ThinkPad repasovaný nebo raději nový?

Re:ThinkPad repasovaný nebo raději nový?
« Odpověď #75 kdy: 13. 10. 2020, 21:03:31 »
Díky za názory. Zvážím , co s tím dále.

Ještě doplním několik mých postřehů na Thinkpad x1 carbon 4 gen. Třeba to někomu pomůže při rozhodování při koupi tohoto modelu:

výkon: hodnotím jako průměrný, mám model s procesorem Intel I5 a z výkonu noťasu jsem trochu zklamaný. Zatím jsem testoval jen v nainstalovaných win10 a trochu v Manjaro Gnome a Ubuntu z live verzí.  Např. při přehrávání videí na youtube měl noťas po chvíli celkem problémy, ventilátor běžel naplno a dostal jsem ho do stavu, že při vypisování do vyhledávače na youtube se písmena ve vyhledávači zobrazovala se spožděním, co mně tedy hodně nemile překvapilo. Ale uznávám, že se jedná o noťas určený spíše pro kancelářské účely. Při méně náročných činnostech ale noťas běží rychle.

display :
Úhlopříčka 14 palců, FullHD 1920 x 1080, svítivost 300 nits: hodnotím jako vynikající (když tedy pominu to poškrábání), vynikající barvy, uvažoval jsem i o výšším rozlišení, ale tohle FullHD je naprosto vyhovující.

klávesnice : vynikající, podsvícení dvě úrovně, není co dodat.

touchpad a trackpoint : hodnotím jako velmi dobrý.

hmotnost notebooku je asi 1,2 Kg , na přenášení hodnotím jako velmi dobrý.

Molex1

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 14. 10. 2020, 12:26:41 »
Ahoj,
pokud hodnotíš ten výkon ve windows tak:
Nedělej webovky v EDGE nebo INTERNET EXPLORER (oboje je nepochopitelně pomalé) ale třeba v Chromu (vím že Edge jede na stejném jádře ale chová se to o poznání hůř)
Mrkni do nastavení napájení, a dej buď rovnováha nebo max. výkon... pak prosím prověř ;) nezdá se mi aby toto dělala i5ka... a to mám doma druhou a třetí generaci (cca 7 let staré stroje a toto nedělají)
máš SSD?

« Odpověď #77 kdy: 14. 10. 2020, 12:54:07 »
Ahoj,
pokud hodnotíš ten výkon ve windows tak:
Nedělej webovky v EDGE nebo INTERNET EXPLORER (oboje je nepochopitelně pomalé) ale třeba v Chromu (vím že Edge jede na stejném jádře ale chová se to o poznání hůř)
Mrkni do nastavení napájení, a dej buď rovnováha nebo max. výkon... pak prosím prověř ;) nezdá se mi aby toto dělala i5ka... a to mám doma druhou a třetí generaci (cca 7 let staré stroje a toto nedělají)
máš SSD?

Ahoj, Zkoušel jsem to v Edge. Teď jsem koukal na to nastavení napájení a je tam nastavená rovnováha.  Skutečně to tak je. Naprostá většina webovek chodí svižně ale konkretně s youtube to mělo docela problém. Otestoval jsem to i v Manjaru I3 live verzi a tam noťas pracuje bleskurychle.
I to Youtube v Palemoonu je velmi rychlé a bez problémů. Ještě doplním, že jsem to testoval na rozlišení videí 1080.

Ty Windows asi budou všeobecně velký žrout výkonu. Ještě mně napadlo, jestli se třeba zrovna neinstalovaly nějaké aktualizace, to by mělo taky vliv na výkon. Ale víc bych to asi něřešil, budu tam instalovat Linux.

Logik

• 1 031
    • Zobrazit profil
« Odpověď #78 kdy: 14. 10. 2020, 13:09:53 »
Blbej dotaz, ale máš tam isntalovaný drivery ke grafice? To totiž vypadá, jako by Ti to ve winech jelo softwarově.

« Odpověď #79 kdy: 14. 10. 2020, 13:14:24 »
Zvažoval jsem, co s tím noťasem dál. Zvažoval jsem pro a proti a nakonec jsem se rozhodl, že si ten noťas nechám.  Do budoucna po záruce ten display nechám vyměnit.

