Znovu: ve SMART logu vidím (pouhé) dva výskyty charakteristické chyby, že někdo zkusil přečíst sektor 0x0FFFFFFF pomocí LBA28. Netvrdím, že tuto chybu zreprodukujete v tom Linuxu, pod kterým aktuálně testujete - třeba proto, že ten Linux se s diskem baví nikoli přes USB mass storage, ale skrz "tunel" zvaný SAT, takže možná lžičkuje čísla sektorů správně. Nebyl by kompletní výpis dmesg, kde je vidět nalezení a inicializace /dev/sde + jeho odpovídajícího HBA?
Bohužel neznám badblocks. Zaujalo mě, že nahlásil 1 953 514 582 "bloků", ale v dmesg vidím chybu při čtení LBA sektoru č. 3 209 068 147, a pohledem do Vašich výpisů smartctl vidím 2TB disk = to znamená, že dmesg mluví o low-level LBA sektorech o tradiční velikosti 512B, které potkáte ve většině low-level toolů jako jsou různé odrůdy fdisku, kdežto badblocks mluví o "blocích" velikosti 1 kB, ve kterých se vyjadřuje třeba df nebo du (což jsou ale spíš nástroje nad filesystémem). Doufám, že si to vysvětluju správně.
Zlatý starý IDE/ATA subsystém v Linuxu, který vypisoval do dmesg podrobné hlášky včetně ATA commandu, který selhal, a kódu chyby tuším z jakéhosi stavového registru IDE/ATA. Bohužel toto je minulost.
Znovu doporučuji, zkuste si stáhnout a zkompilovat
hddtest - možná Vám dá přehlednější průběžnou informaci než badblocks. Například průběžně ukazuje rychlost přenosu.
Jinak docela dobrý tool na zobrazení okamžité rychlosti v MBps a IOps je iostat z balíku "sysstat". Doporučuji spouštět tak, aby data vypisoval periodicky - např. "iostat 2". IOstat je jenom ukazatel, nikoli generátor zátěže = spusťte si ho na samostatné konzole, zároveň se zátěží, kterou generuje třeba badblocks (nebo cokoli jiného, oběcně živý systém).
Ano, externí disky v USB rámečku jsou líné. USB 2.0 reálně představuje úzké hrdlo třeba 40-50 MBps sekvenčně. Vaše 3.5" 2TB Barracuda by měla dávat řádově něco kolem 200 MBps, jestli mi šedá kůra správně slouží (pokud ne 300 MBps - už vážně nevím). Dlouhá léta dávaly disky něco kolem 100 MBps. Pokud byste měl rámeček s USB 3.0, tak patrně nezjistíte rozdíl mezi externím rámečkem a onboard SATA.
Mimochodem, má ten Váš rámeček nějaký ventilátor? Pokud ženete 3.5" disk této kategorie několik hodin v kuse bez chlazení, tak se nedivím, že se mu třeba neudělá dobře. Pravda je, že ve Vašem výpisu SMART vidím okamžitou teplotu 48*C, maximum 55. Běžně disky při těchto teplotách neprovozuji, takže Vám neporadím, zda je to OK nebo už na pováženou. Ptám se proto, že vím, že prakticky žádný externí rámeček nemá ventilátor. Na svůj soukromý rámeček jsem si ventilátor sám přidělal, takže můj externí disk má za provozu něco kolem 30*C.
Protože externí USB rámečky neprodávám a neservisuju, tak Vám bohužel neposloužím statistikou, která chyba je "statisticky nejčastější". Mohu ale velmi doporučit systematický postup = problém "izolovat" metodickými záměnami A/B jednotlivých součástek, na které ten krám lze dekomponovat. Pokud je to vada kusu, tak se Vám bude stěhovat.
A chválím nápad, vyndat disk z rámečku a zkusit ho otestovat taky na přímém propoji SATA rovnou do motherboardu, napájený PS/2 ATX zdrojem. Natočte pár průchodů hddtestem. Pokud se nevyskytne chyba, (zatímco v externím USB kastlíku ano,) tak už budete vědět, že diskem to není.
On je obecně dobrý nápad, na začátku postupu hledání problému řetězec "maximálně zkrátit" = zkusit problém reprodukovat v minimalistické konfiguraci. A pokud se neprojeví, tak postupovat "signálovým řetězcem" plné konfigurace buď sekvenčně, nebo půlením intervalu, nebo jak se Vám zrovna chce (třeba podle pracnosti záměn A/B na různých rozhraních).
Jinak pokud hddtest a podobné tooly v režimu "pouze čtení" jedou bezchybně, tak to ještě neznamená, že disk je zdravý. Viděl jsem disky, které běžely týden bez chyby s čistým čtením, ale při zápisovém testu (= přepíše data na disku) padl disk na ústa téměř okamžitě :-/
Kromě toho je v hddtestu nebo iostatu hezky vidět, jak kolísá okamžitá sekvenční rychlost - a pokud sekvenční čtení nejede jak podle pravítka, je to taky indikace, že má disk problém, přestože se k němu třeba ve SMARTu zatím moc nepřiznal. Obvykle se později v testu začnou sypat vadné sektory.
Heh taky jsem viděl disky (WD Raptor/Velociraptor?) které při čtení už zadrhávaly nebo timeoutovaly, tak jsem zkusil zápisový test (přepsat celou plochu nulami) což proběhlo, a po tomto zápisovém testu se disk začal chovat zcela zdravě i při čtení :-) ale vydrželo mu to třeba dva týdny a pak se začal zase sypat i při čtení...