Grafika ve Windows

qelurg

• 377
    • Zobrazit profil
Grafika ve Windows
« kdy: 29. 09. 2020, 21:29:07 »
Ve Windows 10 se snažím spustit aplikaci Noutee, což je výuková aplikace pro hudební nauku.

Děti mají notebook Lenovo V330, ve kterém jsou dvě grafiky, Intel UHD Graphics 620 (i5-8250U) a Radeon 530.

Při spuštění Noutee obdržím chybové hlášení: Failed to create OpenGl context for QSurfaceFormat a rada, že mám nainstalovat OpenGl 2.0 nebo vyšší.

Ovládací panel Radeonu hlásí OpenGL Version: 26.20.11000.14736 a OpenGL API Version: není k dispozici. Mám staženy nejnovější ovladače Adrenalin 2020 20.9.1.

OpenGL Extensions Viewer hlásí: OpenGL Version: 4.6 a OpenGL Driver: Intel Graphics Drivers 26.20.100.7812. 1-21-2020.

Jestli tomu rozumím, tak Radeon OpenGL nepodporuje nebo nevím, že musím ještě někde něco nainstalovat či nastavit. A Noutee se neumí samo přepnout na Intel grafiku, jako to umí OupenGL Extension Viewer. Jde k tomu nějak přinutit nebo co s tím?

Děkuji za rady.

qelurg

• 377
    • Zobrazit profil
Re:Grafika ve Windows
« Odpověď #1 kdy: 29. 09. 2020, 21:44:49 »
Doplňující informace.

Když ve správci zařízení vypnu Radeon 530, tak žádná změna, nefunguje to ani s Intelem.

Když ale vypnu Intel UHD Graphics 620, tak Noutee spustit jde. Nicméně OpenGL Extensions Viewer hlásí, že se používá adapter GDI a OpenGL 1.1. Spuštěná kontrolní hra je velmi trhaná, takže se nepoužívá ani ten Radeon a nebo má nefunkční akceleraci. Takže já vlastně nechápu, co se v tom počítači děje a kdy se používá jaká grafika ani jak to zjistit.

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30. 09. 2020, 00:37:43 »
Citace
AMD Radeon 530 supports Mantle, DirectX 12, OpenGL, Vulkan and OpenCL 1.2

Takže to chce dát dohromady drivery. Není důvod, proč by Radeon neměl jet s OpenGL.

« Odpověď #3 kdy: 30. 09. 2020, 09:30:46 »
Třeba si to nerozumí s těmi dvěma kartami, zkus pro ten program vynutit aby jel na té jedné konkrétní grafice (začal bych tou radeon). Ale nejsem si ale jist kde to nastavit, možná naklikat v sw pro grafickou kartu nějaký "herní" profil pro tu konkrétní aplikaci, nebo vygooglit.

Jednou mi to v podobné situaci pomohlo.

qelurg

• 377
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 01. 10. 2020, 21:39:20 »
Citace

Takže to chce dát dohromady drivery. Není důvod, proč by Radeon neměl jet s OpenGL.

No, ale já mám stažené ty nejnovější. Oslovil jsem výrobce, poslal mu screenshoty a nereaguje.

qelurg

• 377
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 01. 10. 2020, 21:40:46 »
Třeba si to nerozumí s těmi dvěma kartami, zkus pro ten program vynutit aby jel na té jedné konkrétní grafice (začal bych tou radeon). Ale nejsem si ale jist kde to nastavit, možná naklikat v sw pro grafickou kartu nějaký "herní" profil pro tu konkrétní aplikaci, nebo vygooglit.

Jednou mi to v podobné situaci pomohlo.

To jsem přece udělal, viz doplňující informace a vypnutí nejprve jedné a potom druhé grafiky ve správci zařízení.

ByCzech

• 1 861
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. 10. 2020, 02:30:29 »
Citace

No, ale já mám stažené ty nejnovější. Oslovil jsem výrobce, poslal mu screenshoty a nereaguje.

Zkusit tohle:

https://www.amd.com/en/support/kb/faq/gpu-601

A nainstalovat ovladače znovu.