Automatické zálohování fotek z telefonu

crown

• 390
    • Zobrazit profil
Automatické zálohování fotek z telefonu
« kdy: 03. 12. 2020, 18:39:58 »
Přemýšlím, čím nahradit zálohování google photos na Androidu. Od příštího června se datový limit bude vztahovat i na fotky, tak hledám alternativní řešení.

Co jsem zatím našel by bylo použít Syncthing na telefonu + domácím file serveru. Na serveru by se soubory každý den kopírovali do zálohovacího adresáře. Na telefonu pak můžu druhý den v klidu smazat.

Nevýhody:
Nejsem si jistý, jestli by šlo nastavit synchronizaci více telefonů.
Když na serveru noční kopírování selže, tak mám problém a můžu přijít o data po smazání z telefonu.
Asi nejde nastavit synchronizaci bez mazání - tedy, že by se fotky přenesly na server, ale po smazání v telefonu by na serveru zůstaly.

Nebo jde to nastavit lépe, případně použít jiný (ideálně opensource) program?

Díky

Re:Automatické zálohování fotek z telefonu
« Odpověď #1 kdy: 03. 12. 2020, 19:39:50 »
Pokud by měl server přístup jenom ke čtení souborů, pak by nic mazat nemohl. Ale celé řešení přes nějaké zálohovací appky je dost riziko. Sám bych ručně přes Total Commander nakopíroval složku s fotkami na server, je to otázkou pár kliknutí a mám jistotu, že to tam bude.

« Odpověď #2 kdy: 03. 12. 2020, 20:08:52 »
Pokud bys měl možnost zprovoznit Nextcloud, tak klient na tel umí přesně toto. Automatické nahrávání, zvolíš si jestli jen přes wifi, při nabíjení a co se má stát se soubory po zálohování a další. Navíc to umí kalednář, kontakty, poznámky a další. Akorát to přenese každou kravinu, co vyfotím hned, když jsem na wifi. Asi ale nejde nastavit zálohu na čas.

« Odpověď #3 kdy: 03. 12. 2020, 20:13:54 »
A nejde to nechat tak jak to je? A jen občas ty fotky z google stáhnout na svoje úložiště a tím tam to místo zase uvolnit? Tak aby se nepřekročil ten volný datový limit.

ja.

• 359
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 03. 12. 2020, 20:30:05 »
Nejsem si jistý, jestli by šlo nastavit synchronizaci více telefonů.
Když na serveru noční kopírování selže, tak mám problém a můžu přijít o data po smazání z telefonu.
Asi nejde nastavit synchronizaci bez mazání - tedy, že by se fotky přenesly na server, ale po smazání v telefonu by na serveru zůstaly.

- Synchronizácia viacerých telefónov ide, aj keď je lepšie každý do vlastného adresára

- Prečo nočné kopírovanie? Syncthing pre Android má možnosť nastaviť a) SSID, kde je povolené synchronizovať b) povolenie synchronizovať podľa zdroju energie. Takže kombinácia - synchronizovať na domácej wifi, keď je telefón na nabíjačke - funguje veľmi dobre.

- Synchronizácia bez mazania nastaviť ide: v advanced nastavení priečinka (t.j. hlavná obrazovka, Akcie (vpravo hore), Pokročilé, naskrolovať k danému priečinku, rozbaliť ho, nastaviť Ignore Delete: enabled). Pokiaľ sa do daného priečinka synchronizuje viacero zariadení, je fajn nastaviť "Receive Only".

Nevýhody Syncthing pre Android:

- aplikácia musí bežať. Pokiaľ máte vo zvyku otvoriť task manager a všetky aplikácie pozatvárať, treba si zvyknúť nechať Syncthing bežať.

- je to trocha pôrod prvotne vyzdieľať DCIM priečinok, obzvlášť na sd karte. No holt, useri kričali ako je Android nezabezpečený, tak to Google zabezpečil.

Nebo jde to nastavit lépe, případně použít jiný (ideálně opensource) program?

Pokiaľ je domáce NAS od Synology, tak zvážiť použiť Synology Moments. Nie je open source, ale user-friendly a v cene.

« Odpověď #5 kdy: 03. 12. 2020, 22:45:29 »
pouzivam uz leta Resilio sync, replikuju na vic uzlu ktere jsou na sobe nezavisle a nemusi mit ani VPN. Jeden (mimo moje prostory) on the fly sifrovany uz samotnym resiliem. Nemuzu si absolutne stezovat...

iko

• 149
    • Zobrazit profil

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 04. 12. 2020, 09:50:49 »
pouzivam uz leta Resilio sync, replikuju na vic uzlu ktere jsou na sobe nezavisle a nemusi mit ani VPN. Jeden (mimo moje prostory) on the fly sifrovany uz samotnym resiliem. Nemuzu si absolutne stezovat...

Vypada to fajn, ale prece jenom rodinna licence stoji 60 USD a neni otevreny kod (=mohou se vykaslat na aktualizace)
Budu si ale pamatovat, kdyby ostatni selhalo.

