Hledám program na vizualizaci nápadů

Hledám program na vizualizaci nápadů
« kdy: 04. 06. 2011, 11:34:36 »
Zdravím. Rád bych napsal knihu, prózu. Před tím, než něco napíšu si chci vymyslet kostru. Mám spousty nápadů a hledám možnost, jak je vizualizovat. Myslím, že psaní není až tak vzdálené od programování, aby neexistoval nějaký, pro mně k tomuto vhodný, nástroj.

Rád bych nějaký software, ve kterém se dají vizualizovat objekty (postavy), vztahy mezi nimi, interakce, vlastnosti a další spousty věcí, co mně teprve napadnou. Některé prvky můžou obsahovat docela dost textu, tak kladu důraz na přehlednost.

Přemýšlel jsem nad mindmapami, jako je například FreeMind. Ale nevím, jak dobře v tom jdou zapisovat například ty objekty a jejich vlastnosti, nebo vztahy mezi nimi. Potom mně ještě napadlo něco jako ER diagramy. Ale jedinej software, co na ER znám je určenej k vývoji databází a to jaksi není moc to, co chci.

Vím, že by to šlo všechno nahradit klasickou tužkou a papírem, ale jak se znám, tak bych v tom měl za chvíli  bordel. Proto hledám něco přehlednějšího. Ideálně s možností verzování.
Díky za odpovědi.
« Poslední změna: 04. 06. 2011, 12:18:46 od Petr Krčmář »

JS

Ja bych asi zustal u tech mind map, to co chcete by mozna jeste zvladl nejaky genealogicky software nebo analyticky jako Palantir.

Uvazte to takhle: Budete pozadovat, aby si i ctenar poridil takovy software, aby se vyznal ve vasi knize?

iwtu

dvdmchl

Kdysi jsem si hrál s tímhle: http://www.spacejock.com/yWriter.html
Ale nejedná se přímo o vizualizaci. Nicméně umožňuje mít rozpracované postavy, vztahy mezi nimi, přeskakovat mezi scénama. Napsat si schéma příběhu atd.

Jinak platí stará známá pravda: "Co neumíš udělat na papíře, to nezvládneš ani na kompu."

belzebub

Re: Hledám program na vizualizaci nápadů
« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2011, 13:37:31 »
Ja osobne si myslim ze nejlepsi varianta je bila tabule - fixkama si namalujes nejaky schematko, houbickou umazes co se ti nelibi, zmenis to, vemes fotak, cvak (tj. mas verzovani) - a pritom ti to porad umoznuje delat cokoliv - tj. nestravis pul hodiny hledanim jak se v tom kterym sw dela oboustranna sipka...
Ale chce to aspon 1.5x1m velkou..

Re: Hledám program na vizualizaci nápadů
« Odpověď #5 kdy: 04. 06. 2011, 14:05:01 »
Díky za odpovědi. Nejvíc se mi asi líbí ten yWriter. To s tou tabulí taky není špatný. Ale já si to představuju jako dlouhodobej projekt a na to mi lepší přijde nějakej ten program.

Potřebuju prostě uchovávat komplexní, různě provázaný nápady abych z nich za nějakou dobu mohl vybrat ty dobrý a nějak to dát dohromady. A chci to mít nějak strukturovaný, aby byly vidět reference a to nebyla hromada balastu. Vážně mi to až moc připomíná vývoj software  :)