Čím nahradit Arch?

Re: Čím nahradit Arch?
« Odpověď #30 kdy: 31. 05. 2011, 11:31:14 »
Jinak, na kolik času cca vyjde pravidelná údržba systému? Dejme tomu, že bych měl Openboxový desktop, k tomu aplikace z Gnome (berou si odtud mnoho závislostí), něco na Pythonu, pár vývojových nástrojů a pár běžných aplikací (Firefox, Thunderbird, MPlayer, ...)

Co se týče kompilace, nevidím to jako až takovou výhodu, radši použiju předkompilovanou verzi tam, kde to půjde. Hlavně u často se měnících věcí. Do vyhazování zbytečností z jádra se mi až tak moc nechce, leda pomocí sktirpu, který by proscannoval hardware a přednastavil kernel.

Tebe udrzba vyjde minimalne. Pocitac kompiluje za tebe a ty muzes porad delat co chces a nestaras se. Obcas jen musis obslouzit nove configuraky, ktere by chtely prepsat nektere aktualni a na to ma gentoo tool, ktery ti to usnadni. Nejvice casu ti zabere pocatecni instalace a vyladeni vsech USE flagu pro tvuj system. Potom uz nic neresis, leda by se objevilo neco, co nutne vyzaduje zapnout nejaky flag, ale to ti hned vypise.

Rikas, ze kompilaci nevidis jako vyhodu? Ale to je prece ta nejvetsi vyhoda. Diku use flagum nastavis zavislosti, takze si do systemu nezatahas hromadu balastu, ktery nepotrebujes, programy nebudou kompilovane proti hromade nechtenych veci, budou mensi a diky optimalizaci rychlejsi. Na mem pocitaci je treba rozdim mezi Archem (coz povazuji za jedno z nejsviznejsich package dister) a Gentoo znatelny co se tyce reakci celeho DE a systemu. Alespon na 64bit.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #31 kdy: 31. 05. 2011, 11:45:58 »
Jen pár drobností k tomu Gentoo:
Počáteční rozběhnutí na novym HW (první instalace) je pro začátečníka na jeden celej den. Nejhorší je rozject jádro, pak už jen jednoduchý věci jako nastavení sítě, use flagy, ... brnkačka
Problém může nastat při instalaci X serveru, případně ovladačů grafiky (vždycky to nějak pojede, ale rozject to na plnej výkon neni občas sranda - doporučuju dopředu pročíst jak na tu konkrétní grafiku, musí se konkrétně nastavit jádro)
Od prvního rozběhnutí systému se všim všudy je všechno pohodička

Pokud chceš dvě verze stejnýho programu, jde to řešit slotama (nevim jak, nepotřeboval jsem)
Pokud chceš nejnovější možnou verzi, lze to odmaskovat (ale nemusí se zkompilovat, záleží jak co je už připravený k běhu)
Pokud nechceš updatovat každej den (já spíš tejden), nemusíš, ale pokud budeš updatovat jednou ročně, očekávej peklo. Závislosti balíků i nastavení jednotlivých balíků budeš řešit celej víkend.
Když budeš updatovat jednou týdně (cca), zabere Ti update pár minut (spuštění), pak to samo nějakej čas pojede (podle balíků od pár minut do několika hodin) a pak zase budeš pár minut řešit případný změny konfiguráků. Je to ale uživatelsky přijatelný, i když všechno přes konzoli.

Gentoo má jednu obrovskou, fakt obrovskou výhodu - dá Ti hrozně moc zkušeností. Po jedný instalaci budeš vědět víc, než by ses naučil za rok nebo dva s Ubuntu (SUSE, Fedorou, ...). Budeš vědět kde co nastavit, jak která služba funguje, co je součástí jádra, kde to tam hledat, co si můžeš v jádře dovolit vypnout, který služby jsou potřeba a který ne, ...

Pokud by ses pro Gentoo rozhodnul, tak si pamatuj jednu věc - v jádře MUSÍŠ mít zaškrtnutý Generic SCSI (nedebatuj a zaškrtni, pokud chceš nabootovat :-D )

« Odpověď #32 kdy: 01. 06. 2011, 17:32:34 »
Děkuji za příspěvky.

Toho GSLA check je celkem škoda. Celkově mi přijde, že okolo Gentoo vznikají zajímavé věci, ale mnohé se moc neudrží, což je škoda.

Genkernelvypadá pěkně, takové "celkem levné a celkem kvalitní".

