Hosting pre vlastnu CDN siet

Hosting pre vlastnu CDN siet
« kdy: 10. 08. 2020, 13:23:36 »
Hladam poskytovatela VPS alebo zeleza pre tvorbu vlastnej siete CDN. Konkretne mi ide o neobmedzeny prenos dat a minimalne gigove, nezdielane, pripojenie. Idealne ak by poskytovatel bol vo viacerych datovych centrach po celom svete a mohol som tak vsetko riesit cez jednu firmu.

Re:Hosting pre vlastnu CDN siet
« Odpověď #1 kdy: 10. 08. 2020, 14:11:11 »
K tomu mám jedinou radu – nedělejte to, použijte některou z existujících služeb. Když se musíte takhle ptát, nemáte znalosti na to, abyste takovou síť dokázal provozovat. Najít poskytovatele (v množném čísle) pro hostování je ten nejmenší problém. Například před tím, než budete hledat poskytovatele, musíte najít lokality (z pohledu internetu), kde budete mít jednotlivé uzly – a pak budete hledat poskytovatele v těchto lokalitách.

RDa

• 2 824
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 10. 08. 2020, 15:29:14 »
... minimalne gigove, nezdielane, pripojenie ...

To je na CDN ponekud malo, nebo snad budete sdilet textaky a la pastebin?

Pokud se bavime o CDN, tak je tam to pismenko N... tudiz idealne v kazdem state / kazdom NIX-like uzlu jeden server.
Kolik tech lokaci potrebujete a co budete distribuovat?

(a taky me prijde ze pokud se nekdo tak blbe pta, tak netusi rozdil mezi housingem a cdn :)

« Odpověď #3 kdy: 11. 08. 2020, 16:31:47 »
... minimalne gigove, nezdielane, pripojenie ...

To je na CDN ponekud malo, nebo snad budete sdilet textaky a la pastebin?

Nevíte, jaký plánuje traffic. A nějaké relativně malé obrázky vám na menším projektu gigabit za vteřinu opravdu nedají. Pokud nepotřebuje obsluhovat tisíce stokilových nenacachovaných requestů každou vteřinu což třeba na nějakém menším e-shopu (do padesátí aktivních uživatelů v jednu chvíli) fakt nepotřebujete. A to ještě docela aktivních.

(a taky me prijde ze pokud se nekdo tak blbe pta, tak netusi rozdil mezi housingem a cdn :)

Jak víte, co vlastně vyvíjí? V životě jsem už vymyslel hodně podivných projektů s různými pozoruhodně zvláštními požadavky.

« Odpověď #4 kdy: 11. 08. 2020, 16:49:08 »
CDN se nebuduje pro malý provoz, ale pro značný provoz. Pokud mám malý provoz, stačí mi jeden hosting, pokud potřebuji stabilní latence celosvětově, pořídím si více malých hostingů v dané lokalitě, pokud potřebuji celosvětovou dostupnost pro hodně dat, pořídím si CDN. Říkat hostingům napříč kontinenty CDN je už hutná inflace terminologie, viz i popis CDN na wiki.

K dotazu, mrkni na digitalocean.com, vultr.com, Azure, AWS, Google Cloud, OVH a další globální poskytovatele.

« Odpověď #5 kdy: 11. 08. 2020, 16:58:43 »
Ne každý kdo si myslí, že potřebuje CDN, ji opravdu potřebuje. Pokud ano, dá se to koupit jako služba, vyvíjet  vlastní nedává většinou  smysl. https://cs.wikipedia.org/wiki/Content_delivery_network#Komerční poskytovatelé CDN