Rekvalifikace horníka pro IT, do čeho jít?

lxlx

Rekvalifikace horníka pro IT, do čeho jít?
« kdy: 31. 01. 2021, 09:17:49 »
Sedím si doma "na 60%" (mnozí čtenáři jistě nazažili, tj. firma nemá na to vás platit už moc peníze a tak vás nechá doma..) a uvažuju co dále. Podotýkám že dřív jsem na tom fleku měl slušný plat třeba 50 čistého.

Možná mi někdo načrtne čím se zkusit zabývat dál.. Je mi 40 mám na krku ženu, dítě, starý auto. Bydlím mj. z důvodu extrémních cen bytů v trochu vytuněné zahradní chatě u lesa. (To není uplně blbé, nedojede sem Košík ani pošta ale za víkend nepotkám člověka, jedinej náklad elektrika, nic nesplácím).

Pracuju jako programátor pro průmyslové stroje. To je trochu cca jako dělat v C bez pointerů, nějaký state-machine, prolezete pár smyčkama pole integerů spočítáte kolik je v něm log. jedniček a 0 a takové programování prostě.. Můžete mít projekt hodně primitivní ale taky složitý, co na něm dělá člověk měsíce a stojí statisíce.

Rozumím celkem průmyslové elektronice, i trochu silnoproudu a elektronice ale to spíš "pasivně", strávil jsem nějakej čas v zahraničí na montážích po Evropě i nějakých azijských dírách.

Dělal jsem taky uživatelský rozhraní, mimo tu práci jsem dělal nějaký menší info systém v PHP/SQL, pár formulářů a obrazovek v VB.NET a c#, s JQuery a jakousi knihovnou v JS kreslení nějakých grafů naměřených veličin, jednoduchou měřící aplikací v Javě 1.1 ale to jsou všechno spíš projekty "pro děcka".

Odjet někam na montáže není už moc řešení protože mám na starosti rodinu. No přemýšlím kam by se z toho dalo posunout nebo přesunout. Když to čtu po sobě, trochu mi to připadá jako devatero řemesel, desátá bída. Jít dělat provozního elektrikáře do fabriky mi připadá trochu degradace, na druhé straně nastoupit do party nějakých slovenských kluků kolem 20 a lepit nějaký HELL.JS nevidím jako zrovna perspektivní, na c++ optimaliované přesypávání nějakých matic jsem už asi příliš zhloupnul..
« Poslední změna: 31. 01. 2021, 09:44:55 od Petr Krčmář »

Re:rekvalifikace horníka pro IT, do čeho jít
« Odpověď #1 kdy: 31. 01. 2021, 09:44:22 »
Myslím, že tohle patří spíš do "Studium a uplatnění".

Ale moc nechápu. Jste horník, který někde pod zemí programuje CNC?

To bydlení v přírodě je super a taky se na to chystám. U kterého města bydlíte?

lxlx

Re:rekvalifikace horníka pro IT, do čeho jít
« Odpověď #2 kdy: 31. 01. 2021, 09:52:12 »
Myslím, že tohle patří spíš do "Studium a uplatnění".

Ale moc nechápu. Jste horník, který někde pod zemí programuje CNC?

To bydlení v přírodě je super a taky se na to chystám. U kterého města bydlíte?

pardon, asi jsem si nevšiml, kde se nastavuje ta kategorie kam fórum padne.
To byla nadsázka ten horník. Ale někdy jsem tak umouněnej klidně taky, těžké provozy, hutě, tam všude běží SW které někdo programuje a udržuje... Ale tohle jde trochu do háje, ten průmysl
CNC neprogramuju ale PLC a řídící systémy, za komunistů se to jmenovalo technická kybernetika :)
U  jednoho drahýho jihomoravskýho města....
« Poslední změna: 31. 01. 2021, 09:53:52 od lxlx »

alex6bbc

• 1 719
    • Zobrazit profil
Re:Rekvalifikace horníka pro IT, do čeho jít?
« Odpověď #3 kdy: 31. 01. 2021, 09:56:43 »
proc bys nemohl delat s dvacetiletyma klukama?! urcite tam budou i tricetileti :-)
delam s mladochama v kanclu a v pohode, i kdyz si teda sam kutim svuj projekt, takze uplne primo nespolupracujeme.

no a co zkusit se dostat do nejakeho firmware, nebo cnc programovani se dela stale.

niceho se neboj a zkus neco co se ti bude libit.

