Cena za záchranu dat

Trident

Re:Cena za záchranu dat
« Odpověď #30 kdy: 17. 11. 2012, 11:49:07 »
To by mě zajímalo, jak takové firmy pracují, čím to zachraňují?
Na obrázku je pán s mikroskopem, ten tak maximálně, diagnostikuje povrch plotny, ale data musí něčím vytahovat, určitě ne očima.
Podle mých domácích pokusů, ani jeden sw neumí vše, každý používá odlišné algoritmy.
Velmi odrobnou analyzu povrchu delaji akorat vyrobci hdd pri vyvoji. Pak uz jenom kdyz jsou opravdu naka dulezita data. Ale to se pri tech kapacitach dneska nevyplati protoze je to setsakramentsky pomale.

IMHO ten pan paji nebo neco pripojuje k desce. Povrchy ploten se normalne "analyzuji" pouhym okem nebo lupou. A to stylem tady je to poskrabany, tady ne.  Slaby mikroskop se pouzije na zjisteni jak je na tom hlava a sestelovani hlav vuci plotnam. No taky opravovat ty notebookove disky pouhym okem bych fakt nechtel:)

Drasar

« Odpověď #31 kdy: 17. 11. 2012, 16:25:17 »
Ja jsem pred rokem a pul potreboval u plne funkcniho disku odmazat jeden atribut ze SMARTu. Zaslal jsem poptavku cca prvnim peti firmam, co jsem nasel pres google. Zajimave je, ze vetsina si rekla o castku, ktera mnohdy i nekolikanasobne prevysovala cenu noveho disku. Az na Elsin, kde mi to udelali za 200 Kc na pockani :) Rozdil mezi nejnizsi a nejvyssi castkou byl cca 10000. Tim jsem chtel jenom rict, ze nekdy se vyplati obehnout par firem a porovnat nabidky.

Trident

« Odpověď #32 kdy: 18. 11. 2012, 11:50:22 »
Ja jsem pred rokem a pul potreboval u plne funkcniho disku odmazat jeden atribut ze SMARTu. Zaslal jsem poptavku cca prvnim peti firmam, co jsem nasel pres google. Zajimave je, ze vetsina si rekla o castku, ktera mnohdy i nekolikanasobne prevysovala cenu noveho disku. Az na Elsin, kde mi to udelali za 200 Kc na pockani :) Rozdil mezi nejnizsi a nejvyssi castkou byl cca 10000. Tim jsem chtel jenom rict, ze nekdy se vyplati obehnout par firem a porovnat nabidky.
Jaky smysl ma odmazat atribut?  Mas na mysli hodnotu nebo polozku?
Kdyz si vybavim nejake mozne scenarem, tak stale je ekonomicky lepsi koupit disk novy a ten stary odlozit na nekriticka data.

KapitánRUM

« Odpověď #33 kdy: 18. 11. 2012, 12:32:43 »
Odmazat asi protože mu třeba server s tím diskem nechtěl nastartovat bez potvrzení.
(Pokud SMART hlásí chybu, může být znemožněný start server.)
V některých RAID polích můžou být redundantní dva disky nebo jeden může být použitý jako spare.
....dojíždíš starý HW, nechceš do něj dát ani korunu a řekneš si: Jak se objeví první vážnější problém, objednávám nový server, ale do té doby ještě pojedu na tomhle.

KapitánRUM

« Odpověď #34 kdy: 18. 11. 2012, 12:36:20 »
App, tohle jsem viděl u RAID 5, kdy jako SPARE byl použitý disk o rozdílné kapacitě (větší) i rychlosti (menší), prostě na dojetí.
Admin taky čekal, až dojde k té památné chvíli, kdy bude použitý spare disk, že hned koupí nový server.
Tenkrát čekal až přijdou servery s Core i7, které už byly uvedené, ale ještě ne nabízené.

Drasar

« Odpověď #35 kdy: 19. 11. 2012, 22:06:06 »
Ano, byla to hodnota atributu, napsal jsem to nepresne. NAS mel pri zapnuti jaksi problem s napajenim (roztacenim) disku. Takze se mi do Spin Up Time dostala nepekna cisla, ovsem chybou NASu, nikoliv disku. A kdyz uz disk nabehnul, tak si NAS "stezoval", ze se mu ten disk nelibi. Po reklamaci NASu jsem chtel ten atribut vycistit.

Trident

« Odpověď #36 kdy: 20. 11. 2012, 00:52:21 »
Ano, byla to hodnota atributu, napsal jsem to nepresne. NAS mel pri zapnuti jaksi problem s napajenim (roztacenim) disku. Takze se mi do Spin Up Time dostala nepekna cisla, ovsem chybou NASu, nikoliv disku. A kdyz uz disk nabehnul, tak si NAS "stezoval", ze se mu ten disk nelibi. Po reklamaci NASu jsem chtel ten atribut vycistit.
Pevne disky si sice napajeni kontroluji, nicmene jen tak zbezne s velkymi tolerancemi. Pokud tedy dojde pri rozbehu ke kolisani vykonu na hranici failu a opetovnemu roztoceni, tak muze dojit ke zvetseni spin-upu ale nemusi to nutne znamenat problem. Ten parametr je tam primarne k tomu, aby se brzo zjistily mechanicke problemy v lozisku nebo na hrideli.
Hele neni to ten kram od Synology s nedostatecnym napajenim na druhym supleti? Ten shit uz nechci videt. A vyvojar je taky krava. Ma sledovat Spin-up Retry count kdyz uz.
Reseni smazani atributu je jako drbani levou nohou za pravym uchem.

KapitánRUM

« Odpověď #37 kdy: 20. 11. 2012, 00:59:25 »
Nestrašte, Synology fungujou dobře v hromadě aplikací  ::)
Dokonce i jejich iSCSI funguje dobře.

