Jsem silně poznamenaný funkcionálním programováním a způsob ošetřování chyb v Go se mi extrémně nelíbí.
V žádném jazyce, co má rozumné součtové typy a pattern matching, jsem neviděl že by někdo vracel chyby tuplem. Ono to nedává smysl. Obvyke nechci vrátit hodnotu A chybu, ale hodnotu NEBO chybu. Go mě nutí aby každý typ měl nějakou defaultní/prázdnou/nesmyslnou hodnotu, kterou můžu vrátit v případě chyby, i když jinak není k ničemu a ani nedává smysl.
To je otázka zvyku a nedostatku představivosti.
Haskelliho Maybe/Either taky není jen hodnota. Vždycky vracíš dvojici. V Go to prostě udělali bez typu. Může se ti to nelíbit, může se mi to nelíbit, ale principielně je to prašť jak uhoď - v porovnání s výjimkama.
Zrovna Maybe/Either je implementačně to, co v Go interface{}, ale ono jde spíš o koncept. Ono ale není tak snadné rozumně spojit podtypový polymorfismus a generické typové operátory, mám čerstvou zkušenost s implementací a je to peklo, ten typový systém vždycky někde kulhá, není třeba sound, potřebuje podporu v runtimu apod. Po takové zkušenosti se člověk nediví, že v Javě je typový systém tak tupý, ono totiž každé jeho rozšíření přináší bolehlav.
Java je stará věc. Člověk to chápe.
Jenže pak vyšel C# a člověk se zděšením zjišťuje, že je to úplně stejná záležitost. V ničem není vidět ty desítky let zkušeností a vývoje.
A pak narazíš na kód a zjišťuješ, že i to C# je pro mnoho programátorů složité...
Jak velká práce by bylo v jazyce vyškrtnout null? A kolik zisku by to přineslo. Ale on ten problém je v tom vyškrtnout ho z hlavy programátorů.
Co třeba Kotlin dokonce Scala? Ty se s těmi typy IMHO poprali velice slušně.
- Výjimky byli vymyšleny, aby se dalo psát toto: if (((countOfFilesIn(dir1) + countOfFilesIn(dir2)) / countOfFilesIn(dir3)) == 0) { ... }
. Což bez nich prostě nejde.
Ve funkcionálních jazycích to jde Akorát dá o dost víc práce pochopit, jak kód v takovém případě funguje.
Právě.
Ale stojí to za to
Proč myslíš?
Domníváš se, že Efekty nejsou lepší řešení takovýchto záležitostí? Nic nebrání, aby to bylo součástí signatury. Jen ta informace teče jinudy - cukr. Řekl bych.