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 31. 01. 2021, 10:48:26 »
na c++ optimaliované přesypávání nějakých matic jsem už asi příliš zhloupnul..
Tohoto bych se ve 40 nebál (myslím zhloupnutí, ne matic). Asi bych doporučil doučit se nějaký moderní jazyk a framework (podle zájmu a osobních preferencí frontend, backend, whatever), když firmy zaměstnají i přeučeného hornina, tak v tomto případě rozhodně nebude problém s hledáním uplatnění. Hodně zdaru!

« Odpověď #5 kdy: 31. 01. 2021, 10:55:15 »
Chce to nebát se a začít hledat (aktivně - průzkum bojem: chodit na pohovory do firem, zkusit nějakou personálku), nakonec se najde místo které bude mít víc plusů a žádný zásadní mínus. A je normálnípo roce zjistit že to prostě nejde a zkoušet znovu. Uvidíš taky jestli se ti časem nevyplatí živnosťák - i kdybys vždycky dělal primárně pro jednoho “zaměstnavatele”, máš víc volnosti jak si to zařídíš… ale to předbíhám.

Na weby se vykašli, stejně jako na různý “montážní linky na super kool appky”, mladejch se neboj, jsou fajn (je mi 50+).

https://www.startupjobs.cz/nabidky?lokalita=ChIJEVE_wDqUEkcRsLEUZg-vAAQ&technologie=c,c++

« Odpověď #6 kdy: 31. 01. 2021, 13:55:33 »
Co zkusit něco blíž k analýze nebo něco s daty? Tam bývá potřeba mít širší rozhled, takže tam konkurence dvacetiletých nebude tak velká. A nebo něco k té elektronice – třeba Průša pořád někoho shání.

McFly

• 605
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 31. 01. 2021, 16:50:14 »
třeba Průša pořád někoho shání

To bude asi jiný Průša, že? https://www.youtube.com/watch?v=CDtseF2CP7Q

« Odpověď #9 kdy: 31. 01. 2021, 22:28:43 »
Divné toto.
1) Jsi PLC programátor. Proč se označuješ za horníka? Protože jsi dělal i špinavé provozy včetně hutí? A to jako dává nějakou logiku?

2) Mě teda přijde, že průmyslová automatizace se dlouhodobě potýká s nedostatkem kvalifikovaných lidí - stejné jako IT obory. Ano, je dobrá otázka, co bude v s průmyslem v new-green-deal-EU, ale to že teď pro tebe nemá tvůj zaměstnavatel práci, bych nebral jako nutnost měnit obor. Chápu, že to můžeš cítit tak, že to co děláš tě nenaplňuje, nebo chceš zkusit něco jiného, ale celkově nevím, jak bych měl radit člověku, který nám neobjasnil svou motivaci.

3) Provozní elektrikář? No tak ve větších fabrikách jsou pozice označované jako programátor, ale jedná se fakticky o SW údržbáře. Určitě jsi prošel hodně fabrik, tak víš, že úroveň a schopnosti těch lidí jsou velmi rozdílné. A ano, jít sem by pro člověka, co dělal vývoj, byl krok dolů. Jak profesně, tak určitě i platově.

4) Hodně velké výrobní firmy si často drží svůj standard PLC programů a nutí dodavatele, aby jej použily. To by byla pěkná práce - ve tvém oboru a bez cestování za projekty. Problém je, že nevím o žádném týmu, který dělá tuto práci a nesedí v Německu.

5) Práce pro PLC programátora, který nechce cestovat po projektech existuje - občas se v Česku něco objeví, ale pochopil jsem, že vždycky chtěli, aby ten člověk uměl ještě něco (.NET, Javu, C/C++) - a to něco chtějí na dobré úrovni (ne školní pokusy).

