Používám hlavně gradle, protože vytváříme víc než jen jar soubory. Vytváříme instalační archiv izpack a je tam spousta věcí, které potřebujeme automatizovat. Pokud má celý projekt jen jar výstupy, které se nahrají do nějaké repository, tak je maven asi ok.
U nás byl třeba problém se závislostma. Některé závislosti třetích stran musí do tomcat/lib, některé tam nejsou potřeba, tak jsou ve war/lib.
Pokud je nově závislost potřeba v tomcat/lib, ale je už použita ve war, tak se musí při vytváření instalačního archivu zařadit mezi jar soubory, které se kopírují do tomcat/lib. Toto jsem byl schopen v gradle automatizovat. Dřív (maven 1 ) se to udžovalo ručně ...
Pokud budou trvat na maven, tak jim to "svěřte", ať dělají údržbu buildovacího systému oni.
Na produktu, kde se od maven 1 nehneme jsem začal používat gradle aspoň na vývojářské tasky. project.xml (nový maven to má v pom.xml) načítám xml a parsuju si závislosti pro gradle ručně. Tím zajistím, že jsou všude stejné závislosti a můžu využívat výhod gradle aspoň při vývoji.
Gradle je super, když někdo dojde, že potřebuje něco trochu jinak. Je to otázka na pár minut. U Mavenu 2 jsem narážel na problémy, že bylo potřeba měnit naše postupy a přizpůsobovat se Mavenu, to bylo těžké obzvlášť, když na nás navazoval někdo další a nechtěl dělat změny ...
Gradle má konvence, jako Maven, ale je možné je porušovat.
Umí už Maven paralelní build tak jako Gradle? Toto není k flameware, u Mavenu2 a novější jsem jen uživatel, který sem tam něco builduje. Může to být ten argument, který hledáte, že parallel build v gradle dokáže dost šetřit čas. Build process se nám podařilo díky paralelnímu buildování výrazně zredukovat.
Další fičura v Gradle je inkrementální build, kde se builduje jen to, co se změnilo. Toto dokáže redukovat běh buildu na sekundy i když plný build běží třeba i několik minut.
Další věc, kterou využíváme, je možnost kombinovat jednotlivé tasky, jak jsou právě potřeba. Nevím, jestli mvn profily dokážou být až tak flexibilní.
Asi bych nechal lidi, kteří budou ten build udržovat, ať si vyberou. Přepsat se to dá vždycky a nemyslím si, že to je tak časově náročné. Náročné je to jen tehdy, pokud nový build system neznáte.