DVB-T2 streamování do lokální domácí sítě

DVB-T2 streamování do lokální domácí sítě
« kdy: 03. 11. 2020, 22:57:39 »
Ahoj, protoze se nechci prat s rodinou o ovladac od TV, rozhodl jsem se ze si rozjedu DVB-T2 streamovany do lokalni site. O vikendu jsem si hral s kombinaci RPi3 + USB DVB-T2 Stick ( AVermedia TD310 ) a po par hodinach pokusu a omylu jsem se dostal do stavu lehkeho znechuceni

Nejdrive hratky s firmwarem od USB aby kernel vubec videl dvb zarizeni, pak jebani s dvblast, dvbstream a nakonec mumudvb abych zjistil ze mumu z officialniho repozitare nema zakompilovanou podporu DVB-T2, musel jsem si mumudvb zkompilovat sam. Pak jeste nejake to srani s multicastem v lokalni siti abych nakonec zjistil ze stream neprehraje VLC na Windows 10, protoze "udajne nejaky nepodporovany kodek" ackoliv plugin na HEVC/H265 je udajne ve VLC ok.

Pres mplayer v linuxu jsem byl schopen stream prehrat. A tady jsem se dostal do bodu kdy jsem si rekl, chlape nejses tak bohatej a nemas tolik casu aby si ho jak zamlada promhral huntenim blbosti a napadlo mne poohlednout se po komercnim reseni.  Nasel jsem VBox Android TV Gateway XTi 4144 (DVB-T/T2) coz je presne krabicka dle meho gusta, 4 x tuner a streamovani do site.

Ovsem vyvstava otazka funguje to na 100% a nebo je to nejaky bastl co musi clovek porad upgradovat a stejne to pada apod. Rad bych poprosil o nazor, zna-li nekdo dane zarizeni zna nebo o nejakou alternativu o ktere se vi ze na 100% funguje. Uff sorry za delsi post a diky za pripadne odpovedi.
« Poslední změna: 03. 11. 2020, 23:06:14 od Petr Krčmář »

Re:DVB-T2 streamování do lokální domácí sítě
« Odpověď #1 kdy: 03. 11. 2020, 23:55:51 »
tvheadend neumít dvb-t2? nemá smysl se *** s něčím jiným. pak si to buďto zaintegruješ do kodi, nebo stáhneš standartní playlist

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 04. 11. 2020, 08:26:13 »
Nějak nechápu k čemu jakési streamování, když má člověk USB tuner a může to tedy sledovat rovnou přes něho? Každopádně všechny ty Android krabičky apod. jsou prakticky o ničem, tudy cesta rozhodně nevede. Buď profesionální streamer, např. Televes 565701 s možností až 32 streamů ze čtyř různých multiplexů T/T2 (cena cca 1000 €) nebo radši nic.

« Odpověď #3 kdy: 04. 11. 2020, 09:13:00 »
Proč nevezmete hotové řešení na platformě Enigma? Např. VU+ DUO 4K.

« Odpověď #4 kdy: 04. 11. 2020, 10:18:42 »
Taky by mě zajímalo proč jsi nešel cestou tvheadend. Má tvoje řešení se streamováním do lokální sítě nějaké výhody?

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 04. 11. 2020, 10:59:50 »
..k čemu jakési streamování, když má člověk USB tuner..
ne všechny lokality mají např. dostatečně kvalitní signál na vestavěnou anténku na dvb tuneru tak, abys to dokazal bezbolestne sledovat na smartphone..

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 04. 11. 2020, 13:16:46 »
Nikde nečtu nic o sledování na telefonu, ale o streamování do lokální sítě. A pokud jde o signál, tak to je prostě základ a dost těžko čekat, že cosi bude fungovat na nějaký prut - to není anténa, ale šrot. Základem je kvalitní anténní systém pro příjem DVB-T2.
Jinak pro sledování na telefonu - když už je tedy o tom řeč - si lze pořídit nějakou OTT službu a fungovat takto. Rozhodně lepší, než řešit streamy v lokální síti a ještě se zařízením za pár tisícovek. Vyhozené peníze.

alfi

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 05. 11. 2020, 13:22:55 »
K RPi nejlépe TV Hat - ovladače jsou připraveny. tvheadend jede taky na první pokus (teď jsem ocenil při přelaďování - všechny tv jde přeladit na jednom místě!). Nějaká ta Enigma taky není špatná volba a cenově vyjde nastejno (cca 2000 Kč).
Pokud to RPi samo nic nepřehrává, utáhne několik HD streamů i Zero se síťovkou na USB. Přehrávání na Kodi (vč. EPG) nebo vlc všude, kde to jde spustit. A pokud je tlustý uplink do netu, pak i kdekoliv na světě :-) Chybí mi jen druhý tuner, tam se asi budu muset drbat s nějakým tím usb..

« Odpověď #8 kdy: 05. 11. 2020, 17:29:09 »
Televizi po siti provozuji v plnem nasazeni 3 roky a mohu ji prohlasit za rock stable.
V x86 serveru mam 4 portovou DVB kartu a nainstalovan TVHeadend. Lze nahradit RPi s TV hat, ale RPi v rozumne kvalite a velikosti transcoding (na sledovani mimo domov) nezvladne.
Klienti se pripojuji pres Kodi. Za televizema jsou schovane Odroidy C2 napajene pres PoE.
Vse funguje jak ma a Wife acceptance factor nezna zadne minusove body.

