Asi 2 mesiace mam GPON od telekomu. Modem Huawei EchoLife EG8145V5 nastaveny (telekomom) do bridge modu. Ako Router/firewall je pouzity PC X86_64 freebsd (pfsense 2.4.5-RELEASE-p1 (amd64)). PF nie je priamo na zeleze, ale v KVM (Proxmox).
Vsetko funguje ("myslim") uplne normalne, nezaznamenavam ziadne problemy.
Niekolko krat sa mi stalo (hlavne vecer), ze asi na 5-10 minut vypadli google, youtube, gmail, ale aj strasne vela inych webov. Ale zase na druhu stranu, strasne vela webov fungovalo.
Nemozem s urcitostou napisat ktore weby fungovali a ktore nie, ale nahodne som zo zaloziek v prehliadaci klikal na hocico a nieco fungovalo, nieco nie (daval som refresh, takze neslo to z cache).
Tieto vypadky som zaznamenal asi 3-4 krat, ale nevylucujem, ze to mohlo byt aj castejsie, ale zase clovek nie je vzdy na nete.
Neviem ci je to problem telekomu, ale kedze strasne vela webov fungovalo (dns pouzivam 8.8.8.8 a 8.8.4.4), tak asi to nebol vypadok u nich. Tak isto som sa z vonka dostal bez problemov na weby, ktore bezia na rovnakom proxmoxe ako PF.
PF nepouzivam dlho a nemal som velmi cas studovat (ale v zime to hadam napravim). V dashboarde nevidim na WAN/LAN rozhraniach ziadne errors (vid priloha).
Ako by som vedel overit, preco niektore weby funguju a ine nie?