Nejde DHCPv6 s Win7

Franta

Nejde DHCPv6 s Win7
« kdy: 10. 06. 2011, 09:38:51 »
Zdravím!

Chci doma na izolované LAN (bez Internetu, tj. není tam router) zprovoznit DHCP server po IPv6.
Server je Linux, klient Windows 7. Zdálo se mi to jednoduché a primitivní, ale nefunguje to.
Win7 dostanou přidělenou adresu na kterou si i pingnu, ale ping na server (či jakýkoliv jiný pc) je neprůchozí.

Konfigurační soubor pro dhcpd je tento:

authoritative;
ddns-update-style none;
option dhcp6.name-servers fd32:6e43:fb94::1;
option dhcp6.domain-search "localdomain";

subnet6 fd32:6e43:fb94::/64 {
  range6 fd32:6e43:fb94::100 fd32:6e43:fb94::ffff;
}

Re: Nejde DHCPv6 s Win7
« Odpověď #1 kdy: 10. 06. 2011, 10:50:58 »
No já jsem to taky zkoušel a nějak jsem to DHCP pro IPv6 nepochopil a asi mi ani nebude stačit. Nainstaloval jsem démona radvd (Router Advertisment) a to DHCP vypnul. IP adresy se přiřadí "nějak" samy a funguje to.  :) Teda tohle používám pro routování do Internetu přes 6to4, tak nevím jestli to pomůže.

Franta

« Odpověď #2 kdy: 10. 06. 2011, 12:01:41 »
Tohle jsem rozchodil taky. To šlo vcelku bez bolestí (za výdatné pomoci Googlu).
Pak jsem řešil koncepční problém, jak mít doma přístupné svoje služby/servery po IPv6, ale zároveň je nenabízet ven do Internetu + mít funkční domácí sít i když je nefunkční připojení do Internetu. Zkrátka to, na co jsem zvyklý ze "starého" IPv4.

Jako řešení mě napadlo používat "site-local" adresy přidělované přes DHCP spolu s radvd démonem, který po síti inzeruje prefix přidělený mým ISP.

Zatím ale nejsem schopen na tom "úžasném" a technologicky vyspělém IPv6 sprovoznit ani takovou základní věc, jako je DHCP: :-|

Mordae

« Odpověď #3 kdy: 10. 06. 2011, 13:23:33 »
Site-local prefix neni uplne dobry napad. Nedostanes se s nim na Internet bez NATu.

Pokud chces minimalni sestku, tak nahod radvd vedle IPv4, na v4 udelej NAT, pro oba protokoly povol jenom ESTABLISHED,RELATED a ICMP a mas hotovo.

DHCPv6 jsem jeste nemel tu cest konfigurovat, ale neverim, ze by to bylo tak zle...

Franta

« Odpověď #4 kdy: 10. 06. 2011, 15:31:03 »
No, zatím se mi to opravdu jeví hodně špatné...

To, co popisujete (IPv4 s NATem+IPv6 s radvd) provozuji nyní. A funguje to.
K nasazení DHCPv6 jsem dospěl tak, že jsem si řekl:
- chci plně funkční síť na IPv6 nezávislou na IPv4 (přidělení adres, DNS)
- když odpojím propoj do Internetu, chci aby jela domácí síť
- chci využívat vlastnost IPv6, že každý připojený stroj je z Internetu přímo dostupný (veřejná adresa)
- zároveň chci mít možnost oddělit od veřejného Internetu domácí služby - sdílení adresářů (samba), sdílené plochy (vnc), DNS server, DLNA server, ssh, ...

Jistě, u něčeho lze přístup zaheslovat. Ale nechce se mi sledovat, jak každou chvíli někdo zkouší štěstí...
Taky je problém s proměnlivostí IPv6 prefiksu - mám mobilní připojení, kdy se mi pokaždé mění veřejná adresa a tudíž i prefix u 6to4 tunelu.

Tak mě napadlo, že by to šlo postavit pomocí DHCPv6 a site-local adresami.

Ale jak jsem už psal, vypadá to, že v tom ultramoderním šestkovým protokolu se na DHCP moc nemyslelo a věci se domysleli jen na půl. Aspoň tak mi to zatím připadá.

Zdravím, Franta

Mordae

« Odpověď #5 kdy: 10. 06. 2011, 16:51:07 »
Jo, to mas asi pravdu. Muzu to doma taky zkusit, ale asi ne driv, nez v nedeli. Nejspis nahodim 3 virtualky a zkusim to nasimulovat, nez budu rozbijet domaci sit.

