Tl;dr: Zatím jsem nabyl dojmu, že máš nějaký bug, kvůli kterému se ti vůbec nezobrazuje kurzor v guestOS.
je reálne kurzor v hostu, a keď je zariadenie presmerované priamo do guesta tak síce tablet rozozná ale nepohybuje kurzor, pretože kurzor nepatrí guestovi ale hostovi.
Mělo by to fungovat tak, že když táhneš myší v hostOS a dostaneš se nad okno Remote-vieweru nebo Virt-vieweru
tak by se měl změnit vzhled kurzoru (změní se?) a když klikneš na nějakou ikonku v guestOS, tak se hned označí. To způsobuje právě ten virtuální tablet
<input type="tablet" bus="usb">
, který v guestOS zajistí absolutní pozicování. Je to plynulejší a nemusíš myš klávesovou zkratkou přepínat mezi hostOS a guestOS.
Pokud odstraníš virtuální tablet, tak ti v guestOS bude fungovat jako klasická myš (relativní pozicování) a při přesunu kurzoru myši nad Remote-viewer musíš nejdříve kliknou do okna a až pak můžeš pracovat uvnitř guestOS. Pokud v tomto případě nevidíš kurzor myši, tak je to nějaký bug u tebe. Když chceš znovu začít ovládat hostOS, tak musíš zmáčknout klávesovou zkratku (mám dojem ctrl+alt v Remote-vieweru).
Výše uvedené možná víš, ale jen jsem to pro jistotu napsal.
Mně se stalo, že když jsem používal Remote-viewer nebo Virt-manager (= použítí Spice protokolu), tak kurzor nešel vidět pokud jsem při použití QXL nepoužil zároveň virtuální tablet a myslím, že to bylo jen u Windows guestů. Takže tohle asi nebude tvůj případ.
Zkoušel jsi místo výchozího ovladače grafiky QXL změnit na jiný (např. VGA)?
áno skúšal
Tak to asi tento bug
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=985461 nebude, protože s VGA kurzor šel vidět.
E: tak sa mi to podarilo spustiť a rozbehať v čistom QEMU, ale tablet sa chová ako keby nebol pripojený (teda host ho rozozná ale guest nie).
Zřejmě nemáš fyzický tablet správně předaný. Správně by ti měl fyzický tablet z hostOS zmizet a objevit se v guestOS. V čistém Qemu se může předávat pomocí Spice agenta nebo pomocí
-device usb-host,...