Trident

« Odpověď #38 kdy: 20. 11. 2012, 01:05:39 »
Odmazat asi protože mu třeba server s tím diskem nechtěl nastartovat bez potvrzení.
(Pokud SMART hlásí chybu, může být znemožněný start server.)
V některých RAID polích můžou být redundantní dva disky nebo jeden může být použitý jako spare.
....dojíždíš starý HW, nechceš do něj dát ani korunu a řekneš si: Jak se objeví první vážnější problém, objednávám nový server, ale do té doby ještě pojedu na tomhle.
Co je to za kram ze nenabehne po failu jednoho z disku? Jasne. Zdrzim boot,zakvikam, rozblikam service ledku a boot pokracuje. Pak posle os maila adminovi(nektere radice to umi i autonomne pres servisni kartu). Tot vse. Kraviny jako zamezeni bootu to zas vymyslelo ktere tele.
Takovy disk patri preventivne k odstaveni. Pokud nemam prachy na udrzbu, tak takovy reseni nepoustim. Vsechno ma nakou support timeline. Pokud se bojim, tak koupim spare disky do pole nebo na sklad. Pokud chci abych tam mohl vrazit cokoliv tak nedelam takovou kravovinu ze budu porizovat pole co chce identicky disk.
Jinak hw raidy prave kvuli takovymto kravovinam neprovozujeme ani na malych business resenich a na velkych enterprise resenich je raid mimo server nekde na malem poli ci SAN.
BTW: Z scsi disku se mi podarilo obvykle chyby odmazat pomoci beznych utilit.

KapitánRUM

« Odpověď #39 kdy: 20. 11. 2012, 01:24:07 »
...u Gréptrova kladiva to jsou ale ceny  ::) ::)

Drasar

« Odpověď #40 kdy: 20. 11. 2012, 16:12:14 »
Hele neni to ten kram od Synology s nedostatecnym napajenim na druhym supleti?
Trefa  ;)

Ed

« Odpověď #41 kdy: 21. 11. 2012, 09:44:44 »
Na trochu podobne tema - nevite, jestli nekdo (v Praze) dela prepis dat z 3.5" a 5.25" disket, a kolik to stoji? Koupit na Aukru mechaniky a stary komp je sice take moznost, ale co potom s tim kramem, ze ...

Ponteral

« Odpověď #42 kdy: 15. 12. 2012, 15:06:31 »
Ahoj, jsem rád, že zahlédl tenhle topic. Také mám podobný problém. Odešel mi disk v notebooku,což by problém nebyl, ale ve čtvrtek ráno připojím externí disk a nic. Myslel jsem, že s sebou šlehnu. Dva disky během 12 dní, to je pešek.

Jde mi o záchranu z externího disku. Fyzicky by měl být v pořádku, po připojení se v průzkumníku ani Total Commanderu neobjeví, je ale   vidět ve správci úložišť ale jako neinicializovaný a neznámý. Plotny se normálně točí, žádné pazvuky nevydává. Podle mě to je záležitost elektroniky. Za necelé dva roky měl pouze 240 hodin naběhaných.

Toť k problému. Koukal jsem po internetu na různé firmy, které se tím zabývají a nevím, jakou vybrat. Zatím jsou moji favorité Data Clinic a Data help. Co byste poradili? Případně nějakou jinou ještě? Koukal jsem, že tu lidi zmiňovali TDP-ontrack.  Samozřejmě také doufám, že to bude stát extrémně moc, ale mám tam data, o která nechci přijít a která jsou pro mě důležitá. Budu rád, za jakýkoliv názor, či radu. Díky všem.

Jenda

« Odpověď #43 kdy: 15. 12. 2012, 17:38:18 »
Ahoj, jsem rád, že zahlédl tenhle topic. Také mám podobný problém. Odešel mi disk v notebooku,což by problém nebyl, ale ve čtvrtek ráno připojím externí disk a nic. Myslel jsem, že s sebou šlehnu. Dva disky během 12 dní, to je pešek.

Jde mi o záchranu z externího disku. Fyzicky by měl být v pořádku, po připojení se v průzkumníku ani Total Commanderu neobjeví, je ale   vidět ve správci úložišť ale jako neinicializovaný a neznámý. Plotny se normálně točí, žádné pazvuky nevydává. Podle mě to je záležitost elektroniky. Za necelé dva roky měl pouze 240 hodin naběhaných.

Toť k problému. Koukal jsem po internetu na různé firmy, které se tím zabývají a nevím, jakou vybrat. Zatím jsou moji favorité Data Clinic a Data help. Co byste poradili? Případně nějakou jinou ještě? Koukal jsem, že tu lidi zmiňovali TDP-ontrack.  Samozřejmě také doufám, že to bude stát extrémně moc, ale mám tam data, o která nechci přijít a která jsou pro mě důležitá. Budu rád, za jakýkoliv názor, či radu. Díky všem.
Pokud je to elektronika, rozdělat. Uvnitř by měl být normální SATA konektor, na který se dá připojit.

Ponteral

« Odpověď #44 kdy: 15. 12. 2012, 19:39:10 »
No to jsem zkoušel a zapomněl jsem to napsat. Bohužel po vyndání disku z plastu jsem se zhrozil. Není tam totiž SATA konektor, ale disk má na PCB pouze micro USB.. ano slavné WD! Co jsem našel, tak oni jsou snad jediný kdo to takto dělá. Nevěděl by někdo ještě nějaký další postup? Případně poradit ohledně těch firem. Samozřejmě bych byl rád aby to nebylo extrémně drahé, pokud možno v rámci oboru levné, ale u kvalitní firmy. Díky