_Jenda

• 1 601
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #9 kdy: 05. 11. 2020, 21:44:37 »
Nikde nečtu nic o sledování na telefonu, ale o streamování do lokální sítě. A pokud jde o signál, tak to je prostě základ a dost těžko čekat, že cosi bude fungovat na nějaký prut - to není anténa, ale šrot. Základem je kvalitní anténní systém pro příjem DVB-T2.
Jinak pro sledování na telefonu - když už je tedy o tom řeč - si lze pořídit nějakou OTT službu a fungovat takto. Rozhodně lepší, než řešit streamy v lokální síti a ještě se zařízením za pár tisícovek. Vyhozené peníze.
Takže ještě jednou pro nedovtipné: tazatel má kvalitní anténu a silný signál u nějakého počítače, ale nemá toto rozvedeno k ostatním počítačům, natož pak nějak magicky dovedeno ke zmíněným smartphonům. K tomu všemu má ale počítačovou síť. A proto z toho počítače, u kterého je doveden silný televizní signál, bude streamovat do sítě.

--

A jinak já jsem vždy proti „hotovým krabičkám“ které byly zmíněny - ty problémy, které jsi měl s nastavením, nijak magicky nezmizí, pouze na takové krabičce bude nemožné je řešit.

crown

• 390
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06. 11. 2020, 10:30:57 »
Mam starsi dvoutunerovy vbox a fungovalo to fajn. (Chytam ted televizi pres internet, tak to moc nepouzivam)
Jednou za cas to chtelo restart tlacitkem. Vyrobce vydava pravidelne nove verze firmwaru a opravuje problemy. U televize pak musi byt krabicka, ktera taha signal ze site a pousti do televize (raspberry nebo android, treba pres KODI).

Pokud mate rychly internet, tak jeste zvazte moznost internetove televize. Kdyz si ji objednate pres nekoho, kdo umoznuje nekolik soubeznych streamu najednou, tak mate vyreseno a nemusite resit anteny, preladovani, restarty serveru, ...
Navic vam to pak funguje i na chate, na hotelu, ... a mate obvykle i tydenni archiv poradu. Ja uz si ani neumim predstavit, ze bych si nemohl vybrat porad z celeho posledniho tydne a mel koukat jen na zive vysilani.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 06. 11. 2020, 11:36:08 »
Takže ještě jednou pro nedovtipné: tazatel má kvalitní anténu a silný signál u nějakého počítače, ale nemá toto rozvedeno k ostatním počítačům, natož pak nějak magicky dovedeno ke zmíněným smartphonům. K tomu všemu má ale počítačovou síť. A proto z toho počítače, u kterého je doveden silný televizní signál, bude streamovat do sítě.

--

A jinak já jsem vždy proti „hotovým krabičkám“ které byly zmíněny - ty problémy, které jsi měl s nastavením, nijak magicky nezmizí, pouze na takové krabičce bude nemožné je řešit.
Tak si holt TV signál k těm dalším PC rozvede, takhle to prostě v životě chodí, že když mám víc zařízení, tak si anténní signál musím dodat ke všem a nevymýšlet nějaké pitomosti se streamováním. TV rozbočovač a pár metrů kabelu kromě toho vyjde o poznání levněji, než jakési streamovací krabice, jenž budou víc tuhnout, než fungovat.
O mobilu jsem už psal, sehnat nějakou OTT službu za pár peněz a je po problému.

Jose D

• 889
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 06. 11. 2020, 11:58:44 »
..nevymýšlet nějaké pitomosti se streamováním..
..sehnat nějakou OTT službu za pár peněz..

Ne zcela rozumím.
Streamování v LAN považuješ za pitomost, ale současně doporučuješ za to samé přes Internet někomu platit.
Když už, tak bych šel do nějaké standardní VOD služby.

..takhle to prostě v životě chodí,..
..anténní signál musím dodat ke všem..

Myslím, že je třeba rozlišit mezi
a) osvědčeným řešením které se dělá posledních > 50 let - pak OK - za mě však zesilování VF signálu ze vzduchu, jeho mnohonásobné rozbočování je už trochu nedůstojné 21.století
b) geek-level řešením, které holt nebude mít SLA víc než dvě devítky, ale i samotná cesta bude cílem

já jsem vždy proti „hotovým krabičkám“ které byly zmíněny - ty problémy, které jsi měl s nastavením, nijak magicky nezmizí, pouze na takové krabičce bude nemožné je řešit.

+1

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 06. 11. 2020, 12:58:27 »
Ano, pokud chci sledovat streamovanou TV na mobilu, tak někomu platit. Protože ten někdo používá profesionální řešení pro streamování a je to úplně jiný level, než nějaké krabičky s Androidem kdesi v domácí síti.

Rozvod TV signálu je pořád stejný, protože nikdo nic lepšího nevymyslel a nemá na to vliv, jestli je století takové nebo makové. U auta také budou 4 kulatá kola a nikdo to nepovažuje za přežitek jenom proto, že s tím někdo přišel už v 19. století :-)

Nejlepší je na to jít jednoduchou cestou a neuvrtávat se v nějakých složitých nesmyslech, které navíc vyžadují nákupy věcí, jenž pak mohou skončit někde ve skříni bez užitku.

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 06. 11. 2020, 13:37:52 »
Obecné řeči k ničemu nejsou, každé řešení má své výhody a nevýhody.

Anténní rozvod k jednotlivým zařízením vůbec není takovou ( ! ), jak se tu snaží někdo podávat - má-li to být pořádně (stejně tak jako jeho služby ), může to znamenat napájený rozbočovač a desítky metrů kvalitních koaxiálních kabelů (výrazně dražších než UTP) (kde by jinak třeba stačilo wifi), které by se měly vyhnout rušení, ohýbání a vůbec deformaci. Mimoto každé další zařízení je natažení dalšího kabelu. K tomu každé zařízení musí mít alespoň 1 tuner. V případě, že to chci pro alespoň 2 lidi, kdy každý na 1 věc kouká a jednu nahrává, tak to už jsou 4 tunery, to už je na zvážení. Atd.