Jak odlehčit Ubuntu 11.04

eDrak

Jak odlehčit Ubuntu 11.04
« kdy: 05. 06. 2011, 15:59:33 »
Zdravím, dnes jsem si nainstaloval novou verzi Ubuntu do svého Asusu EEE, zatím se vším teprve seznamuji a učím. Nyní se mi distribuce od Ubuntu líbí a jsem s ní spokojen, jen bych se chtěl zeptat jak mám v ubuntu odlehčit (co možná nejvíce) nároky na grafiku a zatížení systému, tak aby byl netbook co možná nejvíce odlehčen od zbytečností, popřípadě bych se chtěl zeptat jestli neznáte další rady jak mám systém nastavit aby netbook byl co nejspolehlivější a nejrychlejší. Jeli to vůbec všechno možné, děkuji za rady.

PS: pokud znáte nějakou jinou distribuci linuxu, která nabízí stejné, popřípadě podobné prostředí jako má UBUNTU 11.04 a je vhodnější pro slabší výkon počítače. Byl bych taky rád za radu, ještě nemám nic nainstalované, tak že přeinstalování není problém...

Anonymous

Re: Jak odlehčit Ubuntu 11.04
« Odpověď #1 kdy: 05. 06. 2011, 16:17:07 »
stahnout si minimal iso https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD a z nej si nahodit pomoci expert install jen command lajnu. Pak nainstalovat gdm a gnome-network-manager a minimalni ubunti gnomi desktop je na svete. Je to lepsi nez to pak slozite odinstalovat, protoze v ubuntu je vse nesmyslne provazano a odinstalace kdejake prkotiny odinstaluje i cely gnome-dekstop

sdgfdfgdf

« Odpověď #2 kdy: 05. 06. 2011, 16:25:09 »
gnome-desktop je metablik, cize nie je problem odinstalovat. A neviem, ale pripada mi to tak, ze je to nejaky zaciatocnik, cize mozno budu problemy s expert install.

« Odpověď #3 kdy: 05. 06. 2011, 16:26:39 »
stahnout si minimal iso https://help.ubuntu.com/community/Installation/MinimalCD a z nej si nahodit pomoci expert install jen command lajnu. Pak nainstalovat gdm a gnome-network-manager a minimalni ubunti gnomi desktop je na svete. Je to lepsi nez to pak slozite odinstalovat, protoze v ubuntu je vse nesmyslne provazano a odinstalace kdejake prkotiny odinstaluje i cely gnome-dekstop

Ja myslim ze chces ubuntu koli unity a teda toto nieje na to dobry postup. Tiez ako povedal "sdgfdfgdf" nieje dobry pre zaciatocnikov. Lepsie je si nainstalovat unity 2d. Nebudes tam sice mat ziadne specialne efekty ale zere to o kus menej ramky a je sviznejsie.

Anonymous

« Odpověď #4 kdy: 05. 06. 2011, 16:29:05 »
JJ, chystal jsem se napsat odpoved na moji odpoved :)
Pokud ma tazatel cas a chut, muze se do toho pustit sam - alespon se neco nauci. Pokud to tak nejde, tak pak asi nezbude nez se obratit na zkuseneho kamarada nebo se spokojit s defaultni instalaci ubuntu.

A ohledne unity - ten se da nahodit taky.

Pokud ma tedy tazatel chut, doporucil bych mu si to zkusit, zase tak slozite to neni a na kazdy dotaz se jiste najde odpoved

eDrak

« Odpověď #5 kdy: 05. 06. 2011, 21:00:53 »
Zdravím, takže snažím se vás pochopit jak to jen jde, ale moc mi to nejde  :). Jediný co jsem jakž takž pochopil je nainstalovat minimal instal CD (což je podle mne, ubuntu bez jakéhokoliv zatížení od ubuntu - programy atd...), ale jak mám nainstalovat pomocí: "expert install jen command lajnu" to už opravdu nevím o co jde a co to je nevím.... ;)

Můžete, mi to vysvětlit, prosím, nějak po lopatě, jsem v tomhle začátečník. Popřípadě jestli jsou nějaké stránky s návodem atd.. bych také ocenil.

Děkuji  ;)

doctorX

« Odpověď #6 kdy: 05. 06. 2011, 21:28:56 »
nejvice tomu booku odlehcis tak, ze odmontujes baterku

ublas

Anonymous

« Odpověď #8 kdy: 06. 06. 2011, 08:10:09 »
http://distrowatch.com/table.php?distribution=crunchbang

obavam se, ze tohle urcite nechce. Navic davat sem jen odkaz bez nejakeho textu je jen vykrik do tmy

Zdravím, takže snažím se vás pochopit jak to jen jde, ale moc mi to nejde  :).