Ná závěr ještě uvedu, že jsem kupoval tento noťas : https://www.gigacomputer.cz/zbozi/1193554-lenovo-thinkpad-x1-carbon-4th-gen.html

« Odpověď #80 kdy: 14. 10. 2020, 13:18:59 »
Blbej dotaz, ale máš tam isntalovaný drivery ke grafice? To totiž vypadá, jako by Ti to ve winech jelo softwarově.

Je to možný, že tam nejsou, protože to zkouším ještě neaktualizovaný. Já se těmi Windows nechci moc zabývat, budu tam instalovat Linux. Ale jestli chceš, tak ty Windows ještě z aktualizuju a zkusím to znovu. Jak poznám ve Windows, že to má ty správný drivery?

Molex1

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: 14. 10. 2020, 17:40:39 »
Já proti Windows na mém ThinkPadu L540 nemohu říct půl slova... Desítky jsou krásně odladěné, vše je bleskurychlé... naopak na Linuxu jsem měl nějaké problémy s probouzením, nereagování trackpointu/trackpadu atd... určitě by to šlo pořešit, ale fakt nemám moc důvod... 

« Odpověď #82 kdy: 14. 10. 2020, 18:29:42 »
Já proti Windows na mém ThinkPadu L540 nemohu říct půl slova... Desítky jsou krásně odladěné, vše je bleskurychlé... naopak na Linuxu jsem měl nějaké problémy s probouzením, nereagování trackpointu/trackpadu atd... určitě by to šlo pořešit, ale fakt nemám moc důvod...

Jo v pohodě, však je jen dobře, že je víc OS a každý si vybere, co mu vyhovuje. :)

Logik

• 1 031
    • Zobrazit profil
« Odpověď #83 kdy: 14. 10. 2020, 23:57:16 »
No, v desítkách by se aspoň nějaký rozumný drivery měli instalovat samy. Ale "kvůli mně" se s tim neštvi, já to nepotřebuju vědět, to jen kdyby to bylo pro něco Tobě. Jinak jaký tam jsou drivery by Ti mohlo říct třeba:https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005589/graphics.html

« Odpověď #84 kdy: 15. 10. 2020, 01:37:26 »
No, v desítkách by se aspoň nějaký rozumný drivery měli instalovat samy. Ale "kvůli mně" se s tim neštvi, já to nepotřebuju vědět, to jen kdyby to bylo pro něco Tobě. Jinak jaký tam jsou drivery by Ti mohlo říct třeba:https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005589/graphics.html

Systém ( win10 ) jsem aktualizoval, ale je to stejné, s youtube to má problém. A zase se mi podařilo, že to psalo písmena ve vyhledávači youtube se zpožděním, jak to bylo přetížené. Je to divné. Je možné, že je někde něco v nastavení špatně nastavené, fakt nevím ale moc se mě to už nechce hledat, když to nebudu používat. To napájení jsem zkontroloval a je tam nastavená rovnováha.

« Odpověď #85 kdy: 15. 10. 2020, 02:39:59 »
Ještě doplním můj předchozí příspěvek, teď jsem to ještě znovu testoval v Manjaro Gnome v live USB, v prohlížeči Firefox, a youtube tam chodí bleskově, v pohodě to přehrává i 4K videa.

Molex1

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #86 kdy: 15. 10. 2020, 05:46:14 »
Zkus to prosím ještě pod windows také v tom Firefoxu nebo chromu... Já měl podobné výsledky s Edgem...

« Odpověď #87 kdy: 15. 10. 2020, 17:12:31 »
Zkus to prosím ještě pod windows také v tom Firefoxu nebo chromu... Já měl podobné výsledky s Edgem...

Tak jsem ještě nainstaloval Firefox ve Win10 a už to Youtube chodí rychle a bez problémů. Teď jsem cvičně přehrál pětiminutové video v rozlišení 1080 a naprosto bez problémů, ventilátor není vůbec slyšet, v Edge by už svištěl naplno.  :)
Vypadá to tedy na problém prohlížeče Edge.