K Firefoxu pro Debian: Děkuji za komentáře, ale opravdu mi šlo spíše o princip, jak to vydávají. Pokud si budu moci v Gentoo vybrat mezi třeba dvěmi nedávnými větvemi, bude to pro mě příjemnější než výběr mezi příliš novou a příliš starou větví. S profily Firefoxu IMHO umím.

Slotting vypadá taky dobře. Ale v případě Firefoxu si budu asi muset ručně pořešit updaty od doby, kdy se nová verze dostane do stable, že?

K updatům: přiznám se, že na Archu jsem je dělal zhruba takto: pacman -Syu, vyřeším případné dotazy (nahrazení balíčku jiným apod.), prolétnu, co to chce udělat, potvrdím, počkám a pročtu si výstup, jestli mi tam něco nefailnulo.
Ale i ten machine time by mě zajímal, přecejen jde o notebook. Na Archu nebyl problém spustit update a neřešit zvýšenou spotřebu, na Gentoo to asi platit nebude. (Něco jsem tam už kompiloval...)

Grafika na plný výkon - hlavně na nízký příkon, víc mě moc nezajímá :) Ale podle zkušeností z Archu na to mají vliv především použité ovladače (Catalyst vs. open-source ovladače), jejich nastavení má vliv minimální.

Co se týče zkušeností, myslím, že vím, o čem je řeč. Před Archem jsem měl spíše letmé zkušenosti s několika distribucemi (Fedora, CentOS, Debian a Ubuntu) z virtuálu a ze školy (a teda ještě s Cygwinem). Když se mi kdysi něco v Debianu rozbilo, byl prostě rozbitý a řešil jsem to vytažením dat přes live CD.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #33 kdy: 01. 06. 2011, 18:46:06 »
Machine time - to jsem zapomněl. To je nevýhoda Gentoo. Takový nebinární Openoffice se na mym Core i5 750 (4 fyzický jádra) se 4GB RAM kompilujou 70 minut. Zbytek je relativně rychlej. Třeba X server se závislostma za deset minut, Wine za pár minut, KDE4 několik desítek minut (více než hodina). Malý balíky jako třeba knihovny obrázků, drobný závislosti apod. se dokonce dýl připravujou než kompilujou :-D

Samozřejmě NTB v tu dobu žere a topí.

Closed-source k ATI/AMD je jediná cesta k 3D výkonu a nízký spotřebě. Bohužel i tak je s nima často spousta práce a neuspokojivej výsledek. Ale to neplatí jen pro Gentoo, ale obecně - ATI/AMD prostě na ovladače kašle. Škoda, HW mají prej dobrej.

« Odpověď #34 kdy: 01. 06. 2011, 19:05:34 »
A kernel? Vím, že kompilace kernelu mi před časem na Archu na 64b trvala skoro přesně hodinu. Nesnažil jsem se to ale nějak moc okleštit. A byla spuštěná Xka, bez nich je to údajně mnohem rychlejší (nemám potvrzeno, berte s rezervou).

No, asi to budu muset vyzkoušet.

Gentoo mě trošku přesvědčuje, abych zůstal na x86_64 - bez ní bych asi nevyužil jeho potenciál naplno. Na 32b architekturu mě trošku láká client mode v JVM, který se občas taky hodí pro rychlý start. Ještě asi na stolním počítači zkusím porovnat TieredCompilation (hybridní mód) s client mode, aspoň orientačně, abych věděl, jak moc mám 32b (ať už systém nebo JVM) zvažovat.

K ATI: Jo, asi to byla chyba, ale co už. Ideální by asi byla nějaká integrovaná grafika. Poučení pro příště. Ale jinak je to slušný model.

Radek

« Odpověď #35 kdy: 01. 06. 2011, 19:39:29 »
Kompilace bych se nebal mam na netbooku freebsd a svyjimkou šilenosti jako liberoffice a par dalšich molochu je to v poho takže předpokladam že gentoo na tom bude podobně

« Odpověď #36 kdy: 02. 06. 2011, 00:09:05 »
Machine time prece neni problem. Pokud jsi na baterce, neupdatuj, updatuj az na siti a pokud mas opravdu nutnou potrebu neco updatovat hned, tak muzes jen tu jedinou vec. Co se tyce kernelu, netusim jak ne na tom genkernel, ale ja si delam svuj vlastni jen s vecmi co muj pocitac potrebuje a to zabere odhadem ne vic nez 5 minut. Ono to staci jednou nastavit a configurak uz si pak muzes prenaset mezi dalsimi verzemi.

