studuje bakaláře, v prváku se rozhodne studovat dalšího bakaláře paralelně, obě ty studia ukončí úspěšně, pokud splnil vše do 4 let - nic neplatí. Pokud jste ale např. na začátku 3. ročníku prvního programu a ze druhého programu vás na konci 1. ročníku vyhodí, tak už studujete 2 + 1 rok (z neúspěšného studia), máte propálené tedy 3 roky, ještě 1 rok zdarma zbývá.

Ve vašem případě je třeba vzít v potaz samotného navazujícího magistra (bakalář na to nemá vliv). Tam bych předpokládal, že v době začátku placení poplatků budete mít odstudovány 3 roky studia zdarma a za zimní semestr 4. roku se už platí.

Na bakaláři byste teďka měla mít využito 2,5 roku studia zdarma (2 roky neúspěšně + nový bakalář 0,5 rok). Povinnost platit bude až za 1,5 roku, tj. asi na začátku 3. ročníku vašeho nového bakalářského studia.

Je možné využít různé fígle, některé školy nepočítaly do odstudovaných let LS 2020, někde vám můžou prominout kus poplatků, když to dobře odůvodníte. Osobně doporučuji všechny studia odstudovat úspěšně a pak člověk nemusí řešit žádné poplatky. Pozor taky na povinnost platit zdravotní od 26 let.