"Backlight bleeding" u ThinkPadu E14 (250 nits)

EnsiM

"Backlight bleeding" u ThinkPadu E14 (250 nits)
« kdy: 25. 09. 2020, 20:24:29 »
Zdra­vím.

Po­tře­bo­val bych se vás ze­ptat na "bac­kli­ght ble­e­ding" u 250 nits dis­ple­je. Dnes jsem si za­kou­pil Thin­k­Pad mo­del E14 Gen 2 a po vy­zkou­še­ní čer­né­ho po­za­dí ob­ra­zov­ky jsem se ne­sta­čil di­vit. Po stra­nách dis­ple­je jsou bí­le fle­ky. Za­sí­lám fot­ky k po­sou­ze­ní:
https://ibb.co/album/f4cVqH

Va­dí to pou­ze při sle­do­vá­ní fil­mů a všu­de tam, kde na ce­lé ob­ra­zov­ce fi­gu­ru­je čer­né po­za­dí. Mys­lí­te, že je to jas­ný dů­vod pro vrá­ce­ní no­te­boo­ku "14­den­ní lhů­ta)? Vím, že je to do­ce­la ty­pic­ký pro­blém u Le­no­va s dis­ple­ji 250 nits. Se­tka­li jste se s tím? Mám zná­mou, kte­rá má no­te­book od spo­leč­nos­ti HP rov­něž s 250 nits, ale ani je­den bí­lý flek na něm ne­má. E14 je dle mě per­fekt­ní no­te­book, moc se mi lí­bí, ale mo­men­tál­ně sil­ně zva­žu­ji, jest­li jsem ocho­ten ta­ko­vý ne­pří­jem­ný "pro­blém" ig­no­ro­vat. Těch­to no­te­boo­ků jsem ob­jed­nal 2 ku­sy a u dru­hé­ho ntb je ten­to pro­blém o ně­co mír­něj­ší (2-3 bí­lé fle­ky). Ten prv­ní mě však zá­sad­ně štve.
Při vrá­ce­ní a za­kou­pe­ní no­vé­ho stej­né­ho ty­pu opět ne­mám jis­to­tu, že to ne­bu­de hor­ší a hor­ší...
A aby toho nebylo málo, mezerník na klávesnici při stisku vrže...

Dí­ky za pří­pad­né ra­dy.

by_cx

• 290
    • Zobrazit profil
Re:"Backlight bleeding" u ThinkPadu E14 (250 nits)
« Odpověď #1 kdy: 26. 09. 2020, 13:34:24 »
Prakticky každý stolní monitor, co mám doma nebo v kanceláři, tím více či méně trpí. Je to podle mě vlastnost levných panelů. Jedinou výjimkou je můj notebook HP Envy x360 13" se 400 nit panelem, kde to skoro nepozoruji. Asi by se ti podařilo to reklamovat, ale pokud to vidíš maximálně při bootu systému, tak jako já, tak bych se na to vybodl.

« Odpověď #2 kdy: 26. 09. 2020, 14:40:49 »
pokuds to kupoval pres net a ne na firmu tak to muzes vratit do 14 dnuch bez udani duvodu. fleky nefleky :)

EnsiM

« Odpověď #3 kdy: 26. 09. 2020, 18:53:16 »
Díky. Jsem si 14denní lhůty vědom. Potom bych však musel vzít variantu T14, což je podstatně dražší (cca 7 - 11 tisíc dle CPU).

Jedna věc mi však stále nesedí. Kromě otravné vrzající klávesy mezerníku má můj ntb E14 2letou záruku u společnosti, ve které jsem ho zakoupil, avšak přímo u Lenova se jedná pouze o 1roční servis/záruku. Proč tomu tak je u nižších ThinkPad modelů, jakým je řada E? Např. u T14 je rovnou 3letá záruka. Obávám se, že mi něco uniká, ale ještě nevím co. Že by mi měl E-model do roka odejít? Jak spolehlivé tyto řady vlastně jsou, když se jich samotné Lenovo, v případě záruky, tak brzo vzdává?
« Poslední změna: 26. 09. 2020, 18:57:21 od EnsiM »

« Odpověď #4 kdy: 26. 09. 2020, 19:37:05 »
Bych to neřešil. Můj MacBook s retina displayem to dělá taky. Během bootu na chvíli vyhulí podsvícení na plno a když je obrazovka "černá", tak to vypadá podobně, jak na těch fotkách. Jak to ale najede a podsvícení si sedne na normální hodnotě, tak už to ničemu nevadí, není to vidět. Ani u filmů v nočních scénách.

Samozřejmě fotky zkreslují, takže v reálu to na tom laciném Lenovou může vypadat hůř.

Jinak pokud to budeš chtít vrat, tak do 14 dnů bez udání důvodů. Kecy o flecích si odpusť, to už není bez udání důvodů, ale nespokojenost s nějakou vadou a to by pak mělo projít servisem.

EnsiM

« Odpověď #5 kdy: 27. 09. 2020, 13:34:48 »
A nevěděli byste, prosím, jak to řešit s tím vrzajícím mezerníkem? To je u levných modelů Thinkpadů běžné?

« Odpověď #6 kdy: 27. 09. 2020, 16:15:48 »
Ahoj, ja mam Thinkpad E430 (kupovany v rok uvedenia), takze teraz moze mat cca 7 rokov. Zaruka je na neho standardne 2 roky a reklamoval som aj v autorizovanom service Lenova mimo miesta nakupu bez problemov cca po 1.5 roku.

V servise sa prislo, ze mal nejaku chybnu maticnu dosku a cpu, takze mi to bez problemov vymenili a odvtedy nepozorujem ziadne problemy a dufam, ze mi odide uz lebo chcel by som kupit nieco lepsie ale chyba mi nejaky dobry dovod.

m1x

« Odpověď #7 kdy: 28. 09. 2020, 14:42:36 »
Připadá mi, že kvalita jde průběžně dolů. Pár let už jsem noťas nekupoval, nevím co cpou lidem teď, ale tohle už bych asi neakceptoval. Většinou nespěchám, takže bych ze zvědavosti zkusil jiný kus, podobný nebo stejný model ještě jednou.

Chtělo by to na obrazovce kousek boot textu nebo tak něco. Podle fotek těžko soudit, ale zdá se mi to na jakýkoliv ThinkPad opravdu moc. Je to výrazné i při cca 20% podsvitu, nebo jen naplno?

Vrzající mezerník bych jim omlátil o hlavu hned.

EnsiM

« Odpověď #8 kdy: 28. 09. 2020, 20:46:50 »
Je to výrazné i při cca 20% podsvitu, nebo jen naplno?

Je to výrazné pouze naplno a u tmavých scén. Nijak to neruší u práce, jen u sledování filmů a tam, kde figuruje černé pozadí. Není to tak strašné, jen jsem z toho mírně zklamaný. Přeci jen 22 tis. jsou také peníze a těžce vydřené.

Vrzající mezerník bych jim omlátil o hlavu hned.
Tento problém v případě ponechání notebooku budu určitě reklamovat. Věřím, že s tím nebudou dělat problémy...

Dlouho jsem totiž zvažoval variantu ThinkPad T14 s Ryzenem, ale u nás jsou zcela vyprodané (stejně jako můj E14). Jen si stále nejsem jistý, zda-li to za ten příplatek (cca 11 tis.) doopravdy stojí...