Mas Jabber? Muzeme to pripadne v nedeli probrat primo nad konfigurakama.

Franta

« Odpověď #6 kdy: 10. 06. 2011, 17:32:27 »
Ještě jsem si s tím chvíli hrál a úplné fiasko.
Kromě již zmíněného problému s kombinací DHCPv6 a Win7 klienta jsem narazil na další problém...

DHCPv6 jsem prozatím obešel ručním nastavením adresy ze zvoleného rozsahu mých site-local adres. Nahodil jsem radvd s příslušným flagy (AdvManagedFlag, AdvOtherConfigFlag) a zkusil ping na Lupu. A nic. Po odchycení komunikace ve Wiresharku jsem zjistil, že odchozí pakety měli adresu z mého site-local prostoru. Což je špatně, správně bych potřeboval adresu z mého veřejného routovatelného prefixu mého 6to4 tunelu.
Samozřejmě, dá se to konfigurací doladit, ale přeci nebudu chodit od počítače k počítači a něco tam nastavovat. To určitě ne.

Takže to vypadá, že ten nápad použít site-local adresy byla slepá ulička. (zdravím J.C. :-)
Vypadá to, že IPv4 pro mě zatím zůstane nosným protokolem. Šestka je nedodělek...

Přeji hezký den, Franta

Mordae

« Odpověď #7 kdy: 10. 06. 2011, 17:53:00 »
Hmm, to jako ze mas na masine site-local a zaroven verejnou adresu? Hele... fakt se tim IMO nepocitalo, nech proste verejne a pores to na FW, nema to zadne nevyhody.

Mordae

« Odpověď #8 kdy: 10. 06. 2011, 18:01:22 »
Jo, uz chapu o co Ti jde. Chces ciste sestku a protoze mas 6to4, tak se Ti pri ztrate uplinku ztrati prefix... Hmm...

Problem je, ze sestka neni nedodelek a to, na co narazis ty je dusledek snahy osetrit prave prechod na novy protokol. Protoze mas 6to4, tak site-local adresy maji vyssi prioritu nez 6to4 adresy [1] a tudiz je snaha odesilat traffic na ne. Myslim, ze je treba, abys (pokud nepouzivas DHCPv6) nastavil u staticke adresy take spravnou (nebo zadnou) routu. Nikoliv vychozi branu, ale jen routu na ten privatni rozsah. Potom by to melo fungovat, protoze default routu doda radvd smerem na 6to4.

[1] gai.conf:
Kód: [Vybrat]
precedence  ::1/128       50
precedence  ::/0          40
precedence  2002::/16     30
precedence ::/96          20
precedence ::ffff:0:0/96  10

Franta

« Odpověď #9 kdy: 10. 06. 2011, 19:12:43 »
Ano, chtěl jsem mít pohromadě jak site-local, tak global adresy. Jak jsem se snažil vysvětlit, vedly mě k tomu 2 důvody:
- chtěl jsem, aby mi síť doma jela nezávisle na Internetu, tj. prefixu vysílaném od radvd
- bezpečnost - použitím global+neglobal adres bych si na firewallu snadněji oddělil domácí a nedomácí provoz

ad 1: Když spadne moje připojení do Internetu, tak chci, aby mi aspoň jela domácí sít. Nechci být závislý na funkčnosti či nefunkčnosti routeru.
Taky používám svůj DNS resolver, kde mám definované jména/adresy pro pár svých domácích počítadel. Jak mám přidělovat IPv6 adresy mého DNS, když je (bohužel) při každém reconnectu na ISP jiná. (mění se veřejná adresa=prefix/6to4 tunnel/). Tady se zdálo řešením použít svoje adresy (site-local), které by byli v čase pevně dané a neměnili by se.

Vím, že pomocí toho /etc/gai.conf (či ekvivalentu na Win) bych to asi zkrotil, ale to by už nebylo centrálně konfigurované na jednom serveru. To se mi nelíbí.

Franta

Mordae

« Odpověď #10 kdy: 11. 06. 2011, 01:22:13 »
Ano, ale moje rada neni strachat do gai.conf, uz protoze, ze na Windows to bude jinak.

Jak presne mas nastavene routy? IMHO je to tim, ze mas default gw nastavenou na pevno na site-local adresu routeru, ale ty ji misto toho potrebujes propagovat pres radvd na 6to4 adresu routeru.