Abych se vrátil k původní otázce:
Myslím, že C# nebo Java jsou jako první jazyk v pohodě. Mám zkušenosti spíše s C# (můj první jazyk) a přijde mi, že nabízí dobrou rovnováhu mezi složitostí a pokročilými prvky. Zároveň člověka nutí psát určitým stylem, což je pro začátečníka ideální. Méně ideální je ta provázanost s Windows a molochem jménem Visual Studio, které byť je pro pokročilého programátora naprosto skvělým a pohodlným nástrojem, ale začátečníka může svojí komplexitou vyděsit.
Obecně vzato je úplně jedno, čím začneš - jakmile se naučíš jeden jazyk, zvládneš se relativně naučit jiný. Důležité je, mít cíl, něco, projekt, který chceš vytvořit a zbytek se naučíš. Když se člověk učí programovat jenom proto, aby se naučil programovat, většinou mu elán moc dlouho nevydrží (když padne kosa na kámen a objeví se větší problém,, na kterém se zadrhneš, je náročné udržet si elán i u projektů, které člověka těší). Já jsem třeba začal tím, že jsem řešil rébusy na
https://projecteuler.net/. Ale existují podobné stránky s méně strmou obtížností úkolů. Třeba
https://www.codewars.com/.
Jako alternativu bych nabídl Python, protože v něm lze napsat naprosto cokoliv od webové stránky přes utilitku do příkazové řádky až po okenní aplikaci po hru. To samozřejmě platí více či méně pro všechny obecné jazyky, ale ekosystém Pythonu působí hodně přehledně a jednoduše. Navíc má detailní dokumentaci a hromadu jednoduše přístupných knihoven na všechno možné. A - co je pro začátečníka důležité - komunita se relativně shoduje na preferovaném stylu, jak kód psát (často se zmiňuje, že něco je "pythonic" nebo "unpythonic").
Samozřejmě, jak psal někdo přede mnou, pokud tě baví hry a chceš se naučit něco do hloubky o tom, jak věci v počítači fungují, ten HandmadeHero (C++), vypadá skvěle.
Měl bych se na pozoru před JavaScriptem a C++ (pokud nechceš zkusit ten HandmadeHero) a to v obou případech kvůli jejich historické zátěži. U obou jazyků platí, že za svoji historii nasbírali tolik různých featur a existuje tolik možných soupeřících stylů programování, že z toho zvláště začátečníkovi musí zakonitě jít hlava kolem. Samozřejmě pokud tě těší pocit, že se jdeš učit něco fakt velkého a staneš se velkým mistrem prastarých tajemných věd nerozumitelných většině smrtelníků, je C++ ideální. Nic komplexnějšího pravděpodobně už nenajdeš.
JavaScript k tomu navíc má neustále se vyvíjející ekosystém knihoven a frameworků. Samozřejmě pokud chceš dělat frontend, alternativa k JavaScriptu neexistuje (alespoň pro začátečníka. Různé mezipřekladače a různá jiná lešení, co si lidé vybudovali, aby mohli psát webový frontend v jiných jazycích, nepočítám. To rozhodně není nic pohodlného a nic pro začátečníka.).