Sice to je mírně OT, ale třeba to pomůže.
Přibližně před čtvrt rokem jsem NordVPN vyzkoušel (IPSec/IKE). Problém nastal, když US content na Netflixu, který byl bez VPN dostupný bez omezení, přestal být přes VPN dostupný úplně. Po odpojení byla dostupnost zcela v pořádku. Po chvíli bádání jsem narazil v oficiální dokumentaci na fakt, že specificky pro US content je potřeba mít nastavený exit node v jedné ze specifikovaných zemí (mj. třeba Něměcko a tuším UK). Jenže ani změna exit nodu nepomohla a tak jsem se obrátil na podporu. To, že Netflix (a potažmo spousta jiných poskytovatelů) provádí geo/blokaci exit vpn nodů, je dnes již tak nějak samozřejmost. Dospěli jsem tehdy k závěru, že v tomhle konkrétním případě je Netflix o krok napřed a NordVPN nedokáže navzdory jejich celkovému počtu exit nodů dostatečně rychle/technicky reagovat.
Vzhledem k tomu, že nefunkčnost byla zřejmá (navzdory tomu, že NordVPN na webu při objednávce deklaroval opak), přišel na řadu cash-back.
Co se rychlosti týče, obecně jsem neměl problém s maximální kvalitou (a to dokonce ani na velmi mizerném VDSL). Záleží mj. na peeringu, exit nodu a v neposlední řadě také na rychlosti připojení jako takového.