6) Nevím, jak moc jsi cestoval teď a co pro tebe je a co není akceptovatelné. Jsou PLC programátoři, co jsou doma měsíc v roce. A jsou PLC programátoři, co mimo domov 1/4 roku. Tohle funguje v každé automatizační firmě jinak, každá firma má jiné zákazníky, kteří sídlí jinde. Je jasné, že pokud budeš při hledání práce zdůrazňovat, že chceš cestovat co nejméně, tak se znevýhodňuješ oproti jiným.

7) Znáš průmyslovou automatizaci. Pokud by ses měl učit něco nového, tak primárně bych hledal něco, co s tím má něco společného. Např. něco, kde implementují nějaké komunikační protokoly. Nebo kde shromažďují a zobrazují technická data. Něco s čím jsi už pracoval - ale z jiné strany. Ale těžko říci, kolik měsíců samostudia bys potřeboval, než by tě někde vzali jako "není to ani junior, ale třeba se ukáže".

8 ) Embedded svět projektovým způsobem (myslím tím, že firma se specializuje na embedded HW+SW a dělá to pro různé zákazníky. Je to technika i když je to jiný svět, než kusové stroje řízené PLCčkem. Takové firmy celkem jsou. Nevím o tom tolik, ale přijde mi, že je to v ČR a SR placeno dost zoufale.

9) Vývoj firmware pro sériové stroje - pro firmu, co je dost velká, aby si držela vlastní tým. Ale to vlastně nevím. Když přemýšlím, tak buď vím o týmech v Německu, nebo o vím, že si výrobci nechávají udělat firmware tou variantou 8 )

10) Teď napíši něco možná kontroverzního. Ale PLC programování má něco společného s programováním PHP. Jsou to obory s velmi nízkými vstupními nároky. Takže se tam vedle sebe sejdou lidi, kteří jsou fakt dobří a mohli by bez problémů programovat něco jiného, a taky lidi, kteří do oboru vstoupili přes ten nízký práh, ale nejsou schopni zvládat komplikované projekty - natož jít programovat do jiných jazyků. Těžko říci, kam patříš ty, co znamená to, že se necítíš na přesypávání matic.

lxlx

« Odpověď #10 kdy: 01. 02. 2021, 19:57:31 »
Divné toto.
hezká analýza, děkuji za čas strávený klepáním do kláves, nepříliš povzbudivá.
Typický programátor je taková děv**a, za mlada se prodává draho "udělám cokoliv", k stáru je to slabší. Ne u každé, samozřejmě.

lxlx

« Odpověď #11 kdy: 01. 02. 2021, 20:22:16 »
do teď jsem dělal spíš deset let něco jako vývoj / a asi deset let předtím jsem si "odcestoval" a získal zkušenosti / ale vypadá to že "moje" fabrika i ten typ strojů a technologí končí. Normální job v oboru je v pondělí odcestovat do fabriky 200km daleko a honit kusy po dopravnících mezi snímači a roboty a servopohony v pátek se pobalit domů a znova.
Uvažoval jsem co dál ale vymyslel akorát řízení skladů a zakladačů, hledání optimálních drah pro jeřáby a materiál v procesu ale s tím nemám zkušenosti a chce to víc praxe a znalosti než napsat pár tříd a funkcí v c#.

« Odpověď #12 kdy: 01. 02. 2021, 21:10:30 »
Není zmíněno, jestli máte profil na profesní síti (Linkedin atd.). Pokud ne, zkuste ho vytvořit, myslím, že o takovouto kvalifikaci bude zájem. Řídit dopravník lze mnoha nástroji, ale na prvním místě je pochopení, jak ten proces funguje, ten nástroj lze získat školením v řádu měsíc-dva.

