Čistá instalace Ubuntu a pády GUI

Jen Kings

• 125
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
Čistá instalace Ubuntu a pády GUI
« kdy: 27. 10. 2020, 14:52:14 »
Ahoj.

Mám čerstvě nainstalované Ubuntu 20.04. Poměrně dost často se mi stává (někdy i každých 10 minut), že mi zamrzne/spadne GNOME.
Na obrazovce se v tu chvíli náhodě rozprostřou aktuální spuštěné aplikace (i ty minimalizované) a zmizí systémová část těchto oken, celý levý dock a horní systémová líšta. Vše se cca na 10 sekund zasekne, pak vše znovu naběhne a jede dál.

Zkoušel jsem hledat na internetu kde vytáhnout logy. Všude jsem našel, že by se měla dát najít chyba buď v ~/.xsession-errors nebo ~/.cache/gdm/session.log, nicméně ani jedna z těch cest neexistuje.

Předem díky za rady.
« Poslední změna: 27. 10. 2020, 15:18:21 od Petr Krčmář »

Re:Čistá instalace Ubuntu a pády GUI
« Odpověď #1 kdy: 27. 10. 2020, 17:21:36 »
mrkl bych na systémový log, jestli tam nějaký nějaký OOM. Na jakém HW to zkloušíš? Co vše máš spuštěné?

alex6bbc

• 1 689
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 27. 10. 2020, 18:37:48 »
tak dej ten log nekam a posli link.

m1x

« Odpověď #3 kdy: 27. 10. 2020, 19:58:20 »
Citace
... nicméně ani jedna z těch cest neexistuje.

Můžeš upřesnit jak jsi na to přišel? Nepoužívám teď Ubuntu ani Gnome ani gdm tak to neověřím, ale přinejmenším soubor .xsession-errors by měl existovat a měly by tam být přesměrované výstupy úplně všeho co se spouští.

Jen Kings

• 125
  • Hryprodva.cz
    • Zobrazit profil
    • Hry Pro Dva
« Odpověď #4 kdy: 28. 10. 2020, 07:56:10 »
mrkl bych na systémový log, jestli tam nějaký nějaký OOM. Na jakém HW to zkloušíš? Co vše máš spuštěné?

V systemovem logu jsou informace jen od posledního spuštění, a teď se mi jako schválně nepovedlo tu chybu už hodinu vyvolat.
Mám IdeaPad C340-14IWL. Nejčastěji se mi to stávalo když jsem měl spuštěný uGet a třeba Chrome, ale není to podmínkou

tak dej ten log nekam a posli link.

Jak jsem psal, log se mi nedaří získat

Citace
... nicméně ani jedna z těch cest neexistuje.

Můžeš upřesnit jak jsi na to přišel? Nepoužívám teď Ubuntu ani Gnome ani gdm tak to neověřím, ale přinejmenším soubor .xsession-errors by měl existovat a měly by tam být přesměrované výstupy úplně všeho co se spouští.

v /etc/X11/Xsession je sice řádek   ERRFILE=$HOME/.xsession-errors , nicméně se v té cestě nenachází. Zkoušel jsem hledat jak přes gui, tak přes ls -al  ~ | grep -i session a nic.