arrange
... A jestli kontrolouje i spravnost zapisu na disk v cili pri kazdem behu, to tu resime.
Urcite nekontroluje bez -c kontrolni soucty zdroj-cil u souboru, ktere se neprenasi - jmeno a timestamp zdroj-cil souhlasi, tak se ty soubory neresi. Ale jestli kontroluje spravnost zapisu na disk prenasenych souboru ? Urcite kontroluje spravnost prenosu po siti. Kontrolni soucty pak by mel kontrolovat nejmene sam proces zapisu na HDD.
Az takhle jo, to se ti fakt menil obsah souboru, to velke zmeny, nebo jen zmeny par bajtu ?
Ja pouzivam klasicky HDD na notasu, popr. extreni HDD. Zatim se mi to nikdy nestalo - zmena dat bez toho, aby to hodilo chybu cteni-zapisu. Kdyz se zacal podelavat disk a byla chyba cteni-zapisu, tak se to cele hodilo do read-only, nebo proste soubor nejde precist. Zatim jsem nezazil ODHALENOU zmenu dat na HDD. U archivu napriklad i mala zmena odrovna cely archiv, u textu, obrazku, videa malou zmenu nepoznas. Zmenu bit jen jednoho bajtu ve skriptu nemusime rozebirat, muze udelat paseku:
cd ${cesta}
rm -fr *
nebo
cd ${cista}
rm -fr *
HDD, SDD, USB klice by meli mit pri cteni-zapisu kontrolni soucty, ktere odhali vadny sektor a chybny zapis-cteni, tedy pozkozena data (data corrupt). Nechytnou ale vsechno, pri velkem mnozstvi dat se obcas bit-flip (zmena bajtu-bitu) obevi. Snad jednou za X stovek GB jsem nasel. SD karty snad ani tyto kontrolni soucty nemaji (nebo jiny mechanizmus nemaji), nebo jsou ty kontrolni soucty maji SD karty slabsi bych spis rekl. To uz je ale mimo rsync.
Verze s -c ochrani-odhali spatne soubory v cili (podelany disk), bez -c neprenese podelane soubory ve zdroji a v cili zustanou spravne. Ale Pri vadnem sektoru by se mela ozvat chybn hlaska ze nejde cist-zapisovat, pri chybnem zapisu se disk hodni do read-only a stop. NE zapsat jina data.