Co se tyce slottingu tak ne, nemusis nic nucene resit. Slot ma vetsi prioritu nez verze. Takze pokud se ti do portage hodi nova verze pro slot 0, slot 1 se ti updatovat nebude. V praxi by to vypadalo asi tak, ze pro slot 0 si das mask na verzi >=4 a pro 4 a vice si vytvoris lokalne slot 1. Takze kdyz prijde do portage nova verze 4, slot 0 se updatovat nebude a slot 1 taky ne, dokud si tam sam verzi nezvednes.

Pokud mas 64bit cpu, ani o 32bit systemu neuvazuj!

« Odpověď #37 kdy: 02. 06. 2011, 08:14:43 »
Na 32b mě láká Java. Je sice i na 64b, ale nemá tam client mode, který umožňuje relativně rychle se spustit, což se někdy taky hodí. A pokusy na virtualizovaném Ubuntu (32b) vypadaly celkem přesvědčivě, i když neporovnávám dobře porovnatelné. (Tzn. je tu mnoho dalších možných vlivů, ale ty by to měly ovlivňovat spíše v neprospěch 32b varianty.) Ještě zkusím 64b Ubuntu, pokud půjde virtualizovat z 32b Windows. (Údajně by něco takového mělo jít, ale nevím, jestli tu není nějaká významnější ztráta výkonu.)

Další možností by bylo vedle 64b Javy mít i 32b Javu, ale...

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #38 kdy: 02. 06. 2011, 11:25:47 »
Tak kernel Ti řeknu naprosto přesně. Moje jádro se na mym PC (Core i5 750, 4GB RAM) se zkompiluje s pomocí "make -j5" za tři minuty :-D

Předchozí jádro pro jinej počítač jsem kompiloval na NTB s jednojádrovým 1,6GHz Centrinem a 1GB RAM za 12 minut.

Obě jádra byly kompilovaný v Xkách (KDE4) okleštěný až co to šlo, nebyly tam téměř žádný zbytečnosti. Samozřejmě, že první jádro může bejt větší (třeba z obavy vyškrtat síťový karty, protože Gentoo je na nich závislý a když netrefíš tu svojí, jsi bez netu...), ale postupně se to jádro okleští až na to minimum.

Moje aktuální jádro má tuším 4,3MB a je v něm podpora virtualizace (zatím nevyužitá).

To starší zmíněné jádro mělo kolem 3,5MB.

Ani v jednom nevyužívám moduly, všechno je v jádře (vyjma grafických ovladačů, ty se samy kompilujou jako moduly a u staršího Intel wifi karty, která musela zavést firmware a musela bejt jako modul).

Můžeš se zkusit klidně ptát na další podrobnosti, když bude v mých silách, budu odpovídat :-)

Ale aby bylo jasno hned - 32b vs. 64b neporadim, se slotama zkušenost nemám.

K tý ATI - nebyla to vysloveně chyba, jen je s tim víc práce a občas překvapí nová (nefunkční) verze ovladače. Pak Tě čeká nějakej ten Google, čtení, vyřešení a máš na rok klid. Gentoo má relativně dobře popsanou instalaci ATI closed ovladačů, takže by neměl bejt problém to nainstalovat.

Jen pozor na ATI framebuffer, mě na stolní kartě 5570 sice fungoval, ale bot skončil černou obrazovkou (virtuální terminály nefachaly, Xka taky ne, ale samotnejs tart probíhal vATI FullHD framebuffer).Kámoš má v NTB asi kartu 4650 a jemu to jede v pohodě. Dokonce i hry mu jedou líp než na tý mojí stolní (míň chyb v texturách, víc framerate, menší problémy, ...). Nastavení jsme měli víceméně stejný (on jel podle toho, jak jsem nastavoval já). Uvidíš, s ATI je to vždycky trochu magie :-)

« Odpověď #39 kdy: 02. 06. 2011, 15:04:34 »
To zní celkem dobře. Teď ještě mít ten notebook...

ATI nebyl vyloženě velký fail, dá se to, ale kdyby měl místo toho nějakou jednoduchou integrovanou grafárnu s lepšími ovladači, bylo by to holt lepší. Ale to bych tehdy možná musel dělat ústupky jinde.

jadd

« Odpověď #40 kdy: 07. 07. 2011, 18:07:39 »
Citace
Samozřejmě NTB v tu dobu žere a topí.
Pokud se dá do /etc/make.conf
PORTAGE_NICENESS="19"
není to tak hrozné, a klidně můžeš mít zapnutý Firefox a přehrávat video ve flashi. Samozřejmě je to vykoupeno o trochu delším časem při kompilování. Takže když budeš kompilovat Officy (Libre nebo OOo) potrvá to s touhle volbou třeba o hodinu déle ať už budeš mít otevřený Firefox nebo ne.