Nechci dělat reklamu, ale ASM dokonce komerčně nabízí řešení streamování televizního vysílání po IP založené na TVHeadEndu (viz
http://ftp.asm.cz/ASM/Skoleni/20200123-Workshop-20120-1.pdf od strany 50). Akorát používají (nejspíše kvůli spolehlivosti) tunery ve formě interní karty a ne přes USB. I když USB tunery by tam fungovali nejspíše také.
Byl jsem na jednom školení, kde to řešení popisovali. Jedno z úskalí je na straně přijímačů - najít vhodnou TV, aby to přes HDMI CEC šlo ovládat vše jedním ovladačem je občas boj. Pak jde ještě o dimenzování sítě, každý přehrávač má vlastní unicast stream. Reálné zkušenosti z nasazení neznám.
Osobně koaxiální vedení nezatracuji, ale do budoucna mi také přijde lepší vysílání lokálně šířit formou IPTV. Minimálně v případě více koncových zařízení. Mám několik argumentů pro:
- většinou stejně existují síťové rozvody, které stačí využít, nemusí se tahat koax
- lze šířit i bezdrátovou cestou, např. mezi budovami, či na dlouhé vzdálenosti optikou či jinou technologií
- při změně standardů / zdroje signálu není třeba měnit koncová zařízení, stačí pouze vyměnit technologii ve zdroji streamu
- lze stejným způsobem streamovat i jiné, neTV videa, např. bezpečnostní kamery, reklamní videa, či jiné přenosy. Modulovat to do DVB-T lze samozřejmě také, ale je to finančně náročnější.