- Synchronizácia bez mazania nastaviť ide: v advanced nastavení priečinka (t.j. hlavná obrazovka, Akcie (vpravo hore), Pokročilé, naskrolovať k danému priečinku, rozbaliť ho, nastaviť Ignore Delete: enabled). Pokiaľ sa do daného priečinka synchronizuje viacero zariadení, je fajn nastaviť "Receive Only".
Nevýhody Syncthing pre Android:
- aplikácia musí bežať. Pokiaľ máte vo zvyku otvoriť task manager a všetky aplikácie pozatvárať, treba si zvyknúť nechať Syncthing bežať.

Diky za nasmerovani. Ta nevyhoda bezici aplikace je dost velka, mozna by slo ji pravidelne spustit z cronu v noci. (V noci je telefon obvykle doma na wifi)

Pokud bys měl možnost zprovoznit Nextcloud, tak klient na tel umí přesně toto. Automatické nahrávání, zvolíš si jestli jen přes wifi, při nabíjení a co se má stát se soubory po zálohování a další. Navíc to umí kalednář, kontakty, poznámky a další. Akorát to přenese každou kravinu, co vyfotím hned, když jsem na wifi. Asi ale nejde nastavit zálohu na čas.

Turris ted experimentalne podporuje nextcloud, mohl bych to na nem zkusit nahodit. Nevyhoda tady je, ze musi byt pristupny z venku, tedy otevreny port (riziko nabourani site). Podle cz nic "možnost zároveň umožňuje komukoli, včetně útočníků, se zkusit nabourat do vaší Nextcloudové instance a pokud nezměníte konfiguraci lighttpd, tak pak i do LuCI a Forise. Proto to prosím nedělejte, pokud si nejste jisti tím, co děláte."
VPN se samozrejme nastavit da, ale zase to znamena, ze ji na wifi musi uzivatel spoustet a riziko, ze se proste nebude zalohovat.

pouzivam na androide FolderSync
https://play.google.com/store/apps/details?id=dk.tacit.android.foldersync.lite&hl=sk&gl=US

To je synchronizacni aplikace, otazka je ale kam to synchronizovat. Podporuje napriklad owncloud, tam bych ale opet musel vystavit port z venku. Nebo to spatne chapu ?

jouda2

« Odpověď #8 kdy: 04. 12. 2020, 11:11:13 »
Přemýšlím, čím nahradit zálohování google photos na Androidu. Od příštího června se datový limit bude vztahovat i na fotky, tak hledám alternativní řešení.
Já používám OwnCloud, před X lety jsem to nějak nastavil a funguje to, něco vyfotím a když vlezu na wifi a běží aplikace tak se to syncuje v pohodě

« Odpověď #9 kdy: 04. 12. 2020, 11:40:36 »
pokud mas NAS Synology, tak muzes pouzivat aplikaci DSPhoto. V okamziku jak vyfotis novou fotku, uploadne se automaticky na NAS. Muzes omezit, ze se to bude delat jenom pres WiFi. Az se ti zaplni pamet telefonu, staci smazat fotky z telefonu, na synology zustanou.

« Odpověď #10 kdy: 04. 12. 2020, 11:56:19 »
Termux + cron + rsync.

Jose D

• 901
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 04. 12. 2020, 14:04:21 »
nahodil jsem na Android owncloud aplikaci ( com.owncloud.android ) a nechám to běžet současně s googlePhoto měsíc dva.

Ale asi mi bude chybět logika alb v google photo - jedna fotka mohla být ve více albech s různou viditelností ven.

A ta současná verze editoru, tak vlastně taky není vůbec špatná..
« Poslední změna: 04. 12. 2020, 14:05:58 od Jose D »

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04. 12. 2020, 14:07:08 »
To je synchronizacni aplikace, otazka je ale kam to synchronizovat. Podporuje napriklad owncloud, tam bych ale opet musel vystavit port z venku. Nebo to spatne chapu ?

Asi jo. Jde o 2 nezávislé věci. Tou první je, kam se to bude ukládat, tj. co bude serverem či peerem (předpokládám pochopitelně něco vlastního doma) - to můžou být servery Nextcloud, Syncthing, Seafile, SSH, SFTP atd. Tou druhou je, jak se k tomu připojíte - možnosti jsou 3: Buďto pouze uvnitř domácí sítě (pak neřešíte otevření do inetu), nebo z inetu nejspíše přes nějaké TCP nebo UDP (tj. nějaký ten otevřený port), nebo zabezpečeně přes (svoje) VPN (OpenVPN, Wireguard).

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07. 12. 2020, 11:32:29 »
Ještě dotaz k availability. Syncthing může běžet na mnoho serverech najednou a tím se celkem dobře pokryjou výpadky jednotlivých serverů. (aby nedošlo k mýlce, neuvažuju profi zařízení. Server = raspberry pi nebo turris nebo odroid HC-x + disk na různých lokacích.)

Umí next cloud také něco takového?

« Odpověď #14 kdy: 07. 12. 2020, 15:09:13 »
Mě by spíš zajímalo čím nahradit google při práci s fotkama - to jak je umí řadit a vyhledávat v nich včetně vykopírování textu a podobně mi silně vyhovuje