Použití Btrfs na desktopu

Jaromír Vojtaj

Použití Btrfs na desktopu
« kdy: 10. 06. 2011, 10:45:55 »
Čeká mě větší reorganizace desktopového stroje a změna rozdělení disků. Je už čas na to, zkusit Btrfs a nebo je lepší se zaměřit na JFS či EXT4? Máte někdo zkušenosti a poznatky, případně i problémy? FS bude jak na běžném disku, tak na SW RAID1

Viktor

Re: Použití Btrfs na desktopu
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2011, 11:07:19 »
Čeká mě větší reorganizace desktopového stroje a změna rozdělení disků. Je už čas na to, zkusit Btrfs a nebo je lepší se zaměřit na JFS či EXT4? Máte někdo zkušenosti a poznatky, případně i problémy? FS bude jak na běžném disku, tak na SW RAID1

Osobne by som do toho zatial nesiel. Pockal by som aspon dovtedy, ked uz bude dostupny fsck pre btrfs. Ale http://dsl.sk/article.php?article=11029 . Sami na stranke projektu varuju, ze ide o fs zatial v tazkom vyvoji.

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #2 kdy: 10. 06. 2011, 11:18:13 »
Já to zatím jenom zvažuju a zkouším na notesu, kde nejsou žádná důležitá data ( resp. jsou zálohy ). Uvidím, jak se to bude chovat. Jinak jsem se dočetl, že to není vhodné pro ukládání obrazů z virtuálních mašin

Inkvizitor

« Odpověď #3 kdy: 10. 06. 2011, 12:27:11 »
Ja jsem na btrfs mel doma (cca 3/4 roku - od OpenSUSE 11.3 do 11.4, kdy jsem presel na 64 bitu a instaloval na novy oddil) /home, zatimco / byl na ext4. Problemy jsem nezaznamenal, prace i zabava nekolik hodin denne. Az takova hruza to zrejme nebude, uprimne receno, ztratil jsem soubory na ext3 (tam mozna castecne vlastni vinou), ReiserFS i xfs a zaloha je tak jako tak nutnost, pokud ma clovek rad sva data.

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #4 kdy: 10. 06. 2011, 12:35:09 »
Záloha dat je samozřejmost, o tom bych se nebavil bez ohledu na použitý FS. Zálohuju na jiný disk ve stroji a ještě na FTP NAS. Když jsem zkušebně instaloval na notes, zdálo se mi, že odezva je subjektivně rychlejší, než byla u EXT4

maslo

« Odpověď #5 kdy: 10. 06. 2011, 12:36:40 »
jedu na btrfs uz skoro 2 roky, domaci notas, denne pouzivam, takze casto i hard-power off atd..zatim bez problemu. zalohy delam. libi se mi lzo comprese a snapshoty

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #6 kdy: 10. 06. 2011, 12:40:27 »
Díky za info. Ta komprese je určitě zajímavá, ale mám dotaz: neprojevuje se to nějak výrazně v rychlosti? Jinak o snapshotu uvažuju po základní instalaci, abych měl "čistý" obraz systému

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #7 kdy: 10. 06. 2011, 13:23:58 »
Ještě mám dotaz - používáš běžnou kompresi nebo s příznakem -force?

me vakérav

« Odpověď #8 kdy: 10. 06. 2011, 15:38:59 »
Používám Btrfs na notebooku asi půl roku a musím říct, že nevím, jestli už je na to čas. Btrfs je totiž zoufale pomalé. To je hlavní (a asi jediná) nevýhoda toho FS. Zřejmě to bude fragmentací v důsledku vytváření a mazání snapshotů, rozhodně ne kompresí (procesor se fláká). Defragmentace mi naposledy nefungovala, na prvním souboru se to seklo a rozsvítil se disk (asi nějaký bug). Používám normální zlib bez -force.

Pokud ale přežiješ tu pomalost, je to výborný FS.

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #9 kdy: 10. 06. 2011, 16:09:44 »
Já se nechystám používat snapshoty nijak pravidelně a aktivně, spíš v pozici určité zálohy celého systému nebo vybraných adresářů

maslo

« Odpověď #10 kdy: 10. 06. 2011, 16:12:22 »
Ještě mám dotaz - používáš běžnou kompresi nebo s příznakem -force?
mam compress-force=lzo, co jsem videl benchmarky na phoronixu, tak to vychazi i lip--procesor se sice trochu vic nadre, ale zas se cte min z disku. atu tu mam blbej intel atom :P ja subjektivne rozdil rychlosti vuci ext4 (co sem mel predtim) nepoznam..
Vyzkousej treba na /home prvni a uvidis

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #11 kdy: 10. 06. 2011, 16:22:34 »
Já mám QC Intel, takže si právě myslím, že by to mohlo fungovat celkem v pohodě

« Odpověď #12 kdy: 10. 06. 2011, 16:30:47 »
Pravdepodobne na btrfs lepsie funkcie kedze sa ma stat defautnym suborovym systemom vo fedora 16

Jaromír Vojtaj

« Odpověď #13 kdy: 19. 06. 2011, 11:53:19 »
Ještě jeden obecný dotaz: je možné snapshot uložit na jiný oddíl/disk, kde ale NENÍ systém Btrfs, ale třeba Ext2/3/4 nebo ho nějak vyhnat úplně ze stroje ven?

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 19. 06. 2011, 12:11:13 »
No můžeš udělat snapshot, ten je "frozen", takže není problém ho kamkoli zkopírovat. A pak o můžeš smazat...