ČZU Informatika (Ing)

ČZU Informatika (Ing)
« kdy: 22. 07. 2020, 12:19:36 »
Zdravím,
byl jsem přijat na dvě navazující Ing. studia - Informatika na ČZU a Softwarové inženýrství na JČU. Druhý jmenovaný je obor nový, ale zajímala by mě ta informatika na ČZU.
Jak ten obor je náročný (pokud je dálkově), pokud u toho člověk pracuje na 3/4, případně celý úvazek? Máte někdo, prosím, zkušenosti? Jak moc jsou náročné semestrálky atd? Celkově by mě zajímalo, jaký jste měli případně pocit z toho studia během těch 2 let a jak je to organizovaný u dálkařů.

Děkuju ;) 

Skier

• 110
    • Zobrazit profil
Re:ČZU Informatika (Ing)
« Odpověď #1 kdy: 22. 07. 2020, 14:46:09 »
Zdravím,
byl jsem přijat na dvě navazující Ing. studia - Informatika na ČZU a Softwarové inženýrství na JČU. Druhý jmenovaný je obor nový, ale zajímala by mě ta informatika na ČZU.
Jak ten obor je náročný (pokud je dálkově), pokud u toho člověk pracuje na 3/4, případně celý úvazek? Máte někdo, prosím, zkušenosti? Jak moc jsou náročné semestrálky atd? Celkově by mě zajímalo, jaký jste měli případně pocit z toho studia během těch 2 let a jak je to organizovaný u dálkařů.

Děkuju ;)
S ČZU mám u dálkového studia zkušenost takovou, že mají dálkaře dost na háku a chovají se k nim jako k deňákům. Jde tedy o Provozně-ekonomickou fakultu, ale existuje možnost, že podobný přístup používají i na Informatice. Viděl jsem podklady na předmět Informační systémy ve veřejné správě a samosprávě, kterou na PEF vyučují z Informatiky, a bylo to peklo. Po ekonomech chtějí vědět takové nesmyslné detaily z architektury PC, tabletů a mobil, že se z toho chce člověku brečet.

Na PEF dálkařům odmítají vypisovat více termínů zkoušek, dálkové je organizované přes tzv. regionální konzultační střediska - to působí dojmem, že jde např z Jičína vystudovat ČZU. Opak je pravdou. Výuka probíhá formou víkendové nalejvárny jednoho předmětu, následně jeden zkouškový termín vypsaný do konzultačního střediska a zbytek většinou v Praze na ČZU. Tragédie.

L..

• 315
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 22. 07. 2020, 14:54:32 »
Nedávno u nás jeden absolvent informatiky (Bc.) na ČZU byl na pohovoru. Myslím, že dálkař (?) Jako bakalářku  dělal  nějaký web v Reactu na zobrazování jakýchsi statistických informací a přitom když jsme po něm chtěli, aby nám v Javascriptu napsal kus kódu na výpočet sumy pole čísel, tak naprosto netušil, kudy na to. Takže tolik asi ke kvalitě toho oboru.

« Odpověď #3 kdy: 22. 07. 2020, 21:44:09 »
Obor informatika na ČZU (Provozně-ekonomická fakulta) je směs ekonomiky a informatiky. Náročnost je nízká (proti FEL, UK atd.), do praxe tě nenaučí (to není chyba tohoto oboru, ale obecně IT). Dálkové studium je paskvil, spousty víkendových nalejváren, jak tady zaznělo, občas to ale skočí na pátek odpoledne nebo konzultačky pouze přes týden. Dělat to distančně s prací není snadné a ani škola k tomu nešla nikdy naproti.

Osobně bych neočekával, že mi vysokoškolák z oboru informatika napíše jakýkoliv kód na pohovoru, to ta škola moc neučí a není to cíl, někteří to umí, někteří ne. Lidi v IT s vejškou mají ale daleko lepší obecné znalosti a předpoklady zvládnout různou agendu.

Pracuji kolem databází a obrovský se hodí, že lidé znají náročnosti řadící algoritmů, struktury indexů, optimalizaci bitových operací, multibajt instrukce na cpu atd. Tohle ti samoukové často vůbec netuší a pak je to člověk musí učit. Tohle zase není u většiny pozic potřeba, takže je těžké to generalizovat.

L..

• 315
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 22. 07. 2020, 22:58:21 »
Nevím, kde jsi studoval, ale na FELu jsme toho nakódovali docela dost. Byly tam i předměty na programování přímo zaměřené. Ostatně nevím, jak by student dokázal pochopit třeba tu složitost programů, když by neuměl kódovat. Akorát by se mohl naučit zpaměti seznam:

- Bubble Sort: O(n^2)
- Quick Sort: O(n * log(n)),
- ...

A to je k ničemu.

Navíc dotyčný měl (údajně) programovací bakalářku, tedy programovat měl umět alespoň na základní úrovni. Ale možná ji dělal copy-paste ze StackOverflow...