Asi jsem Te navedl (v tuto chvili) spatnym smerem, protoze zatim by nemelo smysl se do toho poustet. Co takhle si nahodit normalni Ubuntu a potom ve Virtual boxu si chvili hrat s tou minimalni instalaci a az to budes mit v maliku, tak to nahodit naostro ? S dotazy Ti samozrejme kazdy pomuze. Pokud by ses vydal tou tezsi cestou, tak by mohlo chvili trvat, nez bys mohl svuj netbook pouzivat :)

Michal Kohútek

« Odpověď #9 kdy: 06. 06. 2011, 08:25:20 »
Načo ho nútiť inštalovať minimal, keď je odpoveď taká jednoduchá? Odinštaluj Unity, nainštaluj Unity 2D, prípadne lxde, ak chce fakt lightweight a nevadí mu, že nebude mať Dash a podobné fičury. XFCE by som mu neradil, xubuntu-desktop má podobné nároky na RAM i grafiku ako ubuntu-desktop, kvôli výberu nesprávnych aplikácii...

Arthur

« Odpověď #10 kdy: 06. 06. 2011, 11:54:08 »
Zkus nainstalovat  Lubuntu.  Nikoliv Ubuntu+LXDE,  ale rovnou Lubuntu.  Krome light systemu je tam i sada light aplikaci, o kterych jsem pred tim nikdy neslysel, a funguji dobre.  Mam to na svem ASUS eee, a jsem velmi spokojen.  Nektere veci tam nejsou tak automaticke jako v Ubuntu s GNOME, ale to se da snadno prekonat.

eDrak

« Odpověď #11 kdy: 06. 06. 2011, 17:45:49 »
Načo ho nútiť inštalovať minimal, keď je odpoveď taká jednoduchá? Odinštaluj Unity, nainštaluj Unity 2D, prípadne lxde, ak chce fakt lightweight a nevadí mu, že nebude mať Dash a podobné fičury. XFCE by som mu neradil, xubuntu-desktop má podobné nároky na RAM i grafiku ako ubuntu-desktop, kvôli výberu nesprávnych aplikácii...

- zkusím to, uvidíme co to udělá.

Zkus nainstalovat  Lubuntu.  Nikoliv Ubuntu+LXDE,  ale rovnou Lubuntu.  Krome light systemu je tam i sada light aplikaci, o kterych jsem pred tim nikdy neslysel, a funguji dobre.  Mam to na svem ASUS eee, a jsem velmi spokojen.  Nektere veci tam nejsou tak automaticke jako v Ubuntu s GNOME, ale to se da snadno prekonat.

- Lubuntu bych chtěl ozkoušet, bohužel mi netbook nějak distribuci nebere. - nedostanu se přes boot (píše automatický boot má začít za 10 sekund, doba uplyne a napíše to znova a tak pořád do kola, když mu dám Default (výchozí), je to stále to samé.) Škoda, vypadá také zajímavě podle recenze.

czechspekk

« Odpověď #12 kdy: 06. 06. 2011, 19:28:03 »

pegan

« Odpověď #13 kdy: 06. 06. 2011, 20:26:52 »
Jak si přišel na to že ubuntu má stejný nároky jako Xubuntu? ....všude jinde píšou něco jinýho, tohle co ty tvrdíš, slyšim poprvé - můžeš to vysvětlit , nebo eště líp: dát link na relevantní zdroj?

Ela

« Odpověď #14 kdy: 06. 06. 2011, 20:38:37 »
Zdravím, dnes jsem si nainstaloval novou verzi Ubuntu do svého Asusu EEE, zatím se vším teprve seznamuji a učím. Nyní se mi distribuce od Ubuntu líbí a jsem s ní spokojen, jen bych se chtěl zeptat jak mám v ubuntu odlehčit (co možná nejvíce) nároky na grafiku a zatížení systému, tak aby byl netbook co možná nejvíce odlehčen od zbytečností, popřípadě bych se chtěl zeptat jestli neznáte další rady jak mám systém nastavit aby netbook byl co nejspolehlivější a nejrychlejší. Jeli to vůbec všechno možné, děkuji za rady.

PS: pokud znáte nějakou jinou distribuci linuxu, která nabízí stejné, popřípadě podobné prostředí jako má UBUNTU 11.04 a je vhodnější pro slabší výkon počítače. Byl bych taky rád za radu, ještě nemám nic nainstalované, tak že přeinstalování není problém...
;D
Pokud si zacatecnik, coz se zda, ze asi nejspis ano, doporucuji stahnout radeji LinuxMint, bud gnome nebo xfce verzi (www.linuxmint.com).
Ulehcis si tim zivot a pro pocatecni seznameni s Linuxem, IMHO, ok :)

I ostatni distribuce jsou dobre, mozna i lehci, ale jako newbie by jsi se musel vic snazit, vic googlit, ucit se, hodne cist...