« Odpověď #13 kdy: 01. 02. 2021, 22:41:44 »
do teď jsem dělal spíš deset let něco jako vývoj / a asi deset let předtím jsem si "odcestoval" a získal zkušenosti / ale vypadá to že "moje" fabrika i ten typ strojů a technologí končí.
Pokud končí fabrika, kde děláš programátora, tak jdi dělat programátora do nějaké automatizační firmy, co dělá něco, co nekončí. Možná máš doménové znalosti, které nejsou perspektivní - ale tak pořád umíš programovat PLC. Pokud se někdo specializuje na svařování, tak tě do toho zaučí. Pokud někdo dělá potravinářství, tak tě opět zaučí. Samozřejmě člověk se znalostmi v oboru bude mít přednost a to zaučení si "sám zaplatíš" nižším nástupním platem, ale nezdá se mi, že je PLC programátorů na trhu přetlak.
Musím zopakovat, že existují různé a různě dobré motivace, proč změnit obor - ale zatím jsi nenapsal žádnou, která by dávala smysl.

Normální job v oboru je v pondělí odcestovat do fabriky 200km daleko a honit kusy po dopravnících mezi snímači a roboty a servopohony v pátek se pobalit domů a znova.
Normální job v oboru neexistuje. Musím opět opakovat - různé firmy, to mají různě. Jsou firmy, kde 5 programátorů 2 měsíce oživuje mašinu doma (tedy ne u zákazníka). A potom 2 programátoři s tou mašinou jedou k zákazníkovi. Jeden na týden a jeden na 14 dní. Varianta, že je někdo všechny pracovní dny mimo domov jistě existuje. Ale není to jediná cesta.

Uvažoval jsem co dál ale vymyslel akorát řízení skladů a zakladačů, hledání optimálních drah pro jeřáby a materiál v procesu ale s tím nemám zkušenosti a chce to víc praxe a znalosti než napsat pár tříd a funkcí v c#.
Sklady. Sklad může být nudná věc, kde jezdí ještěrky a chodí pěšáci. A sklad může být také plný pohybující se mechaniky. Dopravníky, zdviže, křižovatky, skenování co kam jede, případně nějaké autonomní samohyby. A to celé - zcela nepřekvapivě - na nízké úrovni řídí PLCčka. Na vyšší úrovni je to logistická aplikace, která může spolupracovat s ERP systémem, nebo být modul do ERP. Často naprogramovaná v Javě nebo .NET a běžící nad nějakou masivní SQL databází. A k tomu frontendy, které mohou být na Windows CE, Androidu, nebo webové technologie různých javových frameworků.
Jsou firmy, co dodávají kompletní řešení, od mechaniky po ten ERP modul. Umíš programovat PLC? Tak by bylo logické začít tam dělat tu část, co řídí PLC. A pak se třeba posunout k té Javě/C#. Nebo se neposouvat a profilovat se v té PLC části. Pořád nevím, proč ji potřebuješ opustit.

« Odpověď #14 kdy: 02. 02. 2021, 19:45:49 »
Čo tak skúsiť smarthome alebo IoT systemy ?  Je to v podstate PLC s web rozhraním pripojené na internet. 

Citace
Embedded svět projektovým způsobem. Nevím o tom tolik, ale přijde mi, že je to v ČR a SR placeno dost zoufale
Žial z vlastnej skusenosti viem že firiem zaoberajúcich sa skutočným embedded (nie PLC Lego hračky) je celkom málo, bastličov/absolventov elektrotechniky veľa, lacná cína všade, takže tlak na rast platov je tam nízky v porovnaní s lepičmi webu/eshopov. Školenia/vzdelávacie kurzy na embedded som moc nevidel, takže šanca na kariérny rast je asi len samoštúdium/znalosť obskúrnych neželaných vlastností ktoré nie sú priznané v datasheete a bolestivé učenie sa na vlastných chybách.

Druhá možnosť by bolo úplne zmeniť odbor. Čo tak skúsiť servis plynových kotlov ? Povedal by som že je to celkom "zlatá baňa". Dnes už je zvlášť inštalatér/kúrenár ktorý natiahne trubky a zvlášť servisák ktorý pripojiť kotol alebo ho opraví (je tam blok elektroniky (mizernej indo/čínskej kvality) a nejaké ventily, štýlom vymieňaj kým to nefunguje). Paragrafy na elektrinu asi máte, stačí dorobiť plynové.