Distro pro přítelkyni

programagor

Distro pro přítelkyni
« kdy: 05. 06. 2011, 20:07:13 »
Mám týden na to, abych vybral a omrknul přitelkyni nějaké přívětivé distro, které by splňovalo požadavky:
  • Vysoká podpora HW - bude to instalovat na netbook a nerad bych, aby se 5 hodin patlala jen s drivery
  • Co nejnižší linux, tedy aby se třeba rozlišení neměnilo přes nějaký uživatelský prográmek s nesrozumitelnými konfiguráky, ale třeba přes xorg.conf, stejně tak jako hromada dalších věcí, které by měly zůstat v přímé režii linuxu
  • Dobrá podpora - když se něco pokazí, chci aby si to mohla sama vygooglit, nebo se měla kde zeptat.
Bude to její první vlastní instalace a celková správa linuxu a chci, aby to na ní udělalo dojem. Není blbá, jen nemá zkušenosti.

Re: Distro pro přítelkyni
« Odpověď #1 kdy: 05. 06. 2011, 20:25:58 »
Jednoznacne Mint alebo neake *buntu... ale ja by som asi isiel do Mintu.

host

« Odpověď #2 kdy: 05. 06. 2011, 20:34:43 »
Mint je i na debianu- debian verze.

Michal Kohútek

« Odpověď #3 kdy: 05. 06. 2011, 20:41:07 »
Moja priateľka si nemôže vynachváliť Ubuntu. Už ho rok používa a dokonca jej sadlo do noty i Unity. Veľmi sa jej páči dash i launcher a zrovna ju navigujem, nech si doinštaluje nejaké fajn lensy.

ateista

« Odpověď #4 kdy: 05. 06. 2011, 21:15:13 »
ubuntu lts.

« Odpověď #5 kdy: 05. 06. 2011, 21:44:18 »
Já v rodině nasazuji Xubuntu a vládne velká spokojenost. Zásahy dělám jen velmi výjimečně.

programagor

« Odpověď #6 kdy: 05. 06. 2011, 22:12:41 »
Mě nejde o to, aby to bylo jednoduché, ale aby nabyté zkušenosti s linuxem mohla použít v jakékoliv jiné distribuci. Jak jsem řekl, není blbá, jen jí právě zkušenosti chybí a ty jí chci skrze něco jiného než LFS (což je pro začátek opravdu až moc) poskytnout.
Ubuntu vypadává kvůli vlastním řešením (která vůbec nejsou špatná), což snižuje univerzálnost nabytých zkušeností... Je mi líto.
Mint vypadá zajímavě, ale budu se v něm muset pošťourat.
Díky za návrhy, klidně ale pokračujte.

Ela

« Odpověď #7 kdy: 05. 06. 2011, 22:24:27 »
Pokud neni a nechce byt BFU, jednoznacne doporucuji Debian Squeeze a cool Debian forum:
http://forum.debian-linux.cz  :P

Co nebude vedet, na foru se zepta :P

Mac

« Odpověď #8 kdy: 05. 06. 2011, 22:29:27 »
Archlinux, tam si vyhraje až až  :)

ublas

x

« Odpověď #10 kdy: 05. 06. 2011, 22:48:14 »
Windows XP

ateista

« Odpověď #11 kdy: 05. 06. 2011, 23:04:26 »
Ubuntu vypadává kvůli vlastním řešením (která vůbec nejsou špatná), což snižuje univerzálnost nabytých zkušeností...
co konkretne? vsechny ty unity apod? Prave kvuli nim jsem navrhnul LTS ktera je ~ rok stara a je tam klasicke gnome atd. Sam jsem si hrani v linuxu zacinal prave v ubuntu a veskere zkusenosti se mi naprosto hodi pri "sprave" vlastniho Debian serveru.
Jediny rozdil ktery tam byl tak bylo sudo(do debianu lezu jako root protoze kdyz tam lezu tak za ucelem instalace apod). Co mi maximalne vyhovovalo na ubuntu v naprostych zacatcich tak wiki a forum na ubuntu.cz

ateista

« Odpověď #12 kdy: 05. 06. 2011, 23:05:20 »
ale debian jako takovy bude taky dobrou volbou.

« Odpověď #13 kdy: 06. 06. 2011, 02:15:37 »
Moje přítulkyně nafasovala openSUSE. Pravda, ne s (primárním) cílem naučit se Linux jako takový.

truman

« Odpověď #14 kdy: 06. 06. 2011, 02:53:58 »
Debian nebo nejake BSD.