No nakolko som cerstvy absolvent a zazil som obe skoly, viem porovnavat. Z FITu mam bakalara a z FEKTu(informacni bezpecnost) inziniera. Na FITe si vyskusas mnohe programovacie jazyky ako C,C++,Java, Python, PHP, VHDL, Prolog, Lisp, ale aj SQL a okrajovo HTML, CSS a JS. HTML a CSS neber ako programovanie a ako programovacie jazyky. FIT je dost narocny, siahnes si na dno svojich sil, aj psychicky, casto vela projektov, sibenicne terminy, na druhej strane skusky byvaju celkom fajn a ak si sikovny a mas stastie, tak kludne mozes mat predposledny majovy tyzden poslednu skusku. Pozor na inzinieske predmety TIN a MAT globalizacia o lahkej skuske naplati. Cez semester nie je moc priestor na velku zabavu, je toho vela, kto casto zuruje, tak je bud velka hlava, alebo skor ci neskor bude musiet predlzovat, co ak sa stane nie je hanba. Co je na FITe problem, tak je zly pristup vedenia a niektorych kantorov, jediny dobry ustav, o ktorom sa da nieco v globale povedat ako o dobrom je Ustav pocitacovych systemov. Problem fitu je neosobnost, neochota urobit akykolvek kompromis a nenacuvanie poziadavkov studentov. Prikladom je casto dobre spraveny projekt, ktory je hodnoteny 0 bodov, lebo ak niekto zle pochopi vetu v RFC, tak vystup programu sa diametralne zmeni a automaticke testy neprejdu. Ak mas stastie, tak mas moznost opravy projektu, ale vacsinou aj ked ti po oprave prejde vsetko na 100%, tak dostanes maly zlomok bodov, bohuzial poznam mnohych, co kvoli roznej banalite nedostali zapocet. Vyhodou FIT, moze byt aj nahravanie prednasok, kedysi sa aj streamovali. Na FITe sa matike nedava az taky doraz, aj ked jej tusim trocha pridali. FIT ma vyhodu vseobecneho Bc. programu, ktory ti da vela, ale aj vela zoberie. Spatne to hodnotiam ako dobry vyber v tom case, dobre je, ze absolvent je podla mna velmi dobre pripraveny na prax, to co odprogramujes na FITe ta vela nauci. Ano najdu sa vynimky a spekulanti, ale vela ich nie je. FIT sa uz roky trapi s odchodom studentov po Bc, je toz viacerych dovodov, ci uz vycerpanost, pristup vedenia, nie az tak zaujimave Ing. programi. Este ked som koncil Bc. studium na fite ja, existovala tabulka, ktora to zobrazovala, uz radsej nie je zverejnena
Z FEKTu poznam starsich absolventom odo mna, ako aj ludi z ustavu, mam vsak pocit, ze ak vyslovne sa ti nech ucit programovat a nevies sa donutit, tak ta FEKT nedonuti, FIT ano. Na FEKTe je niekolko odbrov, z ktorych mam pocit, ze ked absolvent vyjde, tak nevie v podstate nic do praxe. Informacna bezpecnost, kde som bol v pilotnom rocniku taky nebol. Musim vsak povedat, ze oproti FITu to bolo lahsie, ale velmi zaujimave, kedze uz to bola troska nejaka specializacia. Na FEKTe su kantori priatelskejsi, da sa dohodnut na miernom posune terminu projektov. Na FEKTe sa este robia rozne archaicke labaky na Bc. tusim na Teleinformatike, namiesto toho by mohli radsej programovat. Zarazilo ma, ze v 5. rocniku som zazil studenta, ktory z odboru teleinformatika nevedel, co je maska siete a na co sluzi. Dalo by sa povedat, ze vysoka skola ti da iba tie vedeomosti, ktore si ochotny do seba vstrebat a co si ochotny sa naucit a obetovat.
Poohliadni sa aj na MUNI, mam pocit, ze tam je pristup k studentom lepsi ako na FITe, asi viacej nacuvaju studentom, buduju takeho lepsie ducha jednotnej univerzity. Castym vysmechom ludi z FITu bolo, ze na MUNI mas titul Mgr. Mozem ti povedat, ze v praxi aj tak zavazia skusenosti, odhodlanie ucit sa, malokoho zaujima ci to je Mgr alebo Ing., samozrejme to neplati o pofidernych IT odboroch a univerzitach. Uz dlhsie sa suska, ze FI MUNI zacne davat z niektorych odborov aj Ing. titul, cim totalne vypali rybnik FITu. Vyhni sa "IT" odborom na Fakulte podnikatelskej. Hlavne sa nenechaj na zaciatku odradit, ak ti nieco nepojde, budes strateny a ostatni ti budu tvrdit, ako vsetko zvladaju lavou zadnou. Poznam mnohych, co toto tvrdili a nakoniec boli vyhodeni. Stratenych bude na zaciatku mnoho, vysoka skole je uz uplne nieco ine ako stredna. Tam ta nikto nic nenuti, si tam dobrovolne. Nebude to lahke na zaciatku, ale treba vydrzat a zbytocne sa neunahlit odchodom. Ak po roku zistis, ze to nie je ono, mozes zmenit skolu, ale skus vydrzat aspon rok, prvy semester je taky sok, hodnotit mozes az v tom druhom. Uz davno neplati, ze FEKT je elektro, FIT je programovanie.