S touhle otázkou jsem se potýkal pěkně dlouhou dobu. Primárně používám Google Keep, které ale bohužel nedisponuje oficiálním veřejným API, takže dopsat si k tomu nějaký jednoduchý poznámkovač se mi nechce (ačkoliv existuje neoficiální API, lze najít na Githubu). Používám tedy spíš na osobní poznámky, na sdílení. Třeba nákupní seznamy v tom mam
Na pracovní projekty používám Redmine, který už tohle API má. Jenže na poznámky mi moc nevyhovuje, protože poznámky většinou jdou skrz více projektů. Takže řešením by mohlo být vytvořit v Redmine projekt Poznámky.
Zkoušel jsem i různé programy, které nabízely grafické nebo textové rozhraní a poznámky ukládaly do čitelných textových souborů v nějaké svojí struktuře, ale nic mi úplně nevyhovovalo.
Skončil jsem u toho, že mám adresář "todos" a v něm textové soubory podle potřeby (podle názvu klienta a jeden soubor osobni). Formát používám následující: mínusem začíná poznámka k řešení (sem tam výjimka třeba výpis z logu je přes více řádek, ale na první pohled je vidět, proč tomu tak musí být
. x-kem začíná poznámka, kterou jsem dneska zpracoval a může být v budoucnu smazána. Většinou promazávám s rozestupem dní až týdnů, abych viděl, co jsem vlastně za ten den udělal.
Nejlepší rozhraní pro psaní je pro mě prostě textový editor vim. Pro ulehčení psaní jsem si vytvořil různé aliasy s prefixem todo, např. todo-osobni mi spustí vim ~/todos/osobni.txt a mám tak rychlý přístup k poznámkám všude v terminálu.