Používám Thinkpady ve firmě snad 20 let a maximální spokojenost. I ty prastaré ještě slouží, kromě baterie jediný servis výměna peckové baterky na boardu.
Řada T je ještě “IBM”, stejně to pro ně Lenovo vyrábělo odedávna, ještě než jim to IBM prodalo.
Teď mám T560 a nic jiného bych nechtěl. Má to matný displej a numerickou klávesnici, Ideapad apod je už čínská konstrukce. Ještě taky frajeři u nás mají řadu X, ale na mne je to moc babské a nevidím na to.
Originál Thinkpady jsou velmi odolné, synek jednou R-kem mrštil vzteky o zem a jediný důsledek byl jedna vypadená čepička klávesy. Taky na ně svého času IBM nechalo novináře na prezentacích stoupat, ale ty kkti pak po nich dupali a to už bylo moc. Mmch trvanlivost NB dělají klouby k displeji, v případě Thinkpadu T kovové. Taky je fajn, že když T poleješ vodou, pokud je neobrátíš, tak to vyteče a moc neuškodí. V mém případě stačilo to vysušit na hajzlu pod fukarem. Je to zkrátka vymakané.
Tedy moje rady: řada T ev karbonový X, zbytečně drahý.
Za mne je výhoda Thinkpadů T matný displej buď 14” palců/1920 když dobře vidíš, já už musím mít 15” /1920 ale v pohodě ho unesu :-)
Zaměřil bych se dle peněz hlavně na procesor. Velikost disku neřeš, za pár tisíc tam dáš mnohem větší SSD, třeba Intel, v originální konfiguraci jsou větší disky moc drahé a stejně je to Samsung. Dtto paměti. Jestli ale hodláš řešit maličkosti typu MicroSD card reader, tak hodně štěstí.
Do repasu bych nešel, ne kvůli kvalitě repasu, ale kvůli morální zastaralosti. Tyhle věci se kupují s výhledem do budoucna.